ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17. ЈУЛА

ИНФОРМАЦИЈЕ О COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ НА ДАН 17 .07.2020. ГОДИНЕ

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији. Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.

У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

Приказ актуелне епидемиолошке ситуацији у Граду:

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево извршено је 205 прегледа пацијената са респираторним инфекцијама.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево, извршено  96 прегледа и  9  пријема пацијената и 1 транспорт за Београд . На хоспитализацији  71 пацијната са сумњом на  COVID (17+14- Инфективно, 25+15 Pulmo COVID,).  

У ЗЗЈЗ Ваљево је   истражено  65 контаката лица са лабораторијски потврђеним оболелим.

У Ваљеву  у последња 24 часа лабораторијски потврђено 48  новооболелих  лица,  у кућној изолацији  311 оболелих лица, на хоспитализацији 18 лабораторијски потврђених, а излечених 198 .

Број узетих брисева  16.07.2020.године је  167 . Од 01.07-16.07.2020. године узето је 1445 брисева.

Број заражених радника  у ЗУ од  почетка епидемије 67. Излечених 49 у кућној самоизолацији тренутно 12.

Број  умрлих  од почетка епидемије је 21 .

У последња 24 часа, у општинама Округа 8 лабораторијски потврђених новооболелих (у Лајковцу и у Мионици по 3, у Убу 2  ).  

УЗ СВЕ ПОЗНАТЕ МЕРЕ “ХДД” (ХИГИЈЕНА, ДЕЗИНФЕКЦИЈА, ДИСТАНЦИРАЊЕ) И МАСКУ , СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА ЗАРАЗЕ ПОМАЖЕ И САМОИЗОЛАЦИЈА ОСОБА КОЈИМА ЈЕ УТВРЂЕН БЛИСКИ КОНТАКТ .

ДАНАС СТУПАЈУ НОВЕ МЕРЕ – САСТАВНИ ДЕО НАРЕДБИ , УРЕДБИ И ОДЛУКА -У ПРИЛОГУ.

1) Наредбе о забрани окупљања у РС на јавним местима у затвореном и отвореном простору

2) Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразних болести COVID –19

3) Одлуке о проглашењу болести COVID –19.

МАСКЕ могу појачати свест о потреби за физичким дистанцирањем и указати на одговорно опхођење  особе према себи и другима ради заштите здравља.

Маске се морају користити само у личне сврхе, уз друге прописане хигијенске мере и држање размака између особа од 1,5 метара.

При стављању маске, треба водити рачуна да се уз лице ставља увек унутрашња страна маске, а пре прве употребе платнене маске треба је опрати или барем испеглати, а пре и након стављања маске, руке је потребно темељно опрати сапуном.

Медицинске, односно хируршке маске, су сертификовани медицински производ који служи за заштиту других од респираторних капљица особе која носи маску, док је намена филтрирајућих маске с вентилом или вентила (ФФП2/ФФП3 маске) заштита на раду, те оне служе да се особа заштити од чврстих и течних честица аеросола у здравственим установама.