ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2.АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2.АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2.АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ

Расте број прегледа, новооболелих, активних и на хоспитализацији.
Мере:вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.
Појачана контрола спровођења мера – интерна и инспекцијска.

01.08.2021. године: 5 новооболелих лабораторијски потврђених, 45 активно оболелих, 45 прегледа у Ковид амбуланти ДЗ (22 првих прегледа), 2 у ОБ Ваљево, 33 тестирана, на хоспитализацији 2 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 32 вакцинисана (13 вакцинисано првом дозом и 19 другом дозом вакцине).
На територији Округа 01.08.2021. године: 7 новооболелих лабораторијски потврђених: у Љигу 2 и у Ваљеву 5. Број активно оболелих у Округу 71, у Mионици 5, Љигу 10, Убу 11 и у Ваљеву 45. У Осечини и у Лајковцу нема активно оболелих.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 01.08.2021. године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.

НОШЕЊЕ МАСКИ У ЗАТВОРЕНОМ (ПОТРОШАЧИ, ЗАПОСЛЕНИ), ОДРЖАВАЊЕ ДИСТАНЦЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ДАЉЕ НА СНАЗИ.

У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 01.08.2021. ВАКЦИНИСАНО: ПРВОМ ДОЗОМ 29233 ОСОБЕ, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28061 ОСОБА.

„COVID-19 Делта варијанта“

Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана , уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
• је преносивији,
• изазива тежу болест,
• резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.
Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
• Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
• Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
• Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.