Извештај градоначелника Гвозденовића у четири тачке

Почетак » Извештај градоначелника Гвозденовића у четири тачке » Актуелно » Извештај градоначелника Гвозденовића у четири тачке

Скупштина града Ваљева усвојила је Извештај о раду градоначелника за 2018. годину. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић рекао је, подносећи извештај о раду за прошлу годину, да је он исцрпан и детаљан и нагласио да градска влада на челу с њим има свој концепт у раду, а тај концепт, према његовим речима, броји четири кључне тачке – књижење градске имовине на град, целовито решавање проблема, јачање институционалних капацитета и јачање управе.

Гвозденовић је рекао да је књижење градске имовине изузетно велик и комплексан посао, али и значајан и да се у томе већ померају ствари на тај начин што се све оно што је градска имовина књижи на град.  Као пример наводи Шесту и Седму школу и додаје да се све улице које се раде и реконструишу аутоматски књиже на град. Подсећа да је спортска сала “Партизан” такође преведена у власништво града, а као доказ да се овом послу приступило озбиљно наводи пример локала у насељу Колубара 2, што је, како наводи, урађено после више деценија.

И за другу тачку концепта – целовито решавање проблема, према речима градоначелника, постоји више примера.

Међу њима наводи спортско-рекреативни парк “Пећину” где је асфалтирано 3 километра пешачке стазе, отворен јавни тоалет и урађени паркинг простори у улици Мајора Илића.

Бранковина је, како истиче градоначелник, такође добар пример целовитог решавања проглема. Он је рекао да је у Бранковини асфалтиран пут око самог спомен комплекса, прилази спомен комплексу, прилази школи, а укњижена је и реплика куће Ненадовића. Уз то, додаје, у Бранковини се почело са радом на изградњи цевовода како би се решио проблем водоснабдевања за шта је обезбеђена подршка министарства на чијем је челу Бранко Ружић.

И село Причевић може да се похвали, како је истакао, заокруженом путном инфраструктуром. С тим у вези наводи пут Белошевац-Мрчић, који је, уз решено питање водоснабдевања, добар основ да се и у том крају становницима пружи солидна инфраструктура и квалитетни услови за живот.

“Трећа тачка концепта је јачање институционалних капацитета. Ту, пре свега, мислим на сарадњу са српском владом и разним министарствима, као и са Канцеларијом за јавна улагања, где смо добили одређена средства”, рекао је Гвозденовић и као пример навео добијених 70 милиона динара који су утрошени на завршетак улице Иве Андрића и санирање постојећег клизишта, као и на изградњу примарне канализационе мреже на Дивчибарама.

Градоначелник се похвалио одличном сарадњом са Министарством државне управе и локалне самоуправе и министром Ружићем, наводећи да су и ове године већ опредељена средства за поменути цевовод у Брнаковини, али и сарадњом са министарком Славицом Ђукић Дејановић чије је министарство, како је рекао, изузетно и животно значајно када је у питању будућност Србије. “И ту смо добили средства за одсек вантелесне оплодње у болници, али, исто тако, и за изградњу једног дечјег игралишта у насељу Колубара 2”, рекао је Гвозденовић.

Јачање институционалних капацитета се, према мишљењу градоначелника, огледа и у пројектима које је град Ваљево реализовао са Европском унијом. Ту истиче заједнички пројекат и средства добијена за изградњу канализационе мреже у ромском насељу Баир.

“Потписан је уговор за набавку возила и опреме за Јавно комунално предузеће “Видрак” у висини од 800.000 евра. Значи, негде четири или пет возила различите намене ће доћи овде као донација Европске уније и то је она сарадња која нас и те како интересује и у будућности”, рекао је градоначелник и подсетио на “Еxцханге” пројекат, такође са Европском унијом, за евидентирање градске имовине.

Четврта тачка у овом концепту представља јачање управе.

Градоначелник је ову тачку образложио тиме да је град Ваљево, у односу на њему сличне по величини и снази, једини град који има једну управу. То је, по његовом мишљењу, велика ствар јер нема преплитања надлежности, што је био случај када су, како је рекао, постојале две управе, и са којом је веома задовољан.

У прилог овој тачки навео је нормативне активности градске управе које су, како је рекао, и у прошлој години биле живе. Ту се пре свега осврнуо на доношење Статута града Ваљева, за који каже да је донесен у законом прописаном року. Градоначелник је том приликом одао признање статутарној комисији и свим њеним члановима који су вредно радили на изради Статута, али и новог Пословника, чије ће се доношење, како је најавио, наћи пред одборницима већ на наредном скупштинском заседању.

Он је најавио и да ће се доста радити на пречишћавању текстова свих одлука, како не би било правних недооумица.

Поред овог концепта у четири тачке који је образложио, градоначелник се осврнуо и на друге ствари које су, према његовом мишљењу, биле вредне помена, а које се односе на 2018. годину.

Подсетио је да је у 2018. години Шеста школа добила употребну дозволу и додао да је пресељење у нови објекат, чија је изградња трајала 20 година, завршено у мандату ове градске владе.

Када је у питању брана Стубо-Ровни, градоначелник је рекао да је употребна дозвола “ту, пред нама”, и додао да је Влада Републике Србије препознала значај овог хидросистема због чега ће се, како је рекао, средства за ово предузеће наћи у републичком буџету већ за следећу годину.

Градоначелник је посебно нагласио да су све улице у ужем центру града реконструисане. “Ту, пре свега, мислим на улице које су се радиле у 2018. години, а то су Душанова, Пантићева, Мајора Илића, али и ове године је урађен део улице Војводе Мишића, део Хајдук Вељкове, урађена је и Нушићева, а урадићемо и један део Синђелићеве када будемо реконструисали дупле траке. Надам се да ће до краја августа и то бити готово”, рекао је он и додао да је у току и реконструкција улице Вука Караџића.

“Што се тиче улице Вука Караџића, почели смо са реконструкцијом најпре водоводне мреже и заменом азбестних цеви, и та улица треба да заблиста у пуном сјају, јер Ваљево је озбиљан град који у Западној Србији заузима прво место. Видећемо на који начин ћемо извести реконструкцију те улице. Одредићемо динамику радова тако да саобраћај, живот у улици и у граду не буде заустављен, јер многи озбиљни грађевинци и пројектанти кажу да је за ту улицу потребно 3-6 месеци”, истакао је Гвозденовић.

Градоначелник је рекао и да је урађено око 50 километара водоводне мреже, а да постоје опредељена средства и пројекат за још 30 километара, за које је изразио наду да ће ускоро почети са изградњом.

Истиче и да је урађена експропријација на траси новог пута који повезује стару и нову индустријску зону и додаје да тај пут кошта више стотина милиона динара, а како би могао да одговори свим изазовима и захтевима саобраћаја. Градоначелник је рекао да се воде интезивни преговори са немачким и кинеским инвеститорима и да није жеља да дођу, како каже, “прљаве” технологије, већ нешто што је савремено и за шта је нова индустријска зона и предвиђена. “Уверен сам да ће то бити добар пословни потез града, али за све је потребно време”, поручио је Гвозденовић.

Градоначелник се на крају похвалио и завршеном првом фазом регулације тока реке Колубаре, рекавши да је то нешто што град Ваљево ставља на мапу Србије. Он је подсетио да су Градска управа и грађани дали велики допринос, јер је морала да се изврши експропријација земљишта на подручју водотока реке Обнице, која је, подсећа, бујични ток.

Најавио је реконструкцију старог тениског игралишта на “Пећини”, али и изградњу још два централна градска паркинга.

“Идејни пројекат пута М4 мора бити готов у септембру”

“Многе власти пре нас наглашавале су да је тај пут важан, али нико ништа сем лепих жеља и пуног џака обећања није нудио. Идејни пројекат мора бити готов већ у септембру”, рекао је Гвозденовић осврћући се на пут М4 који Ваљево треба да повеже са Коридором 11.

“Председници месних заједница које се налазе на траси пута М4 су добили упутства да пронађу колизије на том простору који пролазе кроз њихову месну заједницу и на тај начин избегну могућност да се, сутра када пут прође, деси на пример случај да човек који има њиву на траси тог пута мора 10 или 12 километара да обилази да би дошао до своје њиве”, истакао је градоначелник и додао да је израда планске и пројектне документације у току.

“Можда темпо није онај који сви прижељкујемо, али посао ће бити завршен”, закључио је он.

 


Преузето са сајта: kolubarski.info