ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 12. ЈАНУАРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 12. ЈАНУАРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 12. ЈАНУАРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН  12.01.2021.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРE КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ЈЕДАНАEСТОГ ЈАНУАРА :

  20 лабораторијски  потврђених новооболелих .

0 – умрла.

2 -завршило кућну изолацију –излечено.

383 –   прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.

24  прегледа  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .

8   пријема  на хоспитализацију.

106 оболелих на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево  

 12 -на респиратору  .

136 тестирано( 86-ДЗ, 12- Болница и 38–ЗЗЈЗ Ваљево)  .

3747  –на лечењу у болници и кућној изолацији.

13    запослених у здравственим установама  у кућном карантину.

88 -запослених у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

На територији Округа 11.01.2021. године је лабораторијски потврђено 35  новооболелих. У   Лајковцу  2 , Љигу 4  и у Убу  9  лабораторијски потврђених новооболелих. У Осечини и Мионици  без новооболелих.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  7175. УМРЛО 142 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих .

У другом таласу епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу од 08.10.2020. до данас је оболело 5985 особа,  излечено  2176 и  умрло 110 ( од свих узрока ).

Подаци  – извештаји ЗЗЈЗ  У 13 часова , ДЗ И ОБ Ваљево у 21 час дана  11.01.2021.

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја, ђаци, труднице, запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору .

  • На снази Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19(Сл.гл.РС 151, 152, 153 и 156).
  • Кординисани заједднички инспекцијски надзор се наставља складу са закључком Kризног штаба .

ПРИЛОЗИ:

  1. ШИРЕЊЕ И ПРЕНОС ВИ РУСА

На основу онога што је тренутно познато о, ширењу  SARS-CoV-2  вируса од особе до особе, најчешће се дешава међу блиским контактима (на мање од 2м). Ова врста преноса се јавља путем респираторних капљица. Пренос коронавируса јавља се много чешће преко  респираторне капљице него преко предмета и површина, попут квака, радних плоча, тастатура, играчака итд. Тренутни докази указују да SARS-CoV-2   може остати одржив сатима до дана на површинама направљеним од разних врста материјала.   Недавна истраживања показују да људи који су заражени, али немају симптоме, играју важну улогу у ширењу вируса.  Чишћење видљиво запрљаних површина праћено дезинфекцијом најбоља је мера у пракси за превенцију COVID-19 и других вирусних респираторних болести у домаћинствима и окружењу.

Непознато је колико дуго ваздух у соби у којој је  неко са потврђеним COVID-19 обољењем  остаје потенцијално заразан. Морају се узети  у обзир фактори као што су величина собе и врста вентилационог система (укључујући проток [промене ваздуха на сат] и место вентилационих и одводних отвора) када одлучују колико дуго треба затварати просторије или површине које су болесне особе раније користиле . Предузимање мера за побољшање вентилације у простору или просторији у којој је неко болестан или се сумња да је болестан од COVID-19 помоћи ће да се скрати време потребно за уклањање респираторних капљица из ваздуха.

2.КАКО И КАДА НЕКОМЕ РЕЋИ ДА ИМАТЕ COVID-19?

Рећи некоме да сте му можда пренели озбиљну инфекцију није лако.

То морате урадити–   законска обавеза!

Када рећи– одмах по сумњи, сазнању? 

Неки стручњаци препоручују обавјештавање сарадника чим се појаве симптоми који могу бити COVID-19. Други саветују да сараднике, пријатеље   рођаке не плашите и сачекате до теста.

„Ако је ваша сумња довољно јака да вас подстакне на тестирање, требало би да обавестите особе  са којима сте били у блиском контакту или сте провели  знатно време.Можда је добро следеће правило: Ако треба да се тестирате, то морате да кажете. А пошто ће вам требати неколико дана да добијете  резултате теста, телефонирајте и пошаљите поруке  у време тестирања – само да бисте их обавестили да постоји могућност COVID-19 а онда их можете ажурирати када добијете резултате. Имајући ове информације,ваши контакти  могу се одлучити за карантин или једноставно   предузети  додатне мере предострожности (попут прескакања недељне шетње на отвореном са старијом мајком или отказивања посете   код комшија).

Ако развијете болест са повишеном температуром, такође треба да обавестите друге – јер било да се ради о COVID-19 или другом вирусу, можда сте га и даље ширили другима пре него што су се симптоми развили.“