ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19.МАРТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19.МАРТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 19.МАРТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРE КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

18.03.2021.године ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ у односу на претходни дан,  више лабораторијски потврђених новооболелих, мање прегледа у ДЗ, више у ОБ, мање на хоспитализацији, више на респиратору, више отпуста него пријема, једно умрло.

Сл.1.Приказ броја лабораторијски потврђених новооболелих од 01.01.- 18.03.2021.године. Број новооболелих у марту у порасту и креће се од 24-52 , док је у јануару и фебруару број био у опадању.

 • 332 Вакцинисаних особа првом или другом дозом (Sputniк V, Pfizer-BioNTech, Sinopharm) .
 • 46 лабораторијски потврђена новооболела.
 • 5374 –на кућном лечењу и у болници
 • 1 – умрло.
 • 0-завршило кућну изолацију –излечено.
 • 255прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.
 • 19 прегледа у COVID амбуланти ОБ Ваљево .
 • 4пријема на хоспитализацију.
 • 89 оболелих на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево
 • 12-на респиратору
 • 5 отпустa
 • 134 тестирана(85 -ДЗ, 7– Болница и 42–ЗЗЈЗ Ваљево) .

3  –  запослена у здравственим установама  у кућном карантину.

40 –запослена  у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

Праћење епидемиолошке ситуације као и контроле спровођења противепидемијских  мера се у ПУ Милица Ножица се наставља.

 Подаци ЗЗЈЗ  у 13 часова , ДЗ и ОБ Ваљево у 21 час дана  18.03.2021.

Инспекцијске контроле спровођења противепидемијских мера указују да се исте непотпуно спроводе у појединим објектима у којим се обавља угоститељска делатност и промет робе као и у јавним службама.

На територији  Округа 18.03.2021. године у свим општинама и Ваљеву  је  97  лабораторијски  потврђених  новооболелих. У Осечини 5   ,у Љигу  6 , и у Лајковцу 8 , у Мионици  10  и у  Убу 22   лабораторијски потврђених  новооболелих.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ 9072. УМРЛО  189 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије  је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих .

У другом таласу  епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу од 08.10.2020. до данас је оболело 7875  особе,  излечено   2393 и  умрло 157 ( од свих узрока).

Oболели су свих старосних група са различитих градских и сеоских подручја,ђаци, труднице, запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору .

ПРЕДЛОГ МЕРА :

1.ВАКЦИНАЦИЈА

1. Вакцинација становништва у току –вакцинални пункт -ХОТЕЛ ГРАНД И ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ. Вакцинација се спроводи код особа узраста од 18 година старости, нарочито за медицинско особље и лица која су у блиском контакту са вирусом.

Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина   Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и  AstraZeneca у размаку од 12 недеља.

2.ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;

ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење слободе кретања,праћење здравственог стања;

ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;

Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;

У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;

Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;

Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ, ДИСТАНЦА И ДЕЗИНФЕКЦИЈА).

3.ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ЗАШТО ПРЕДЛОЖЕНО?

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ   оболелих, се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ?ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
 • На снази наредба

Naredba_16.03.2021.

У прилогу тумачење  из секретаријата Владе које су добили и надлежни инспекцијски органи

Поштовани,

у вези са молбом Удружења  обавештавате се да ЦВЕЋАРЕ СПАДАЈУ У ИЗУЗЕТКЕ од ограничења радног времена у смислу Наредбе, ОДН МОГУ ДА РАДЕ. Правни основ за ово изузеће од ограничења радног времена садржан је у тачки 1. став 2. подтачке 7. Наредбе о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“, бр. 22/21 и 23/21) којом је предвиђено да  се ограничење не односи на све друге радње, објеката и места (обућарске, кројачке, столарске, стаклорезачке и сл. радње, сервиси, технички прегледи и сл.) на којима се пружају услуге при чијем вршењу није обавезно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, УКОЛИКО СЕ ДО ВАШИХ РАДЊИ МОЖЕ ДОЋИ НА СИГУРАН НАЧИН, што подразумева посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине УКОЛИКО СЕ РАДЊЕ НАЛАЗЕ У ТРЖНИМ ЦЕНТРИМА или се улази непосредно у саму радњу.

У примаоцима овог одговора стављени су и представници органа који контролишу примену мера, а ради уједначеног тумачења на територији Р. Србије.

У име председнице Владе и њеног кабинета, хвала Вам на указаном и молим да ми се одмах обратите ако наставе проблеми.

Уколико Вам је потребан и званичан допис са мојим потписом и печатом, молим да ми јавите како бих Вам исти проследила.

Dopis JLS, MDULS, min zdravlja, sanitarna inspekcija – cvecare