ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији. Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:

 • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
 • б. преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
 • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
 • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију.Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
 • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“
 • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
 • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  НАВЕДЕНИХ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ АСИМПТОМАТСКИХ , ПРЕСИМПТОМАТСКИХ  НОСИЛАЦА ВИРУСА  И ЛЕЧЕЊЕМ  ОБОЛЕЛИХ СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО  ТРЕБА:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ И
 • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 31.07.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледано 171  особe са респираторним инфекцијама  и узето 76 брисева.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево, је прегледано  22 сумњивa и вероватнa случаја на  COVID 19, од којих je  7  примљено на хоспитализацију.

На хоспитализацији  у ОБ Ваљево 95 пацијенатa са сумњом на COVID 19 и лабораторијски потврђених ( инфективно 47 и пулмо 48). Узет  21 брис .

У ЗЗЈЗ  сe истражују контакти  са лабораторијски потврђеним лицима. У  другом пику епидемије истражено око  1300 контаката и узето 31.07. 12 брисева.

У Ваљеву  у последња 24 часа  нема лабораторијски потврђених новооболелих лица.

У кућним условима се лечи 537, а у болници 55 лабораторијски потврђених особа. 

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1003. У  другом пику епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 827 оболелих  особа, више мушког него женског пола,  просечне старости испод 50 година.

Од почетка епидемије излечено 375 особа, а у другом пику  до данас  215 особа.

Број узетих брисева  31.07.2020. године је 107 . Oд 17.06. -31.07.2020.године  узето 3491  брисева .

Број заражених радника  у ЗУ од 1.06. – 31.07.2020 -41.  Број новозаражених на дан извештавања 1, у кућној изолацији 18 излечено 9 особа.

Број  умрлих  од почетка епидемије је 21 .

У последња 24 часа, у осталим општинама Округа 10 лабораторијски потврђених  новооболелих (у Лајковцу и Убу по 1, у Мионици и Осечини по 2 и у Љигу  4 .)

Кординираним  заједничком инспекцијским  контролама утврђено да се  у појединим пословним објектима не спроводе све наложене и предложене мере (одржавање дистанце и ношење маски и др…). Против одговорних лица у пословним објектима који се не придржавају мера биће предузете прописане казнене мере. Инспекцијски надзор се наставља.