Изложбу фотографија Аријуса Ван Тинховена отворио холандски амбасадор

Почетак » Изложбу фотографија Аријуса Ван Тинховена отворио холандски амбасадор » Актуелно » Изложбу фотографија Аријуса Ван Тинховена отворио холандски амбасадор

У Народном музеју у Ваљеву данас је отворена изложба фотографија др Аријуса Ван Тинховена са балканских ратишта 1912-1916. године, аутора др Владимира Кривошејева, под називом „Створене да сведоче“.

Отварању изложбе су присуствовали холандски амбасадор у Београду Хилес Бешор Плух и градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић. Изложба је реализована у продукцији ваљевског Музеја, а финансирана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Прати је публикација на српском и енглеском језику, чији су рецензенти проф. др Јелена Новаковић Лопушина, редовни професор Филолошког факултета у Београду, пуковник проф. др Драган Микић, начелник Клинике за инфективне и тропске болести Војно- медицинске академије у Београду и др Милић Милићевић, виши научни сарадник Историјског института у Београду.

„Ваљево је град који заузима посебно место када је у питању Први светски рат, управо због чињенице да је овде извојевана прва велика победа савезника након Колубaрске битке. Ваљево је град – болница 1915. године, град у коме су смрт и живот корачали руку под руку. То је ода хуманости и ја као лекар, могу посебно да будем срећан што сам данас овде, јер је немерљив допринос колеге др Аријуса Ван Тинховена, који је све ово што се дешавало уназад 100 година пре документовао и на тај начин дао велики спомен и сећање на једно славно време“, рекао је градоначелник др Гвозденовић.

Њ.Е. Амбасаодр Холандије Хилес Бешор Плух је на српском језику поздавио госте и рекао да му је велика част што одаје почаст најпознатијем Холанђанину из Ваљева др Аријусу Ван Тинховену.

На отварању изложбе су поред аутора и рецензента говорили директорка Народног музеја у Ваљеву Јелена Николић Лекић, градоначелник и амбасадор Холандије.

„Улога др Аријуса Ван Тинховена није само као ефа холандске медицинске мисије, већ је значајна због континуитета његовог учешћа у сва три рата- Првом и Другом балканском рату и Великом рату. Значајна је и због чињенице да је оставио богату фото грађу, што је битно да пратимо његов животни и професионални пут, чије је упориште пре свега стручност и хуманост,  лекарска етика и пожртвованост“, рекла је на отварању изложбе директорка Музеја.

Изложба ће бити отворена у Галерији Народног музеја у Ваљеву до 20. јануара 2020. године.