• О Ваљеву
  • Ваљево се налази у западној Србији на непуних 100 километара југозападно од Београда. Градско језгро смештено је у котлини кроз коју протиче река Колубара. Ваљево спада међу већа и развијенија насеља у Србији.

ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 25. ДЕЦЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 25. ДЕЦЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 25. ДЕЦЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА   COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ  НА ДАН   25. 12.2020.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ   ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА,У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ  МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

Двадесет  четвртог  децембра 56  лабораторијски  потврђених    новооболелих . 1  умрло.

Кућну изолацију завршило-излечено  до сада 1652.

Број прегледа у COVID амбуланти  ДЗ- 526   и  у ОБ Ваљево – 24  .

Извршено пријема  на хоспитализацију –7  , 2 пацијента одбила пријем.

На хоспитализацији 120 оболелa , на респиратору 15 oсoбa  .

Тестиранo 172 особе.

На лечењу у болници и кућној изолацији 3648.

Број запослених у здравственим установама  у кућном карантину 30  , а у кућној изолацији-лечењу  203 .

(Податци ЗЗЈЗ од 13. часова , а ДЗ и ОБ Ваљево од 21.час 22.12.)

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  6509  .   УМРЛО    111ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих  .

У другом таласу    епидемије од  17.06.2020 до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 5315 особе,  излечено   1652 и  умрло 79  од свих узрока.

На територији  Округа је 23.12.2020. године   108 лабораторијски  потврђених    новооболелих. У      Љигу  8,у  Лајковцу 4, у   Осечини  18, у Убу 16 и    у Мионици    6 потврђених   новооболелих .

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја ,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера у свим сферама живота.

Сл.1.Приказ  броја новооболелих  по данима од почетка  трећег таласа епидемије. У  последње две  недеље  новембра  број нооболелих  лабораторијски потврђрних се одржавао  на  око 100 оболелих. У првим данима  децембра долази до повећања   броја оболелих ( са једним повећањем броја новоболелих  због кашњења  извештаја лабораторијских тестова  као и увођења нових начина тестирања )и повећаног броја тестирања, али и повећаног обољевања појачана трансмисија –окупљања, прославе, славе , сахране и ……Од 11.12.2020.год.број оболелих се  постепено  смањује али је  даље двоцифрен, променљив и висок. 

 

Сл.2. Број прегледа се  лагано смањује и износи од 500-600 прегледа дневно у амбуланти ДЗ. .   Број оболелих  на хоспитализацији   са тешком клиничком сликом  се одржава на око 120 као и број особа на респиратору од 10-15 .Укупан број умрлих свакодневно се повећава.

 

Д уготрајно повећање броја оболелих( дијагностика , терапија , контролни прегледи) ,лечење оболелих на хоспитализацији са тешком клиничком сликом , доводи    до обољевања здравствених радника и  преоптерећења   здравствених установа ( дугог чекања на прегледе и дијагностичке и терапијске процедуре)   и отежава да болесници са другим обољењима дођу до медицинске услуге уз све напоре здравствених радника    и зато треба :

  • ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;
  • ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење  слободе кретања,праћење здравственог стања;
  • ЗА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ   ограничавање  слобода кретања  и спровођење мера по налогу ординирајућег лекара;
  • ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;
  • Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;
  • У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
  • Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;
  • Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ).
  • НАСТАВИТИ И ПОЈАЧАТИ КОРДИНИСАНИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА,ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ   асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ   оболелих, се спречава даље ширење болести и зато  треба:

  • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
  • НОСИТИ МАСКУ,
  • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
  • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
  • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
  • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ—ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
  • ОДРЖАВАЊЕ ЈАКОГ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА-Особи је потребан јак имунолошки систем за борбу против било које врсте инфекције, посебно против SARS-CоV-2 вируса.
  • УСВАЈАЊЕ ОВИХ ЗДРАВИХ НАВИКА МОЖЕ ПОМОЋИ У ЈАЧАЊУИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА :
  • Спавати најмање 7 сати  ноћу
  • Смањитиниво стреса што је више могуће
  • Конзумирати храну богату воћем и поврћем

 

ПРИЛОЗИ:

  1. ШИРЕЊЕ И ПРЕНОС ВИ РУСА

На основу онога што је тренутно познато о, ширењу  SARS-CoV-2  вируса од особе до особе, најчешће се дешава међу блиским контактима (на мање од 2м). Ова врста преноса се јавља путем респираторних капљица. Пренос коронавируса јавља се много чешће преко  респираторне капљице него преко предмета и површина, попут квака, радних плоча, тастатура, играчака итд. Тренутни докази указују да САРС-ЦоВ-2 може остати одржив сатима до дана на површинама направљеним од разних врста материјала.   Недавна истраживања показују да људи који су заражени, али немају симптоме, играју важну улогу у ширењу вируса.  Чишћење видљиво запрљаних површина праћено дезинфекцијом најбоља је мера у пракси за превенцију COVID-19 и других вирусних респираторних болести у домаћинствима и окружењу.

Непознато је колико дуго ваздух у соби у којој је  неко са потврђеним COVID-19 обољењем  остаје потенцијално заразан. Морају се     узмет  у обзир фактори као што су величина собе и врста вентилационог система (укључујући проток [промене ваздуха на сат] и место вентилационих и одводних отвора) када одлучују колико дуго треба затварати просторије или површине које су болесне особе раније користиле . Предузимање мера за побољшање вентилације у простору или просторији у којој је неко болестан или се сумња да је болестан од COVID-19 помоћи ће да се скрати време потребно за уклањање респираторних капљица из ваздуха.

  1. САВЕТИ О ИСХРАНИ ЗА ОДРАСЛЕ ТОКОМ ИЗБИЈАЊА COVID-19

Правилна исхрана и хидратација су од виталног значаја за одржавање имуног  система , зато   свакодневно  треба да једете разноврсну свежу и непрерађену храну како бисте добили витамине, минерале, дијететска влакна, протеине и антиоксидансе као и да  пијте довољно воде и  избегавате шећер, масноћу и со  .

Сваки дан једите свежу и непрерађену храну

Једите воће, поврће, махунарке (сочиво, пасуљ), орашасте плодове и интегралне житарице или корење попут кромпира, и храну животињског порекла. .

Дневно једите: 2 шоље воћа (4 порције), 2,5 шоље поврћа (5 порција), 180 г житарица и 160 г меса и пасуља (црвено месо се може јести 1-2 пута недељно, а месо  живине 2 −3 пута недељно).

За грицкалице бирајте сирово поврће и свеже воће, а не храну која садржи пуно шећера, масти или соли.

Не прекувајте поврће и воће, јер то може довести до губитка важних витамина.

Када користите конзервирано или сушено поврће и воће, бирајте сорте без додатака  соли или шећера.

Испитивања на људима  у пандемији показују  да је унос витамина Ц, Д и Е и  минерала цинка и селена повећао отпорност свих старосних група.

Пијте довољно воде сваког дана

Пијте 8–10 шоља воде сваког дана.

Вода је најбољи избор, али можете конзумирати и друга пића, воће и поврће које садрже воду, на пример лимунаду  , чај и кафу. Али пазите да не уносите превише кофеина и избегавајте заслађене воћне сокове, сирупе, концентрате воћних сокова, газирана и негазирана пића јер сви садрже шећер.

Једите умерене количине масти и уља

Конзумирајте незасићене масти (Које се налазе у риби,, орашастим плодовима, маслиновом уљу, соји, репици, сунцокретовом и кукурузном уљу) уместо засићених масти (у масном месу, маслацу, кокосовом уљу, кајмаку, сиру, и свињској масти).

Изаберите радије бело месо  и рибу која је углавном сиромашна мастима, а не црвено месо.

Избегавајте прерађено месо, јер садржи пуно масти и соли.

Где је то могуће, одлучите се за верзије млека и млечних производа са смањеном или мање масноће.

Избегавајте индустријски произведене трансмасти. Они се често налазе у прерађеној храни, брзој храни, грицкалицама, прженој храни, смрзнутој пици, питама, колачима, маргаринима и намазима.

Једите мање соли и шећера

Ограничите унос безалкохолних пића или газираних пића и других пића која садрже пуно шећера (нпр. Воћни сокови, концентрати и сирупи воћних сокова, млеко са укусом и јогурт).

Изаберите слатко воће уместо слатких грицкалица попут колача, колача и чоколаде.

Избегавајте да једете  у ресторанима

Једите код куће да бисте смањили контакте са другим људима и смањили шансу да будете изложени вирусу. Препоручује се   да држите удаљеност од најмање 1,5 метара између себе и других који нису чланови ваше породице. То није увек могуће у ресторанима  и кафићима. Капљице настале кашљањем, кијањем гласним говором   људи који носе вирус  могу слетети на површине, прибор  и на руке запослених и гостију .

3.КАКО И КАДА НЕКОМЕ РЕЋИ ДА ИМАТЕ КОВИД-19?

Рећи некоме да сте му можда пренели озбиљну инфекцију није лако.

То морате урадити–   законска обавеза!

Када рећи– одмах по сумњи, сазнању? 

Неки стручњаци препоручују обавјештавање сарадника чим се појаве симптоми који могу бити КОВИД-19. Други саветују да сараднике, пријатеље   рођаке не плашите и сачекате до теста.

„Ако је ваша сумња довољно јака да вас подстакне на тестирање, требало би да обавестите особе  са којима сте били у блиском контакту или сте провели  знатно време.Можда је добро следеће правило: Ако треба да се тестирате, то морате да кажете. А пошто ће вам требати неколико дана да добијете  резултате теста, телефонирајте и пошаљите поруке  у време тестирања – само да бисте их обавестили да постоји могућност КОВИД-19 – а онда их можете ажурирати када добијете резултате. Имајући ове информације,ваши контакти  могу се одлучити за карантин или једноставно   предузети  додатне мере предострожности (попут прескакања недељне шетње на отвореном са старијом мајком или отказивања посете   код комшија).

Ако развијете болест са повишеном температуром, такође треба да обавестите друге – јер било да се ради о КОВИД-19 или другом вирусу, можда сте га и даље ширили другима пре него што су се симптоми развили.“