ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ДЕЦЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ДЕЦЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ДЕЦЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ  НА ДАН 17.12.2020.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА,У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

Шеснаестог децембра 97 лабораторијски  потврђених новооболелих, 0 умрлих.

Кућну изолацију завршило-излечено 27.

Број прегледа у COVID амбуланти  ДЗ- 651   и  у ОБ Ваљево – 54.

Извршено пријема  на хоспитализацију –15 .

Тестиране 223 особе.

На лечењу у болници и кућној изолацији 3250.

На хоспитализацији 127 оболелих, на респиратору 11 oсoбa.

Број запослених у здравственим установама  у кућном карантину 26, а у кућној изолацији-лечењу  200. 

(подаци ЗЗЈЗ од 13. часова, а ДЗ и ОБ Ваљево од 21.час)

УКУПАН  БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  5950.  УМРЛО  94 ОД  СВИХ УЗРОКА.

-У  првом таласу  епидемије је оболело 199  и  умрло 19 оболелих.

-У другом таласу  епидемије од  17.06.2020 до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу  од 08.10.2020. до данас је оболело 4756 особе,  излечено 1453 и  умрло 62 од свих узрока.

На територији  Округа је 16.12.2020. године 186 лабораторијски  потврђених новооболелих. У Љигу 12, у Убу и Лајковцу по 18 , у Осечини  19 и  у Мионици  22  потврђена новооболела .

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја, ђаци, труднице, запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству, школама, обдаништима…) незапослени, пензионери особе из кућног карантина, што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера у свим сферама живота.

Сл.1.Приказ  броја тестираних  и новооболелих  по данима од почетка  трећег таласа епидемије су у корелацији. У последње две  недеље  новембра  број нооболелих лабораторијски потврђених се одржавао на око 100 оболелих. У првим данима  децембра долази до повећања броја оболелих (са једним повећањем броја новоболелих  због кашњења  извештаја лабораторијских тестова  као и увођења нових начина тестирања) и повећаног броја тестирања, али и повећаног обољевања појачана трансмисија –окупљања, прославе, славе, сахране и ……Од 11.12.2020.год.број оболелих се смањује на око 100.

Сл.2. Број прегледа, новооболелих и  број на хоспитализацији   више расте од броја  излечених, расте  и број оболелих особа на хоспитализацији са тежом клиничком сликом  који се не ретко завршава на респиратору и летално.

Дуготрајно повећање броја оболелих (дијагностика, терапија, контролни прегледи), лечење оболелих на хоспитализацији са тешком клиничком сликом, доводи до обољевања здравствених радника и  преоптерећења здравствених установа (дугог чекања на прегледе и дијагностичке и терапијске процедуре) и отежава да болесници са другим обољењима дођу до медицинске услуге уз све напоре здравствених радника и зато треба :

 • ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину, на радном месту, у затвореном и отвореном, да не организују и не учествују на скуповима, прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска, дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну функционалност;
 • ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење  слободе кретања, праћење здравственог стања;
 • ЗА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ  ограничавање  слобода кретања  и спровођење мера по налогу ординирајућег лекара;
 • ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;
 • Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;
 • У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
 • Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;
 • Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ).
 • НАСТАВИТИ И ПОЈАЧАТИ КОРДИНИСАНИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА, ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС, А ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ПРЕСЕЦАЊЕМ ПУТЕВА ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ   оболелих, се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  држати отворене прозоре уколико временски услови дозвољавају  или чешће проветравајте, повремено направити  промају,повећајте влажност  у просторији са грејањем—овлаживачима,мокрим крпама на радијаторима, кувајте воду  и тд.
 • ОДРЖАВАЊЕ ЈАКОГ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА-Особи је потребан јак имунолошки систем за борбу против било које врсте инфекције, посебно против SARS-CоV-2 вируса.
 • УСВАЈАЊЕ ОВИХ ЗДРАВИХ НАВИКА МОЖЕ ПОМОЋИ У ЈАЧАЊУИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА :
 • Спавати најмање 7 сати  ноћу
 • Смањитиниво стреса што је више могуће
 • Конзумирати храну богату воћем и поврћем
 • Редовно вежбати
 • Одржавати здраву  телесну тежину

На снази мере објављене у УРЕДБИ О МЕРАМА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19 („Сл. гласник РС“, бр. 151/2020)

ПОЈЕДИНАЧНИ И КОРДИНИСАНИ ПОЈАЧАНИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР СЕ ВРШИ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕЛОГ ОКРУГА.