ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 14.МАРТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 14.МАРТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 14.МАРТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА,У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

13.03.2021. ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ

 • 690 Вакцинисаних особапрвом или другом дозом (Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и  AstraZeneca)
 • 40лабораторијски  потврђенih   новооболелa .
 • 5152–на кућном лечењу и у болници
 • 1– умрло.
 • 0-завршило кућну изолацију–излечено.
 • 279–  прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.
 • 26прегледа  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .
 • 12пријема  на хоспитализацију.
 • 101оболелихна хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево
 • 14-на респираторуnajвећи до сада.
 • 0отпустa
 • 152тестирана(101-ДЗ,  0– Болница и 51–ЗЗЈЗ Ваљево) .

Сл.1.Приказ броја новооболелих по данима  у 2021. години

Сл.2.Приказ броја прегледа и хоспитализација у 2021. години
Сл.1 и 2 ..Број новооболелих лабораторијски потврђених се одржава више од 10 дана на око 40.Број прегледа у COVID амбулантама висок, Број оболелих на хоспитализацији и респиратору од 1.03 до данас дупло већи, што указује на пораст броја оболелих са тешком клиничком сликом.
2 – запослена у здравственим установама у кућном карантину.
35 –запослена у здравственим установама у кућној изолацији-лечењу.

Подаци ЗЗЈЗ у 13 часова, ДЗ и ОБ Ваљево у 21 час дана 13.03.2021.
Инспекцијске контроле спровођења противепидемијских мера указују да се исте непотпуно спроводе у појединим објектима у којим се обавља угоститељска делатност и промет робе као и у јавним службама.
На територији Округа 13.03.2021. године у свим општинама и Ваљеву је 74 лабораторијски потврђена новооболела.У Осечини 2 , у Мионици и у Љигу по 6 ,у Убу 9 и Лајковцу 11 лабораторијски потврђених новооболелих .
УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПОТВРЂЕНИХ ОБОЛЕЛИХ У ВАЉЕВУ ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ 8847. УМРЛО 187 ОД СВИХ УЗРОКА.

-У првом таласу епидемије је оболело 199 и умрло 19 оболелих .
-У другом таласу епидемије од 17.06.2020 до 08.10. је оболело 995 и умрло 13 оболелих.
-У трећем таласу од 08.10.2020. до данас је оболело 7613 особе, излечено 2393и умрло 155 ( од свих узрока).
Oболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја ,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору .
ПРЕДЛОГ МЕРА :
1.ВАКЦИНАЦИЈА
1. Вакцинација становништва у току –вакцинални пункт -ХОТЕЛ ГРАНД И ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ. Вакцинација се спроводи код особа узраста од 18 година старости, нарочито за медицинско особље и лица која су у блиском контакту са вирусом.
Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља.

2.ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;
ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење слободе кретања,праћење здравственог стања;
ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;
Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;
У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;
Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ, ДИСТАНЦА И ДЕЗИНФЕКЦИЈА).
3.ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.
ЗАШТО ПРЕДЛОЖЕНО?
ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА,ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ   асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ   оболелих, се спречава даље ширење болести и зато  треба:
ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ ,
НОСИТИ МАСКУ,
ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ?ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
НА СНАЗИ УРЕДБА О МЕРАМА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19″Службени гласник РС“, бр. 151 од 15. децембра 2020, 152 од 18. децембра 2020, 153 од 21. децембра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара 2021, 17 од 26. фебруара 2021, 19 од 5. марта 2021, 22 од 12. марта 2021.
Члан 7.
Извођење наставе у просторијама средњих и основних школа и непосредног рада установа предшколског васпитања и образовања и ученичког и студентског стандарда, као и извођење предавања, вежби, семинара и сличних облика рада са студентима у просторијама високошколских установа врши се у складу са инструкцијама и препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежног завода, односно института за јавно здравље.
Изузетно од одредбе става 1. овог члана, у периоду од 15. до 19. марта 2021. године, извођење наставе за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и за ученике средње школе врши се извођењем наставе на даљину.
Брисан је ранији став 3. (види члан 1. Уредбе – 19/2021-18)
*Службени гласник РС, број 22/2021
Члан 10.
Приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја у затвореном простору дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено, и то тако да свако друго место за седење буде слободно и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.
Када се јавни културно-уметнички догађај одржава на отвореном простору, дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено тако да се између посетилаца одржава дистанца од најмање два метра, уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.
Изузетно од ст. 1. и 2. овог члана, број посетилаца приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја не односи се на одржавање концерата и других манифестација естрадног карактера.
*Службени гласник РС, број 22/2021
Члан 12.
Јединице локалне самоуправе дужне су да обављање градског и приградског превоза организују уз примену мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика од болести COVID-19, у складу са препорукама надлежног завода, односно института за јавно здравље (у даљем тексту: препоруке). Од мера предвиђених препорукама може се одступити када је то потребно за обављање службене дужности овлашћених службених лица.
Аутобуски превозници и аутобуске станице дужни су да обављање међумесног линијског, посебног линијског и превоза путника за сопствене потребе организују у складу са препорукама.
У складу са могућностима аутобуског превозника, потребно је ангажовање што већег броја аутобуса, а у циљу што редовнијег одвијања превоза путника у друмском саобраћају.
До 1. јуна 2021. године аутобуски превозници су у обавези да обављају поласке за које постоје исказане потребе путника, али не мање од 30% претходно објављених полазака са регистрованих редова вожње, након чега је неопходно да превоз обављају у складу са регистрованим редом вожње.
Аутобуски превозници са важећим међународним дозволама за превоз путника у друмском саобраћају до 1. јуна 2021. године обављају поласке са одобреног реда вожње који је саставни део дозволе само када постоје исказане потребе за одређеним међународним превозом путника, као и одобрење страних држава за обављање превоза путника на њиховој територији усклађено са актуелном епидемиолошком ситуацијом, након чега је неопходно да превоз обављају у складу са важећим међународним дозволама.
Пружаоци станичне услуге на аутобуским станицама морају применити превентивне мере којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга у складу са посебним планом мера, који је саставни део акта о процени ризика, а који управљач аутобуске станице доноси у складу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду.
Управљач железничких станица мора применити превентивне мере којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (обавезна дезинфекција свих просторија железничке станице, опреме, мобилијара, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски). Мерење температуре путницима према карактеристикама објекта и техничким могућностима треба организовати приликом уласка у железничку станицу или приликом уласка у воз.
Железнички превозник и управљач железничких станица дужни су да организацију и обављање унутрашњег железничког саобраћаја организују у складу са препорукама.
Лучки оператери путничких пристаништа дужни су да примењују превентивне мере којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга у складу са препорукама.
*Службени гласник РС, број 17/2021
Члан 13.
На територији јединице локалне самоуправе на којој је надлежни орган прогласио ванредну ситуацију због настанка елементарне непогоде ширењем епидемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, даном ступања на снагу акта о проглашењу ванредне ситуације примењују се следеће посебне мере заштите становништва од заразних болести:
1) забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите;
2) у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите;
3) у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра;
4) забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација;
5) ограничава се радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21.00 часа до 06.00 часова наредног дана;
6) ограничава се радно време угоститељских објеката који имају башту, тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 часа, а у отвореном делу објекта (башти) од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана;
7) прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова;
8) пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања;
9) у основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица);
10) у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
11) забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара;
12) спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда;
13) спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице);
14) честа дезинфекција свих јавних објеката;
15) препоручује се дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама;
16) што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.
За сваку јединицу локалне самоуправе, у случају проглашења ванредне ситуације због настанка елементарне непогоде ширењем епидемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, Влада може, посебном одлуком, изменити мере из става 1. овог члана, односно oдрeдити друге посебне мeрe заштите становништва од заразне болести COVID-19, услове, нaчин спрoвoђeњa и извршиоце, ако то налажу посебне околности.
Спровођење мера заштите из ст. 1. и 2. овог члана, у складу са законом утврђеним овлашћењима, обезбеђују, координирају и надзиру председници општина, односно градоначелници преко надлежних општинских, односно градских органа и служби, штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе и надлежни заводи, односно институти за јавно здравље.
Члан 14.
Изузетно од одредаба члана 8. став 3, члана 9. став 2, члана 11. став 2. и члана 13. став 1. тач. 5. и 6. ове уредбе, актом министра надлежног за послове здравља, који доноси на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, радно време објеката, центара, радњи, места и других простора у којима се обављају делатности ограничава се, односно утврђује у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.
*Службени гласник РС, број 22/2021
На основу члана 14. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21 и 22/21), на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19,
министар здравља доноси

НАРЕДБУ
О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ЗА ВРЕМЕ НЕПОВОЉНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ТОКОМ ТРАЈАЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19

1.Изузетно од одредаба члана 8. став 3, члана 9. став 2, члана 11. став 2. и члана 13. став 1. тач. 5. и 6. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, у периоду од 12. марта 2021. године од 21.00 часова до 15. марта 2021. године до 06.00 часова, oбјекати у којима се обављају делатности у области трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места), пружања услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића (ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови и сл.), пружања услуге у затвореним или отвореним трговинским центрима и сличним објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало (тржни центри, пијаце и сл.) и приређивања посебних и класичних игара на срећу (кладионице, играонице и сл.), као и у објектима у којима се обавља делатност пружања занатских и других услуга у непосредном и дуготрајном физичком контакту са корисником услуге (козметички салони, фризерски салони, салони лепоте) и делатност у области културе која подразумева истовремено присуство више лица у истом простору биоскопи, музеји, галерије) и области спорта која подразумева истовремено присуство више лица у истом простору или дуготрајнији непосредни контакт са корисником услуге (фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију и сл.) неће радити, с тим што у том периоду и у прописаном, односно утврђеном радном времену могу радити:
1) апотеке, изузев оних апотека које продају обављају у трговинским центрима и за које управљач не може обезбедити посебне коридоре за приступ или у које се не улази са спољне стране или непосредно са јавне површине, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и трговинских, угоститељских и других објеката који врше доставу хране;
2) трговинске и друге радње и продајна места на којима се врши продаја прехрамбених производа, укључујући и оне које продају обављају у трговинским центрима, а за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине;
3) самостални малопродајни објекати у којима се обавља трговина на мало (продаја штампе, дуванских прерађевина и ситних предмета) којa се обавља тако да купац не улази у објекат (киосци и трафике);
4) ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарских ординација и лабораторија и сл.;
5) ресторани и други простори у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима и у категоризованом приватном смештају, у којима се услуга може пружати само лицима која имају пријављен боравак у тим врстама смештаја и то најкасније до 21.00 часа;
6) објекти намењених за спорт и рекреацију – када се користе у сврху тренинга и припрема за одржавање и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности надлежних националних спортских савеза и то у унапред заказаним терминима;
7) све друге радње, објекти и места (обућарске, кројачке, столарске, стаклорезачке и сл. радње, сервиси, технички прегледи и сл.) на којима се пружају услуге при чијем вршењу није обавезно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања.

2. Ова наредба ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије

2. НА СНАЗИ НАРЕДБA О ЗАБРАНИ ОКУПЉАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ НА ЈАВНИМ МЕСТИМА У ЗАТВОРЕНОМ И ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ
„Службени гласник РС“, бр. 100 од 16. јула 2020, 111 од 28. августа 2020, 133 од 6. новембра 2020.
1. Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 забрањују се јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 5 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 m, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице.
*Службени гласник РС, број 133/2020
2. Забрана окупљања из тачке 1. ове наредбе траје док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 на територији Републике Србије.
3. Ступањем на снагу ове наредбе престаје да важи Наредба о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима („Службени гласник РС”, бр. 83/20 и 84/20).
4. Ова наредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.