Изложба „Владарских инсигнија“ поводом Дана државности

Почетак » Изложба „Владарских инсигнија“ поводом Дана државности » Вести » Изложба „Владарских инсигнија“ поводом Дана државности
Поводом Сретења, Дана државности Србије, министар културе Небојша Брадић је у Народном музеју у Ваљеву отворио изложбу „Српске владарске инсигније“. Изложби су присуствовали градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, бројни представници јавног живота у Ваљеву и грађани.
 
До 22. фебруара, до када ће бити отворна изложба, грађани Ваљева и околних места моћиће да виде обележја српске историје- круну, орб, копчу за плашт и скиптар краља Петра Првог Карађорђевића.
 
Отварајући изложбу, министар Небојша Брадић је рекао да „идеје националне еманципације, разбијање феудалних установа, ограничења аутократске, апсолутистичке владавине, поделе власти, остварења права и слобода грађана- Сретењски устав су учинили не само првим модерним српским Уставом, већ и једним од првих демократских устава Европе“.
 

„Са поруком да ће Влада Републике Србије настојати да и убудуће ове највише вредности негује и развија, у њено и у своје лично име, свим грађанима Србије честитам народи празник Сретење и Дан државности Србије, са жељом да заједничким прегнућима Србију снажимо духом, културно, морлано, стваралачки, вредно и бескомпормисно у име заједничког добра“, поручио је министар Брадић.
 
Овогодишњи концепт обележавања Дана државности је први пут реализован у пет градова у Србији, са циљем да се значај овог празника приближи грађанима Србије. Тако се Ваљево нашло у групи градова поред Београда, Ниша, Крагујевца и Новом Саду у коме су изложени репрезентативни предмети из српске историје.
 

Leave a Comment