ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17.МАРТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17.МАРТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 17.МАРТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

16.03.2021. ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ: у односу на претходни дан  више лабораторијски потврђених  новооболелих, незнатно мање прегледа у ДЗ, више прегледа у ОБ , мање на хоспитализацији , више на респиратору и  више отпуста него пријема.

 • 145 Вакцинисаних особа првом или другом дозом (Sputniк V, Sinopharm) .
 • 52 лабораторијски потврђених новооболелих.
 • 5298 –на кућном лечењу и у болници
 • 0 – умрло.
 • 0-завршило кућну изолацију –излечено.
 • 275прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.
 • 14 прегледа у COVID амбуланти ОБ Ваљево .
 • 7пријема на хоспитализацију.
 • 93 оболела на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево
 • 11-на респиратору
 • 8 отпустa
 • 158 тестираних (88 -ДЗ, 49– Болница и 21–ЗЗЈЗ Ваљево) .

3  –  запослена у здравственим установама  у кућном карантину.

34 –запослена  у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

Oболели су свих старосних група са различитих градских и сеоских подручја,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору.

У  Предшколску установу – обданишта  долази око 50-60% уписане деце.Праћење броја новооболелих  и   контаката у кућном карантину се  наставља, као и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.

 ПРЕДЛОГ МЕРА :

1.ВАКЦИНАЦИЈА

1. Вакцинација становништва у току – вакцинални пункт -ХОТЕЛ ГРАНД И ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ. Вакцинација се спроводи код особа узраста од 18 година старости, нарочито за медицинско особље и лица која су у блиском контакту са вирусом.

Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина : Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и  AstraZeneca у размаку од 12 недеља.

2.ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;

ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење слободе кретања,праћење здравственог стања;

ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;

Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;

У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;

Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;

Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ, ДИСТАНЦА И ДЕЗИНФЕКЦИЈА).

3.ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ЗАШТО ПРЕДЛОЖЕНО?

ЈЕР ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ  асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса  и ЛЕЧЕЊЕМ   оболелих се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ?ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  ИТД.

Подаци ЗЗЈЗ  у 13 часова , ДЗ и ОБ Ваљево у 21 час дана  17.03.2021.

На територији  Округа 16.03.2021. године у свим општинама и Ваљеву  је  107  лабораторијски  потврђених  новооболелих. У Осечини и Мионици по 2,  у Лајковцу 14 , у Љигу  15  и у  Убу 22   лабораторијски потврђених  новооболелих .

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  8995. УМРЛО  188 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије  је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих.

У другом таласу  епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу од 08.10.2020. до данас је оболело 7798  особе,  излечено   2393 и  умрло 156 ( од свих узрока).

Наредбa о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19:

Naredba_16.03.2021.