ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. ЈАНУАРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. ЈАНУАРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 2. ЈАНУАРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ  НА ДАН  02.01.2021.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

   ПРВОГ  ЈАНУАРА :

 38 – лабораторијски  потврђених    новооболелих  .

 1 – умрло.

11 -завршило кућну изолацију –излечено.

241 –   прегледано  у COVID амбуланти  ДЗ.

22  прегледано  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .

14   пријемамљено  на хоспитализацију.

117 оболелих на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево и 2 упућена у Београд.

 12 -на респиратору  .

93 тестирано  . 

3882  –на лечењу у болници и кућној изолацији.

22  –  запослених у здравственим установама  у кућном карантину.

  167 -запослених у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

 (Подаци ЗЗЈЗ од 13 часова , а ДЗ и ОБ Ваљево од 21 час  01.01.2021.)

На територији  Округа 01.01.2021. године  је 75  лабораторијски  потврђених    новооболелих. У Мионици  0, у Убу 7, у  Лајковцу 8, у Љигу  и  Осечини  по 11 потврђених   новооболелих.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  6862 .  УМРЛО   133  ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих  .

У другом таласу    епидемије од  17.06.2020 до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 5667 особа,  излечено   1737 и  умрло 101 ( од свих узрока).

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја ,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера у свим сферама живота.

 Сл.1.Приказ  броја новооболелих  по данима од почетка  трећег таласа епидемије. У  последње две  недеље  новембра  број нооболелих  лабораторијски потврђрних се одржавао  на  око 100 оболелих. У првим данима  децембра долази до повећања   броја оболелих ( са једним повећањем броја новоболелих  због кашњења  извештаја лабораторијских тестова  као и увођења нових начина тестирања )и повећаног броја тестирања, али и повећаног обољевања појачана трансмисија –окупљања, прославе, славе , сахране и ….Од 11.12.2020.год.број оболелих се  постепено  смањује али је  даље двоцифрен, променљив и висок.  

Сл.2 Број прегледа у COVID амбулантама   се  лагано смањује .  Број оболелих  на хоспитализацији   са тешком клиничком сликом  се одржава на око 120 као и број особа на респиратору од 10-15 . 

Сл.3 Број  новооболелих  дневно је још увек већи од броја излечених дневно  2- 3 пута. Број умрлих свакодневно се повећава за 1-3.

Раширена  локална трансмисија  и  дуготрајно(од половине новембра до данас) велики  број новооболелих и оболелих( дијагностика , терапија , контролни прегледи) ,лечење оболелих на хоспитализацији са тешком клиничком сликом , доводи    до обољевања здравствених радника и  преоптерећења   здравствених установа ( дугог чекања на прегледе и дијагностичке и терапијске процедуре)   и отежава да болесници са другим обољењима дођу до медицинске услуге уз све напоре здравствених радника  и зато треба :

 • ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;
 • ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење  слободе кретања,праћење здравственог стања;
 • ЗА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОЈ  ИЗОЛАЦИЈИ  ограничавање  слобода кретања  и спровођење мера по налогу ординирајућег лекара;
 • ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;
 • Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;
 • У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
 • Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;
 • Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ).
 • НАСТАВИТИ И ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ  асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса  и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ—ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
 • На снази Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести  COVID-19(Сл.гл.РС 151, 152, 153и 156), радно време угоститељских објеката и трговина до  Јануара 2021. Године до 20 часова.
 • Појачан кординисани заједнички инспекцијски надзор републичких инспекција и инспекција локалних самоуправа и МУП-а. се наставља у складу са закључком Kризног штаба и наредбом Министра здравља  и 02.01.2021.