ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 27.ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 27.ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 27.ЈУЛА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ
Расте број новооболелих, активних и на хоспитализацији.
Мере: вакцинација, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.
Појачана контрола спровођења мера – интерна и инспекцијска.

Сл.1 .Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 26.07.2021.године. Расте број новооболелих, активних и на хоспитализацији.

26.07.2021.године: 4 новооболелa лабораторијски потврђенa, 15 активно оболелих, 122 тестирана, на хоспитализацији 2 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 114 вакцинисаних (51 вакцинисано првом дозом и 63 другом дозом вакцине).
На територији Округа 26.07.2021.године: 5 новооболелих лабораторијски потврђених: 4 у Ваљеву и 1 у Убу. Број активно оболелих у Округу 28, у Љигу и у Mионици по 2, у Убу 9 и у Ваљеву 15.
НОШЕЊЕ МАСКИ У ЗАТВОРЕНОМ (ПОТРОШАЧИ, ЗАПОСЛЕНИ), ОДРЖАВАЊЕ ДИСТАНЦЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ДАЉЕ НА СНАЗИ.

У ВАЉЕВУ ОД 09.01. до 26.07.2021. ВАКЦИНИСАНО:
ПРВОМ ДОЗОМ 28985 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 27804 ОСОБE.
„Нови подаци сугеришу да додатна доза COVID-19 вакцине код особа са ослабљеним имунитетом појачава одговор антитела и повећава проценат оних који реагују“.
https://www.abcactionnews.com/news/coronavirus/cdc-weighs-3rd-vaccine-dose-for-immune-compromised-people-as-covid-19-surges-in-the-unvaccinated
Имунокомпромитовани пацијенти представљају око 3 процента одраслих особа у САД – у и укључују оне који су примаоци трансплантираних органа, људе који лече рак и људе који живе са реуматолошким обољењима, ХИВ-ом и леукемијом. Већа је вероватноћа да ће се озбиљно разболети од COVID-19, болести коју узрокује коронавирус и можда ће чешће ширити вирус на друге, кажу стручњаци.

– COVID-19 Делта варијанта:
Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
• је преносивији,
• изазива тежу болест,
• резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.
Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!
• Невакцинисане и делимично вакцинисане особе су у стварном ризику,
• Потпуно вакцинисане особе су заштићене,
• Две дозе вакцина су ефикасне против Делта варијанте,
• Најважнија акција коју корисници могу предузети тренутно да би спречили ширење ове варијанте је вакцинисање,
• Корисници који су добили прву дозу подсећају се да добију другу дозу.“

• ТРЕНУТНО ПОСТОЈЕ ЧЕТИРИ ЗНАЧАЈНЕ ВАРИЈАНТЕ SARS – COV – 2 ВИРУСА:

Б.1.1.7 (Алфа): У почетку је откривена у Великој Британији.
Б.1.351 (Бета): У почетку је откривена у Јужној Африци децембра 2020. године.
П.1 (Гама): П.1 је идентификована код путника из Бразила, који су тестирани током рутинског прегледа на аеродрому у Јапану, почетком јануара.
Б.1.617.2 (Делта): Ова варијанта је идентификована у Индији у децембру 2020.

„Коронавирус је много пута мутирао од почетка пандемије прошле године. Једна од варијанти за коју стручњаци кажу да представља главну претњу за уклањање COVID-19 је делта – вирулентни сој који је први пут откривен у Индији и од тада се проширио широм света у преко 90 земаља, за 40 до 60 посто заразнија од алфа варијанте. Делта постаје глобална доминанатна варијанта болести и Светска здравствена организација је прогласила „варијантом која забрињава “.
Врло је вероватно да ће делта варијанта значајно циркулисати током лета, посебно међу млађим људима који нису вакцинисани. То може створити ризик да се рањивије особе заразе, озбиљно разболе или умру ако нису комплетно вакцинисане. Повећање броја случајева ће створити већи притисак на здравствене ресурсе, довести до више хоспитализација и потенцијално више смртних случајева. Досадашњи подаци показују да се људи, који су примили само једну дозу тренутно доступних вакцина, могу заразити делта верзијом. Добра вест је, да две вакцине нуде висок ниво заштите од ове варијанте и њених последица, кажу из Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). Рестриктивне мере у нашим животима једино су што држи вирус под контролом и смањује ризик од ширења заразе“.
Који су симптоми делта варијанте?
Према доступним подацима, симптоми изазвани делта варијантом разликују се од вируса предака и других мутација. Оболели у Великој Британији са КОВИД-19 описали су главобоље, упале грла, цурење носа и грозницу. У неким случајевима је било и кашља. То је више попут лоше прехладе за млађу популацију, кажу стручњаци што може довести до тога да људи помисле да имају само благу прехладу и настављају нормално да проводе свој дан. Људи са овим симптомима треба да се јаве лекару и тестирају“. Лекари у Индији повезали су делту са ширим низом симптома Ковид-а, укључујући оштећење слуха , а да подаци из Енглеске и Шкотске указују на повећан ризик од хоспитализације у поређењу са алфом. Други докази су открили да је делта имала одређену склоност да избегава третмане засноване на антителима и да је потенцијално повећала ризик од реинфекција код људи који су се опоравили од Ковида изазваног другим сојем.

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
– Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.06.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
– Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
– Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.

БУДИМО ОДГОВОРНИ И ВАКЦИНИШИМО СЕ!