ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 22. ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 22. ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 22. ЈУЛА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 22.07.2020. ГОДИНЕ

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији. Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.

У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

Од почетка епидемије у Ваљеву лабораторијски потврђено да је оболело укупно 736 особа, од  чега од  17.06. – 21.07.2020. године 540 особе са тенденцијом раста, просечне старости 44,7 година.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледано 281. особа са респираторним инфекцијама.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево, је прегледано 61 сумњивих и вероватних случајева на  COVID 19 од којих 10 примљено на хоспитализацију. На хоспитализацији 95 пацијнат са сумњом на COVID и лабораторијски потврђена ( инфективно 41 и пулмо 54).

У Ваљеву  у последња 24 часа лабораторијски потврђенo 27 новооболелих лица.

У кућним условима се лечи 404 оболелела лица, а у болници 29.

Број излечених 282.

Број узетих брисева  21.07.2020. године је 132 . Oд 17.06. – 20.07.2020. узето 2309 брисева .

Број заражених радника у ЗУ од 1.06. 20.07.2020 је 27, a 15 у кућној изолацији због контакта са позитивним лицем, 4 особе излечене.

Број  умрлих  од почетка епидемије је 21 .

У последња 24 часа, у осталим општинама Округа 4 лабораторијски потврђених  новооболелих (у Лајковцу 1, Мионици 1,  у Убу 2 .

Због претеће  епидемиолошке ситуације од  Covid-19 обољења, у Граду је  од 07.07.2020.  ванредна ситуација када је ШТАБ ИЗДАО НАРЕДБУ О СПРОВОЂЕЊУ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ KОВИД 19:

 1. Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.
 2. У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите.
 3. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.
 4. Забрањено је организовање свечаности, као и организовање спортских и других забавних манифестација.
 5. Препоручује се Градском већу града Ваљева да у зависности од епидемиолошке ситуације донесе одлуку о органичавању радног времена угоститељских објеката тако да радно време отпочне у 06,00 часова и заврши најкасније до 22,00 часова.
 6. Угоститељски објекти су дужни да прилагоде свој рад тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.
 7. Обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД-19 (“Службени гласник РС”, бр. 66/2020, 93/20 и 94/20).
 8. У јавном превозу (градски, приградски и такси превоз) обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.
 9. У установама предшколског васпитања и образовања обавезна је пуна примена свих превентивних мера.
 10. У основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).
 11. Забрањено је коришћења отворених и затворених базена, “СПА” и “Wеллнесс” центара.
 12. У верским објектима и приликом вршења верских обреда обавезно је спровођење мера заштите.
 13. У козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, “фитнесс”-центрима и теретанама обавезно је спровођење мера заштите (коришћење маске и рукавица).
 14. Налаже се вршиоцима јавних услуга, органима локалне самоуправе, државним органима, јавним предузећима и установама на територији града Ваљева да предузму мере за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама Штаба за ванредне ситуације у време ванредног стања и врше појачану дезинфекцију објеката.
 15. Налаже се појачано прање и дезинфекција јавних објеката, као и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.
 16. Препоручује се управницима стамбених зграда да обезбеде најмање једном дневно чишћење и дезинфекцију заједничких просторија и површина у згради на којима се остварује највећи контакт (улази у зграду, простори испред лифтова, лифтови, степенишни рукохвати, кваке на улазним вратима, улазна врата и др.).
 17. Штаб за ванредне ситуације града Ваљева ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију и сходно томе преиспитивати постојеће и предлагати нове мере;

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева  је 21.07.2020. године  је у циљу спречавања и сузбијања локалне трансмисије корона вируса, донео  наредбу бр.112-824/2020-04/1 којом се налаже  појачана  инспекцијска контрола спровођења  противепидемијских мера као доследно спровођење мера и подношење извештаја ЈКП „Видрак“, „Полет“  и „Водовод Ваљево“.   

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ