ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 21.МАРТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 21.МАРТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 21.МАРТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

20.03.2021. ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ у односу на претходни дан  више лабораторијски потврђених  новооболелих, мање прегледа у ДЗ и у  ОБ, више  на хоспитализацији , више   на респиратору, више пријема него отпуста.  

Почeo са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ  на интернет  адреси> inspektor.gov.rs

Путем контакт форме, се могу поставити сва питања која се тичу поступања у складу са Наредбом о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести вирус  Ковид 19, а коју доноси Министар здравља.

Сл.1.Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски поврђених.  

Број новооболелих лабораторијски поврђених  у  2021. години  у јануару и фебруару био је  у лаганом паду.У марту број новооболелих већи  и  променљив од 24-52.Број  тестираних  свакодневно  висок .Број особа на хоспитализацији и респиратору  континуирани висок у марту расте.(Сл.1.2 и 3).

Сл.1.Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски поврђених  и тестираних.

Сл.3.Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски поврђених  и хоспитализованих.

 • 351 Вакцинисаних  особа првом или другом дозом (Sputniк V, Sinopharm) .
 • 49лабораторијски  потврђених    новооболелих  .
 • 5449–на кућном лечењу и у болници
 • 0– умрло.
 • 2-завршило кућну изолацију–излечено.
 • 273–  прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.
 • 13прегледа  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .
 • 8пријема  на хоспитализацију.
 • 88оболелихна хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево
 • 13-на респиратору
 • 6отпустa
 • 140тестирана(77-ДЗ,  27– Болница и 36–ЗЗЈЗ Ваљево)  . 

4  –  запослена у здравственим установама  у кућном карантину.

43 –запослена  у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

Праћење епидемиолошке ситуације као и контроле спровођења мера се настављају  у ПУ Милица Ножица се наставља.

Подаци ЗЗЈЗ  у 13 часова , ДЗ и ОБ Ваљево у 21 час дана  20.03.2021.

На територији  Округа 20.03.2021. године у свим општинама и Ваљеву  је  92  лабораторијски  потврђених  новооболелих Љигу  2 , у Осечини  6 ,у Мионици  7  , у   Убу 11   и у Лајковцу 17  лабораторијски потврђених  новооболелих .

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  9150.  УМРЛО  189 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије  је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих  .

У другом таласу  епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 7953  особе,  излечено   2395 и  умрло 157 ( од свих узрока).

Oболели су свих старосних група са различитих градских и сеоских подручја,ђаци, труднице, запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору .

ПРЕДЛОГ МЕРА :

1.ВАКЦИНАЦИЈА

1.Вакцинација становништва у току  –вакцинални пункт -ХОТЕЛ ГРАНД И ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ. Вакцинација се спроводи код особа узраста од 18 година старости, нарочито за медицинско особље и лица која су у блиском контакту са вирусом.

Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина :Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и  AstraZeneca у размаку од 12 недеља.

2.ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;

ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење слободе кретања,праћење здравственог стања;

ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;

Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;

У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;

Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;

Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ, ДИСТАНЦА И ДЕЗИНФЕКЦИЈА).

3.ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ЗАШТО ПРЕДЛОЖЕНО?

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ оболелих се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ?ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  ИТД.