ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:

 • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
 • б. преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
 • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
 • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију. Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
 • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима.
 • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
 • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

 

ПРЕСЕЦАЊЕМ  НАВЕДЕНИХ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ АСИМПТОМАТСКИХ , ПРЕСИМПТОМАТСКИХ  НОСИЛАЦА ВИРУСА  И ЛЕЧЕЊЕМ  ОБОЛЕЛИХ СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО ТРЕБА:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ И
 • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.

 

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 02.08.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледано 104 особe са респираторним инфекцијама.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево је прегледано 8 сумњивих и вероватних случаја на  COVID 19, од којих je  2  примљено на хоспитализацију.

На хоспитализацији  у ОБ Ваљево 90 пацијнатa са сумњом на COVID 19 и лабораторијски потврђених ( инфективно 42 и пулмо 48). Узетo 18  брисева.

У ЗЗЈЗ  сe истражују контакти  са лабораторијски потврђеним лицима. У  другом пику епидемије истражено oкo 1350 контаката и  узето 01.08.2020.  22 бриса.

У Ваљеву  у последња 24 часа лабораторијски потврђено 25 новооболелих лица.

У кућним условима се лечи 559, а у болници 58 лабораторијски потврђених особа. 

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1028. У  другом пику епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 832 оболелих особа, више мушког него женског пола, просечне старости испод 50 година.

Од почетка епидемије излечено 390 особа.

Број узетих брисева  1.08.2020.године је  38. Oд 17.06. – 31.07.2020. године узето 3602  брисева .

Број заражених радника  у здравственим установама од 1.06. – 31.07.2020 -42.  Број новозаражених на дан известавања 1, у кућној изолацији 18 излечено 9 особа.

Број  умрлих  од почетка епидемије је 21 .

У последња 24 часа, у осталим општинама Округа 23 лабораторијски потврђених  новооболелих (у Лајковцу 12 , у Мионици 1 , у Убу  и Осечини по 4 и у Љигу  2 .)

Кординираним  заједничком инспекцијским контролама утврђено да се у појединим пословним објектима не спроводе  све наложене и предложене мере (одржавање дистанце и ношење маски и др…) против одговорних лица у пословним објектима који се не придржавају мера биће предузете прописане казнене мере. Инспекцијски надзор се наставља.