ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19. ЈАНУАРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19. ЈАНУАРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19. ЈАНУАРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ  НА ДАН  19.01.2021.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ОСАМНАЕСТОГ  ЈАНУАРА :

22 лабораторијски  потврђена    новооболела  .

0 – умрло.

8 -завршило кућну изолацију –излечено.

320 –   прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.

15  прегледа  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .

7   пријема  на хоспитализацију.

101 оболелих на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево  

 11 -на респиратору  .

110 тестирано(65 -ДЗ,  22– Болница и 23–ЗЗЈЗ Ваљево)  .

3826  –на лечењу у болници и кућној изолацији.

10    запослених у здравственим установама  у кућном карантину.

 92 -запослених у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

На територији  Округа 18.01.2021. године  је  30  лабораторијски  потврђених  новооболелих. У  Мионици 1, у Љигу  2  и  у  Лајковцу 5  лабораторијски потврђених  новооболелих. У Убу  и у Осечини  без новооболелоих.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ   73 61.  УМРЛО   146 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије  је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих .

У другом таласу    епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 6136  особа,  излечено   2279 и  умрло 114 ( од свих узрока).

Сл 1. Број новоболелих од 20.12. се постепено смањује .Смањење броја новооболелих се наставља и у јануару.  Укупан број новоболелих у другој недељи јануара мањи за око 20% и ако је број тестираних за толико већи. Број новоболелих је и даље променљив и двоцифрен.

СЛ.2.Број прегледа у COVID амбулантама  је променљив , данас је већи него претходна два дана. Број хоспитализованих се одржава  на   100 -105 , а на респиратори око 12.Четири  дана без умрлих.

Подаци  – извештаји ЗЗЈЗ  у 13 часова , ДЗ И ОБ Ваљево у 21 час дана  18.01.2021.

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја ,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера .

Почетак имунизације  и  смањење  броја  новооболелих и оболелих на хоспитализацији са тешком клиничком сликом захтевају да и даље   СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ поштује  и спроводи предложене и наложене мере на отвореном и затвореном простору  јер епидемија још траје

На снази Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 „Службени гласник РС“, бр. 151 од 15. децембра 2020, 152 од 18. децембра 2020, 153 од 21. децембра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара 2021.

Кординисани  инспекцијски надзор се наставља.

ПРИЛОЗИ:

  1. ШИРЕЊЕ И ПРЕНОС ВИРУСА

На основу онога што је тренутно познато о, ширењу  SARS-CoV-2  вируса од особе до особе, најчешће се дешава међу блиским контактима (на мање од 2м). Ова врста преноса се јавља путем респираторних капљица. Пренос коронавируса јавља се много чешће преко  респираторне капљице него преко предмета и површина, попут квака, радних плоча, тастатура, играчака итд. Тренутни докази указују да SARS-CoV-2   може остати одржив сатима до дана на површинама направљеним од разних врста материјала.   Недавна истраживања показују да људи који су заражени, али немају симптоме, играју важну улогу у ширењу вируса.  Чишћење видљиво запрљаних површина праћено дезинфекцијом најбоља је мера у пракси за превенцију COVID-19 и других вирусних респираторних болести у домаћинствима и окружењу.

Непознато је колико дуго ваздух у соби у којој је  неко са потврђеним COVID-19 обољењем  остаје потенцијално заразан. Морају се  узмети  у обзир фактори као што су величина собе и врста вентилационог система (укључујући проток [промене ваздуха на сат] и место вентилационих и одводних отвора) када одлучују колико дуго треба затварати просторије или површине које су болесне особе раније користиле . Предузимање мера за побољшање вентилације у простору или просторији у којој је неко болестан или се сумња да је болестан од COVID-19 помоћи ће да се скрати време потребно за уклањање респираторних капљица из ваздуха.

2.КАКО И КАДА НЕКОМЕ РЕЋИ ДА ИМАТЕ COVID-19?

Рећи некоме да сте му можда пренели озбиљну инфекцију није лако.

То морате урадити–   законска обавеза!

Када рећи– одмах по сумњи, сазнању? 

Неки стручњаци препоручују обавјештавање сарадника чим се појаве симптоми који могу бити COVID-19. Други саветују да сараднике, пријатеље   рођаке не плашите и сачекате до теста.

„Ако је ваша сумња довољно јака да вас подстакне на тестирање, требало би да обавестите особе  са којима сте били у блиском контакту или сте провели  знатно време.Можда је добро следеће правило: Ако треба да се тестирате, то морате да кажете. А пошто ће вам требати неколико дана да добијете  резултате теста, телефонирајте и пошаљите поруке  у време тестирања – само да бисте их обавестили да постоји могућност COVID-19 а онда их можете ажурирати када добијете резултате. Имајући ове информације,ваши контакти  могу се одлучити за карантин или једноставно   предузети  додатне мере предострожности (попут прескакања недељне шетње на отвореном са старијом мајком или отказивања посете   код комшија).

Ако развијете болест са повишеном температуром, такође треба да обавестите друге – јер било да се ради о COVID-19 или другом вирусу, можда сте га и даље ширили другима пре него што су се симптоми развили.“