ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1.АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1.АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1.АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ

Расте број прегледа, новооболелих, активних и на хоспитализацији.
Мере: вакцинација,хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.
Појачана контрола спровођења мера-интерна и инспекцијска.
Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!

Сл.1.Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 31.07.2021.године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.

31.07.2021.године: 2 новооболелих лабораторијски потврђених, 41 активно оболеo, 46 преглед у Ковид амбуланти ДЗ (15 први прегледа), 2 у ОБ Ваљево, 52 тестирана, на хоспитализацији 3 оболела, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 122 вакцинисана (49 вакцинисано првом дозом и 73другом дозом вакцине).
На територији Округа 31.07.2021.године: 5 новооболелих лабораторијски потврђених: у Убу 1, Љигу и у Ваљеву по 2. Број активно оболелих у Округу 66, у Mионици 5, Љигу 8, Убу 12 и у Ваљеву 41.  У Осечини нема активно оболелх
У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 31.07.2021. ВАКЦИНИСАНО:
ПРВОМ ДОЗОМ 29220 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28042 ОСОБЕ.

COVID-19 Делта варијанта:

Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана, уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
– је преносивији,
– изазива тежу болест,
– резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.

„Коронавирус је много пута мутирао од почетка пандемије прошле године. Једна од варијанти за коју стручњаци кажу да  представља главну претњу за уклањање COVID-19 је делта – вирулентни сој који је први пут откривен у Индији и од тада се проширио широм света у преко 90 земаља, за 40 до 60 посто заразнија од алфа варијанте. Делта постаје глобална доминанатна варијанта  болести и Светска здравствена организација је прогласила „ варијантом која забрињава “.
Врло је вероватно да ће делта варијанта значајно циркулисати током лета, посебно међу млађим људима који нису вакцинисани. То може створити ризик да се рањивије особе заразе, озбиљно разболе или умру ако нису комплетно вакцинисане. Повећање броја случајева  ће створити већи притисак на здравствене ресурсе, довести до више хоспитализација и потенцијално више смртних случајева. Досадашњи подаци показују да се људи, који су примили само једну дозу тренутно доступних вакцина, могу заразити делта верзијом. Добра вест је, да две вакцине нуде висок ниво заштите од ове варијанте и њених последица, кажу из Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). Рестриктивне мере у нашим животима једино су што држи вирус под контролом и смањује ризик од ширења заразе“.
Који су симптоми делта варијанте?
Према доступним подацима, симптоми изазвани делта варијантом разликују се од вируса предака и других мутација. Оболели у Великој Британији са КОВИД-19 описали су главобоље, упале грла, цурење носа и грозницу. У неким случајевима је било и кашља. То је више попут лоше прехладе за млађу популацију, кажу  стручњаци што може довести до тога да људи помисле да имају само благу прехладу и настављају нормално да проводе свој дан. Људи са овим симптомима треба да се јаве лекару и тестирају“. Лекари у Индији повезали су делту са ширим низом симптома Ковид-а, укључујући оштећење слуха , а да подаци из Енглеске и Шкотске указују на повећан ризик од хоспитализације у поређењу са алфом. Други докази су открили да је делта имала одређену склоност да избегава третмане засноване на антителима и да је потенцијално повећала ризик од реинфекција код људи који су се опоравили од Ковида изазваног другим сојем.

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина : Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
– Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
– Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
– Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.