ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 01. 12.2020.ГОДИНЕ
ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ ОД 07.07.2020 ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.
Тридесетог новембра 102 лабораторијски потврђених новооболелих и 2 умрла од свих узрока.
Кућну изолацију завршило-излечено 0 особа.
Број прегледа у COVID амбуланти ДЗ- 580 и у ОБ Ваљево – 41 .
Извршено пријема на хоспитализацију –12 .
Тестирано 237 особе. У октобру узето 6018 брисева.
На хоспитализацији 118 оболелих, на респиратору 13, а 1556 се лечи у кућним условима.
Број запослених у здравственим установама у кућном карантину 12, а у кућној изолацији 143.
Новооболели су свих старосних група и са различитих градских и сеоских подручја, ђаци, запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству, школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и особе из кућног карантина.
УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПОТВРЂЕНИХ ОБОЛЕЛИХ У ВАЉЕВУ ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ 3868 и УМРЛО 60.
-У првом пику епидемије је оболело 199 и умрло 19 оболелих.
-У другом пику епидемије од 17.06.2020 до 08.10. је оболело 995 и умрло 13 оболелих.
У трећем таласу од 08.10.2020. до данас је оболело 2674 особе, излечено 1003 и умрло 28 оболелих.
У новембру је новооболелих лабораторијски потврђених 2312, излечених 966, узето 6018 узорка и
У новембру у ковид амбуланти ДЗ прегледа 12066, и ОБ Ваљево 992.
На територији Округа 30.11.2020. је 150 лабораторијски потврђених новооболелих. У Осечини и Лајковцу по 1, у Љигу 2, у Мионици 16 и у Убу 28 потврђених новооболелих.
ПОЈЕДИНАЧНИ И КОРДИНИСАНИ ПОЈАЧАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР СЕ ВРШИ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕЛОГ ОКРУГА.
Сл.1.Приказ броја новооболелих по данима од почетка трећег таласа епидемије.
Сл.2.Дневне промене броја прегледа у COVID-19 амбулантама ,пријема на хоспитализацију,ново оболелих , узетих брисева од почетка трећег таласа.
Бројеви новооболелих, прегледа, хоспитализација прате једни друге што се повезује са чињеницом да се велики број сумњивих и вероватних случајева тестира.
НА СНАЗИ НОВЕ ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКЕ МЕРЕ:
- Скраћење радног времена до 18:00 часова ресторана, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.
- Обавезно и безусловно коришћење заштитних средстава (ношење заштитних маски) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама, где се не могу избећи међуљудски контакти.
- Забрана свих јавних окупљања присуствује више од 5 особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које се прописује ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадрат објекта (најмање 4 м2 по особи).
- Омогућавање рада од кућа свим запосленима код којих то радни процес допушта.
- Строга контрола обавезе ношења заштитних маски у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.
- Строга контрола спровођења кућних изолација, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.
- Горе наведене мере су орочене на период од 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошких ситуација.
8.Школе од 5-8 разреда и средњошколци у on line настави.До 4 разреда редовна настава.Зимски распуст од 21.12.2020.
9.Предшколске установе раде уз препоруку да деца која имају услове остају кући .
ПРИЛОЗИ:
- ШИРЕЊЕ И ПРЕНОС ВИРУСА
На основу онога што је тренутно познато о, ширењу SARS-CoV-2 вируса од особе до особе, најчешће се дешава међу блиским контактима (на мање од 2м). Ова врста преноса се јавља путем респираторних капљица. Пренос коронавируса јавља се много чешће преко респираторне капљице него преко предмета и површина, попут квака, радних плоча, тастатура, играчака итд. Тренутни докази указују да САРС-ЦоВ-2 може остати одржив сатима до дана на површинама направљеним од разних врста материјала. Недавна истраживања показују да људи који су заражени, али немају симптоме, играју важну улогу у ширењу вируса. Чишћење видљиво запрљаних површина праћено дезинфекцијом најбоља је мера у пракси за превенцију COVID-19 и других вирусних респираторних болести у домаћинствима и окружењу.
Непознато је колико дуго ваздух у соби у којој је неко са потврђеним COVID-19 обољењем остаје потенцијално заразан. Морају се узети у обзир фактори као што су величина собе и врста вентилационог система (укључујући проток [промене ваздуха на сат] и место вентилационих и одводних отвора) када одлучују колико дуго треба затварати просторије или површине које су болесне особе раније користиле. Предузимање мера за побољшање вентилације у простору или просторији у којој је неко болестан или се сумња да је болестан од COVID-19 помоћи ће да се скрати време потребно за уклањање респираторних капљица из ваздуха.
2.ПРЕСЕЦАЊЕМ ПУТЕВА ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских носилаца вируса и ЛЕЧЕЊЕМ оболелих, се спречава даље ширење болести и зато треба:
- ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
- НОСИТИ МАСКУ,
- ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
- ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
- ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
- АКО СЕ БОРАВИ ДУЖЕ У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ ПРОМАЈУ, ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ—ОВЛАЖИВАЧИМА, МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ И ТД.
- ОДРЖАВАЊЕ ЈАКОГ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА-Особи је потребан јак имунолошки систем за борбу против било које врсте инфекције, посебно против SARS-CоV-2 вируса.
- УСВАЈАЊЕ ОВИХ ЗДРАВИХ НАВИКА МОЖЕ ПОМОЋИ У ЈАЧАЊУИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА :
- Спавати најмање 7 сати ноћу
- Смањити ниво стреса што је више могуће
- Конзумирати храну богату воћем и поврћем
- Редовно вежбати
- Одржавати здраву телесну тежину
3.САВЕТИ О ИСХРАНИ ЗА ОДРАСЛЕ ТОКОМ ИЗБИЈАЊА COVID-19
Правилна исхрана и хидратација су од виталног значаја за одржавање имуног система , зато свакодневно треба да једете разноврсну свежу и непрерађену храну како бисте добили витамине, минерале, дијететска влакна, протеине и антиоксидансе као и да пијте довољно воде и избегавате шећер, масноћу и со .
Сваки дан једите свежу и непрерађену храну
Једите воће, поврће, махунарке (сочиво, пасуљ), орашасте плодове и интегралне житарице или корење попут кромпира, и храну животињског порекла.
Дневно једите: 2 шоље воћа (4 порције), 2,5 шоље поврћа (5 порција), 180 г житарица и 160 г меса и пасуља (црвено месо се може јести 1-2 пута недељно, а месо живине 2 −3 пута недељно).
За грицкалице бирајте сирово поврће и свеже воће, а не храну која садржи пуно шећера, масти или соли.
Не прекувајте поврће и воће, јер то може довести до губитка важних витамина.
Када користите конзервирано или сушено поврће и воће, бирајте сорте без додатака соли или шећера.
Испитивања на људима у пандемији показују да је унос витамина Ц, Д и Е и минерала цинка и селена повећао отпорност свих старосних група.
Пијте довољно воде сваког дана
Пијте 8–10 шоља воде сваког дана.
Вода је најбољи избор, али можете конзумирати и друга пића, воће и поврће које садрже воду, на пример лимунаду , чај и кафу. Али пазите да не уносите превише кофеина и избегавајте заслађене воћне сокове, сирупе, концентрате воћних сокова, газирана и негазирана пића јер сви садрже шећер.
Једите умерене количине масти и уља
Конзумирајте незасићене масти (Које се налазе у риби,, орашастим плодовима, маслиновом уљу, соји, репици, сунцокретовом и кукурузном уљу) уместо засићених масти (у масном месу, маслацу, кокосовом уљу, кајмаку, сиру, и свињској масти).
Изаберите радије бело месо и рибу која је углавном сиромашна мастима, а не црвено месо.
Избегавајте прерађено месо, јер садржи пуно масти и соли.
Где је то могуће, одлучите се за верзије млека и млечних производа са смањеном или мање масноће.
Избегавајте индустријски произведене трансмасти. Они се често налазе у прерађеној храни, брзој храни, грицкалицама, прженој храни, смрзнутој пици, питама, колачима, маргаринима и намазима.
Једите мање соли и шећера
Ограничите унос безалкохолних пића или газираних пића и других пића која садрже пуно шећера (нпр. Воћни сокови, концентрати и сирупи воћних сокова, млеко са укусом и јогурт).
Изаберите слатко воће уместо слатких грицкалица попут колача, колача и чоколаде.
Избегавајте да једете у ресторанима
Једите код куће да бисте смањили контакте са другим људима и смањили шансу да будете изложени вирусу. Препоручује се да држите удаљеност од најмање 1,5 метара између себе и других који нису чланови ваше породице. То није увек могуће у ресторанима и кафићима. Капљице настале кашљањем, кијањем гласним говором људи који носе вирус могу слетети на површине, прибор и на руке запослених и гостију .
4.КАКО И КАДА НЕКОМЕ РЕЋИ ДА ИМАТЕ КОВИД-19?
Рећи некоме да сте му можда пренели озбиљну инфекцију није лако.
То морате урадити- законска обавеза!
Када рећи- одмах по сумњи, сазнању?
Неки стручњаци препоручују обавјештавање сарадника чим се појаве симптоми који могу бити КОВИД-19. Други саветују да сараднике, пријатеље рођаке не плашите и сачекате до теста.
„Ако је ваша сумња довољно јака да вас подстакне на тестирање, требало би да обавестите особе са којима сте били у блиском контакту или сте провели знатно време.Можда је добро следеће правило: Ако треба да се тестирате, то морате да кажете. А пошто ће вам требати неколико дана да добијете резултате теста, телефонирајте и пошаљите поруке у време тестирања – само да бисте их обавестили да постоји могућност КОВИД-19 – а онда их можете ажурирати када добијете резултате. Имајући ове информације,ваши контакти могу се одлучити за карантин или једноставно предузети додатне мере предострожности (попут прескакања недељне шетње на отвореном са старијом мајком или отказивања посете код комшија).
Ако развијете болест са повишеном температуром, такође треба да обавестите друге – јер било да се ради о КОВИД-19 или другом вирусу, можда сте га и даље ширили другима пре него што су се симптоми развили.“
- Taб.1.Динамика раста броја прегледа, узетих брисева , лабораторијски потврђених новооболелих, на хоспитализацији и на кућном лечењу, излечених и умрлих oд 01.10.2020 до данас .
ДАНИ БЕЗ НОВООБОЛЕЛИХ |
||||||||||
ДАНИ СА НОВООБОЛЕЛИМ | ||||||||||
Датум | Преглед
ДЗ – |
Преглед
ПУЦ у Болници |
Пријем
у Болницу |
Брисеви
узети |
Ново
оболели |
Хоспит. | Кућна изолација | Излечени
|
Оболелих | Умрли(СВИ УЗРОЦИ) |
30.11. | 580 | 43 | 12 | 237 | 102 | 118 | 1556 | 1003 | 2674 | 28 |
29.11. | 560 | 43 | 10 | 193 | 38 | 123 | 1460 | 1003 | 2572 | 26 |
28.11. | 534 | 57 | 13 | 287 | 96 | 125 | 1428 | 996 | 2534 | 22 |
27.11. | 602 | 39 | 15 | 248 | 111 | 115 | 1381 | 951 | 2438 | 22 |
26.11. | 543 | 60 | 10 | 248 | 78 | 106 | 1390 | 833 | 2327 | 21 |
25.11. | 577 | 38 | 12 | 289 | 104 | 103 | 1360 | 785 | 2249 | 19 |
24.11. | 514 | 38 | 13 | 336 | 161 | 109 | 1384 | 658 | 2145 | 19 |
23.11. | 544 | 32 | 8 | 256 | 51 | 110 | 1223 | 657 | 1984 | 19 |
22.11. | 410 | 28 | 5 | 162 | 107 | 109 | 1201 | 641 | 1933 | 19 |
21.11. | 460 | 44 | 10 | 220 | 81 | 103 | 1390 | 343 | 1826 | 19 |
20.11. | 493 | 44 | 10 | 217 | 87 | 103 | 1332 | 322 | 1745 | 19 |
19.11. | 550 | 36 | 14 | 249 | 120 | 107 | 1300 | 276 | 1658 | 15 |
18.11. | 438 | 44 | 7 | 251 | 113 | 99 | 1217 | 252 | 1538 | 14 |
17.11. | 450 | 55 | 9 | 240 | 81 | 105 | 1136 | 226 | 1425 | 13 |
16.11. | 429 | 36 | 9 | 225 | 91 | 92 | 1066 | 215 | 1344 | 13 |
15.11. | 393 | 28 | 4 | 125 | 74 | 90 | 981 | 200 | 1253 | 12 |
14.11. | 373 | 23 | 12 | 205 | 104 | 93 | 926 | 181 | 1179 | 11 |
13.11. | 410 | 30 | 8 | 228 | 56 | 88 | 852 | 162 | 1075 | 11 |
12.11. | 390 | 29 | 7 | 213 | 80 | 84 | 806 | 152 | 1019 | 8 |
11.11. | 286 | 26 | 7 | 121 | 58 | 79 | 756 | 119 | 939 | 8 |
10.11. | 327 | 31 | 11 | 205 | 56 | 75 | 710 | 113 | 881 | 8 |
09.11. | 300 | 12 | 5 | 166 | 64 | 70 | 663 | 108 | 825 | 7 |
08.11. | 211 | 13 | 4 | 103 | 50 | 68 | 608 | 99 | 761 | 7 |
07.11. | 260 | 12 | 8 | 171 | 67 | 62 | 573 | 85 | 711 | 5 |
06.11. | 273 | 35 | 6 | 142 | 47 | 60 | 537 | 72 | 644 | 5 |
05.11. | 257 | 44 | 9 | 157 | 54 | 55 | 497 | 65* | 597 | 5 |
04.11. | 265 | 25 | 7 | 124 | 64 | 47 | 451 | 61 | 543 | 3 |
03.11. | 231 | 17 | 6 | 145 | 51 | 44 | 400 | 50 | 479 | 3 |
02.11. | 261 | 17 | 8 | 163 | 30 | 31 | 356 | 41 | 433 | 1 |
01.11. | 145 | 13 | 7 | 92 | 36 | 28 | 333 | 38 | 398 | 0 |
31.10. | 193 | 16 | 3 | 118 | 34 | 26 | 300 | 37 | 362 | 0 |
30.10. | 202 | 21 | 7 | 139 | 44 | 27 | 285 | 23 | 328 | 0 |
29.10. | 192 | 18 | 2 | 109 | 31 | 19 | 251 | 23 | 284 | 0 |
28.10. | 133 | 30 | 4 | 120 | 22 | 18 | 230 | 14 | 253 | 0 |
27.10. | 185 | 22 | 3 | 99 | 39 | 14 | 212 | 14 | 231 | 0 |
26.10. | 156 | 12 | 0 | 99 | 16 | 14 | 172 | 14 | 192 | 0 |
25.10. | 117 | 6 | 0 | 69 | 10 | 15 | 158 | 12 | 176 | 0 |
24.10. | 123 | 24 | 2 | 65 | 24 | 17 | 147 | 11 | 166 | 0 |
23.10. | 112 | 13 | 0 | 63 | 13 | 16 | 129 | 10 | 142 | 0 |
22.10. | 123 | 17 | 1 | 85 | 19 | 15 | 117 | 10 | 129 | 0 |
21.10. | 114 | 8 | 2 | 57 | 16 | 13 | 101 | 9 | 110 | 0 |
20.10. | 100 | 12 | 2 | 67 | 6 | 12 | 86 | 8 | 94 | 0 |
19.10. | 99 | 6 | 1 | 66 | 7 | 11 | 82 | 7 | 88 | 0 |
18.10. | 47 | 4 | 2 | 24 | 11 | 8 | 77 | 7 | 81 | 0 |
17.10. | 83 | 8 | 1 | 59 | 18 | 8 | 68 | 6 | 70 | 0 |
16.10. | 63 | 17 | 3 | 85 | 11 | 6 | 53 | 6 | 52 | 0 |
15.10. | 77 | 14 | 2 | 49 | 8 | 4 | 44 | 5 | 41 | 0 |
14.10. | 78 | 20 | 1 | 41 | 24 | 2 | 38 | 5 | 33 | 0 |
13.10. | 58 | 4 | 0 | 50 | 1 | 1 | 16 | 5 | 9 | 0 |
12.10. | 80 | 7 | 0 | 64 | 0 | 1 | 14 | 4 | 8 | 13 |
11.10. | 34 | 5 | 0 | 0 | 0 | 2 | 14 | 4 | 8 | 13 |
10.10. | 39 | 11 | 1 | 21 | 3 | 2 | 14 | 4 | 8 | 13 |
09.10. | 52 | 13 | 0 | 48 | 2 | 1 | 11 | 3 | 5 | 13 |
08.10. | 44 | 5 | 0 | 27 | 3 | 2 | 11 | 0 | 3 | 13 |
07.10. | 33 | 2 | 0 | 32 | 0 | 2 | 9 | 974 | 998 | 13 |
06.10. | 52 | 4 | 0 | 43 | 0 | 2 | 12 | 971 | 998 | 13 |
05.10. | 47 | 3 | 0 | 52 | 0 | 2 | 12 | 971 | 998 | 13 |
04.10. | 20 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 | 13 | 970 | 998 | 13 |
03. 10. | 36 | 3 | 0 | 28 | 1 | 2 | 13 | 969 | 997 | 13 |
02.10. | 48 | 11 | 1 | 38 | 1 | 2 | 13 | 969 | 995 | 13 |
01.10. | 60 | 3 | 0 | 27 | 0 | 1 | 12 | 969 | 995 | 13** |