ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. ДЕЦЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. ДЕЦЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 1. ДЕЦЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ НА  ДАН  01. 12.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

Тридесетог новембра  102 лабораторијски потврђених  новооболелих  и 2 умрла од свих узрока.

Кућну изолацију завршило-излечено 0 особа.

Број прегледа у COVID амбуланти  ДЗ- 580   и  у ОБ Ваљево – 41 .

Извршено пријема  на хоспитализацију –12 .

Тестирано 237 особе. У октобру узето 6018 брисева.

На хоспитализацији 118 оболелих, на респиратору 13, а 1556  се лечи у кућним условима.

Број запослених у здравственим установама  у кућном карантину 12, а у кућној изолацији 143.

Новооболели су свих старосних група и са различитих градских и сеоских подручја, ђаци, запослени   (у промету, услугама, јавним службама, здравству, школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  3868   и   УМРЛО  60.

-У  првом пику епидемије је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих.

-У другом пику епидемије од  17.06.2020 до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 2674 особе, излечено  1003  и  умрло 28 оболелих.

У новембру је новооболелих лабораторијски потврђених 2312, излечених 966, узето 6018  узорка и

У новембру  у  ковид  амбуланти ДЗ прегледа 12066, и ОБ Ваљево 992.

На територији  Округа 30.11.2020. је  150 лабораторијски потврђених новооболелих. У Осечини и Лајковцу по 1, у Љигу 2, у Мионици 16 и у Убу 28 потврђених  новооболелих.

ПОЈЕДИНАЧНИ И КОРДИНИСАНИ ПОЈАЧАНИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР СЕ ВРШИ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕЛОГ ОКРУГА.

               Сл.1.Приказ  броја новооболелих  по данима од почетка  трећег таласа епидемије.

Сл.2.Дневне промене  броја  прегледа у COVID-19 амбулантама  ,пријема на хоспитализацију,ново оболелих , узетих брисева од почетка  трећег таласа.

Бројеви  новооболелих, прегледа, хоспитализација прате једни друге  што се повезује  са чињеницом да се велики број сумњивих и вероватних случајева тестира.

НА СНАЗИ  НОВЕ ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКЕ МЕРЕ:

 1. Скраћење радног времена до 18:00 часова ресторана, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.
 2. Обавезно и безусловно коришћење заштитних средстава (ношење заштитних маски) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама, где се не могу избећи међуљудски контакти.
 3. Забрана свих јавних окупљања присуствује више од 5 особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које се прописује ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадрат објекта (најмање 4 м2 по особи).
 4. Омогућавање рада од кућа свим запосленима код којих то радни процес допушта.
 5. Строга контрола обавезе ношења заштитних маски у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.
 6. Строга контрола спровођења кућних изолација, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.
 7. Горе наведене мере су орочене на период од 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошких ситуација.

8.Школе од 5-8 разреда и средњошколци у on line  настави.До 4 разреда редовна настава.Зимски распуст од 21.12.2020.

9.Предшколске установе раде уз препоруку да деца која имају услове остају кући .

 ПРИЛОЗИ:

 1. ШИРЕЊЕ И ПРЕНОС ВИРУСА

На основу онога што је тренутно познато о, ширењу  SARS-CoV-2  вируса од особе до особе, најчешће се дешава међу блиским контактима (на мање од 2м). Ова врста преноса се јавља путем респираторних капљица. Пренос коронавируса јавља се много чешће преко  респираторне капљице него преко предмета и површина, попут квака, радних плоча, тастатура, играчака итд. Тренутни докази указују да САРС-ЦоВ-2 може остати одржив сатима до дана на површинама направљеним од разних врста материјала.   Недавна истраживања показују да људи који су заражени, али немају симптоме, играју важну улогу у ширењу вируса.  Чишћење видљиво запрљаних површина праћено дезинфекцијом најбоља је мера у пракси за превенцију COVID-19 и других вирусних респираторних болести у домаћинствима и окружењу.

Непознато је колико дуго ваздух у соби у којој је  неко са потврђеним COVID-19 обољењем  остаје потенцијално заразан. Морају се узети  у обзир фактори као што су величина собе и врста вентилационог система (укључујући проток [промене ваздуха на сат] и место вентилационих и одводних отвора) када одлучују колико дуго треба затварати просторије или површине које су болесне особе раније користиле. Предузимање мера за побољшање вентилације у простору или просторији у којој је неко болестан или се сумња да је болестан од COVID-19 помоћи ће да се скрати време потребно за уклањање респираторних капљица из ваздуха.

2.ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих, се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ, ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ—ОВЛАЖИВАЧИМА, МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
 • ОДРЖАВАЊЕ ЈАКОГ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА-Особи је потребан јак имунолошки систем за борбу против било које врсте инфекције, посебно против SARS-CоV-2 вируса.
 • УСВАЈАЊЕ ОВИХ ЗДРАВИХ НАВИКА МОЖЕ ПОМОЋИ У ЈАЧАЊУИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА :
 • Спавати  најмање 7 сати  ноћу
 • Смањити ниво стреса што је више могуће
 • Конзумирати храну  богату воћем и поврћем
 • Редовно вежбати
 • Одржавати здраву  телесну тежину

 3.САВЕТИ О ИСХРАНИ ЗА ОДРАСЛЕ ТОКОМ ИЗБИЈАЊА COVID-19

Правилна исхрана и хидратација су од виталног значаја за одржавање имуног  система , зато   свакодневно  треба да једете разноврсну свежу и непрерађену храну како бисте добили витамине, минерале, дијететска влакна, протеине и антиоксидансе као и да  пијте довољно воде и  избегавате шећер, масноћу и со  .

Сваки дан једите свежу и непрерађену храну

Једите воће, поврће, махунарке (сочиво, пасуљ), орашасте плодове и интегралне житарице или корење попут кромпира, и храну животињског порекла.

Дневно једите: 2 шоље воћа (4 порције), 2,5 шоље поврћа (5 порција), 180 г житарица и 160 г меса и пасуља (црвено месо се може јести 1-2 пута недељно, а месо  живине 2 −3 пута недељно).

За грицкалице бирајте сирово поврће и свеже воће, а не храну која садржи пуно шећера, масти или соли.

Не прекувајте поврће и воће, јер то може довести до губитка важних витамина.

Када користите конзервирано или сушено поврће и воће, бирајте сорте без додатака  соли или шећера.

Испитивања на људима  у пандемији показују  да је унос витамина Ц, Д и Е и  минерала цинка и селена повећао отпорност свих старосних група.

Пијте довољно воде сваког дана

Пијте 8–10 шоља воде сваког дана.

Вода је најбољи избор, али можете конзумирати и друга пића, воће и поврће које садрже воду, на пример лимунаду  , чај и кафу. Али пазите да не уносите превише кофеина и избегавајте заслађене воћне сокове, сирупе, концентрате воћних сокова, газирана и негазирана пића јер сви садрже шећер.

Једите умерене количине масти и уља

Конзумирајте незасићене масти (Које се налазе у риби,, орашастим плодовима, маслиновом уљу, соји, репици, сунцокретовом и кукурузном уљу) уместо засићених масти (у масном месу, маслацу, кокосовом уљу, кајмаку, сиру, и свињској масти).

Изаберите радије бело месо  и рибу која је углавном сиромашна мастима, а не црвено месо.

Избегавајте прерађено месо, јер садржи пуно масти и соли.

Где је то могуће, одлучите се за верзије млека и млечних производа са смањеном или мање масноће.

Избегавајте индустријски произведене трансмасти. Они се често налазе у прерађеној храни, брзој храни, грицкалицама, прженој храни, смрзнутој пици, питама, колачима, маргаринима и намазима.

Једите мање соли и шећера

Ограничите унос безалкохолних пића или газираних пића и других пића која садрже пуно шећера (нпр. Воћни сокови, концентрати и сирупи воћних сокова, млеко са укусом и јогурт).

Изаберите слатко воће уместо слатких грицкалица попут колача, колача и чоколаде.

Избегавајте да једете  у ресторанима

Једите код куће да бисте смањили контакте са другим људима и смањили шансу да будете изложени вирусу. Препоручује се   да држите удаљеност од најмање 1,5 метара између себе и других који нису чланови ваше породице. То није увек могуће у ресторанима  и кафићима. Капљице настале кашљањем, кијањем гласним говором   људи који носе вирус  могу слетети на површине, прибор  и на руке запослених и гостију .

4.КАКО И КАДА НЕКОМЕ РЕЋИ ДА ИМАТЕ КОВИД-19?

Рећи некоме да сте му можда пренели озбиљну инфекцију није лако.

То морате урадити-   законска обавеза!

Када рећи- одмах по сумњи, сазнању? 

Неки стручњаци препоручују обавјештавање сарадника чим се појаве симптоми који могу бити КОВИД-19. Други саветују да сараднике, пријатеље   рођаке не плашите и сачекате до теста.

„Ако је ваша сумња довољно јака да вас подстакне на тестирање, требало би да обавестите особе  са којима сте били у блиском контакту или сте провели  знатно време.Можда је добро следеће правило: Ако треба да се тестирате, то морате да кажете. А пошто ће вам требати неколико дана да добијете  резултате теста, телефонирајте и пошаљите поруке  у време тестирања – само да бисте их обавестили да постоји могућност КОВИД-19 – а онда их можете ажурирати када добијете резултате. Имајући ове информације,ваши контакти  могу се одлучити за карантин или једноставно   предузети  додатне мере предострожности (попут прескакања недељне шетње на отвореном са старијом мајком или отказивања посете   код комшија).

Ако развијете болест са повишеном температуром, такође треба да обавестите друге – јер било да се ради о КОВИД-19 или другом вирусу, можда сте га и даље ширили другима пре него што су се симптоми развили.“

 

 1. Taб.1.Динамика раста броја прегледа, узетих брисева , лабораторијски потврђених  новооболелих, на хоспитализацији     и на кућном лечењу, излечених и умрлих   oд 01.10.2020 до  данас .

  

 

 

ДАНИ БЕЗ НОВООБОЛЕЛИХ

ДАНИ СА НОВООБОЛЕЛИМ
            Датум Преглед

ДЗ –

Преглед

ПУЦ у Болници

Пријем

у Болницу

Брисеви

узети

Ново

оболели

Хоспит. Кућна изолација Излечени

 

Оболелих Умрли(СВИ УЗРОЦИ)
30.11. 580 43 12 237 102 118 1556 1003 2674 28
29.11. 560 43 10 193 38 123 1460 1003 2572 26
28.11. 534 57 13 287 96 125 1428 996 2534 22
27.11. 602 39 15 248 111 115 1381 951 2438 22
26.11. 543 60 10 248 78 106 1390 833 2327 21
25.11. 577 38 12 289 104 103 1360 785 2249 19
24.11. 514 38 13 336 161 109 1384 658 2145 19
23.11. 544 32 8 256 51 110 1223 657 1984 19
22.11. 410 28 5 162 107 109 1201 641 1933 19
21.11. 460 44 10 220 81 103 1390 343 1826 19
20.11. 493 44 10 217 87 103 1332 322 1745 19
19.11. 550 36 14 249 120 107 1300 276 1658 15
18.11. 438 44 7 251 113 99 1217 252 1538 14
17.11. 450 55 9 240 81 105 1136 226 1425 13
16.11. 429 36 9 225 91 92 1066 215 1344 13
15.11. 393 28 4 125 74 90 981 200 1253 12
14.11. 373 23 12 205 104 93 926 181 1179 11
13.11. 410 30 8 228 56 88 852 162 1075 11
12.11. 390 29 7 213 80 84 806 152 1019 8
11.11. 286 26 7 121 58 79 756 119 939 8
10.11. 327 31 11 205 56 75 710 113 881 8
09.11. 300 12 5 166 64 70 663 108 825 7
08.11. 211 13 4 103 50 68 608 99 761 7
07.11. 260 12 8 171 67 62 573 85 711 5
06.11. 273 35 6 142 47 60 537 72 644 5
05.11. 257 44 9 157 54 55 497 65* 597 5
04.11. 265 25 7 124 64 47 451 61 543 3
03.11. 231 17 6 145 51 44 400 50 479 3
02.11. 261 17 8 163 30 31 356 41 433 1
01.11. 145 13 7 92 36 28 333 38 398 0
31.10. 193 16 3 118 34 26 300 37 362 0
30.10. 202 21 7 139 44 27 285 23 328 0
29.10. 192 18 2 109 31 19 251 23 284 0
28.10. 133 30 4 120 22 18 230 14 253 0
27.10. 185 22 3 99 39 14 212 14 231 0
26.10. 156 12 0 99 16 14 172 14 192 0
25.10. 117 6 0 69 10 15 158 12 176 0
24.10. 123 24 2 65 24 17 147 11 166 0
23.10. 112 13 0 63 13 16 129 10 142 0
22.10. 123 17 1 85 19 15 117 10 129 0
21.10. 114 8 2 57 16 13 101 9 110 0
20.10. 100 12 2 67 6 12 86 8 94 0
19.10. 99 6 1 66 7 11 82 7 88 0
18.10. 47 4 2 24 11 8 77 7 81 0
17.10. 83 8 1 59 18 8 68 6 70 0
16.10. 63 17 3 85 11 6 53 6 52 0
15.10. 77 14 2 49 8 4 44 5 41 0
14.10. 78 20 1 41 24 2 38 5 33 0
13.10. 58 4 0 50 1 1 16 5 9 0
12.10. 80 7 0 64 0 1 14 4 8 13
11.10. 34 5 0 0 0 2 14 4 8 13
10.10. 39 11 1 21 3 2 14 4 8 13
09.10. 52 13 0 48 2 1 11 3 5 13
08.10. 44 5 0 27 3 2 11 0 3 13
07.10. 33 2 0 32 0 2 9 974 998 13
06.10. 52 4 0 43 0 2 12 971 998 13
05.10. 47 3 0 52 0 2 12 971 998 13
04.10. 20 0 0 0 1 2 13 970 998 13
03. 10. 36 3 0 28 1 2 13 969 997 13
02.10. 48 11 1 38 1 2 13 969 995 13
01.10. 60 3 0 27 0 1 12 969 995 13**