ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ 02.08.2021.

Број прегледа у COVID амбуланти троцифрен, расте број активних и на хоспитализацији.

Мере: вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.

Појачана контрола спровођења мера-интерна и инспекцијска.

02.08.2021.године: 4 новооболелa лабораторијски потврђенa, 49 активно оболелих, 147 прегледа у COVID амбуланти ДЗ (35 првих прегледа), 2 у ОБ Ваљево, 71 тестирано, на хоспитализацији 3 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 70 вакцинисаних (39 вакцинисано првом дозом и 40 другом дозом вакцине).

На територији Округа 02.08.2021. године: 8 новооболелих лабораторијски потврђених у Љигу и Убу по 2 и у Ваљеву 4. Број активно оболелих у Округу 78, у Mионици 4, у Љигу 12, у Убу 13 и у Ваљеву 49. У Осечини и у Лајковцу нема активно оболелих.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07-02.08.2021. године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.

У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 02.08.2021. ВАКЦИНИСАНО: ПРВОМ ДОЗОМ 29272 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28101 ОСОБА.

„COVID-19 Делта варијанта“

Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.

Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана, уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални корона вирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.

Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:

  • је преносивији,
  • изазива тежу болест,
  • резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.

Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!

ПРЕДЛОГ МЕРА:

ВАКЦИНАЦИЈА

„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.

ВАКЦИНАЦИЈА (Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.

Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.06.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача PfizerBioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.

Окружни кoординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021. године је вакцинисано 27253-38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.

Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.