ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према генeтској структури сличан је SARS-CoV.

 • Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:
 • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
 • б. преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
 • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
 • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију.Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
 • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“
 • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
 • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

ПРЕСЕЦАЊЕМ НАВЕДЕНИХ ПУТЕВА ПРЕНОСА , ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ  АСИМПТОМАТСКИХ, ПРЕСИМПТОМАТСКИХ НОСИЛАЦА ВИРУСА  И ЛЕЧЕЊЕМ   ОБОЛЕЛИХ СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО ТРЕБА:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ И
 • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ НА ДАН 03.08.2020. ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледано 143 особe са респираторним инфекцијама и  узето 137  брисева.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево је прегледано 15 сумњивих и вероватних случаја на  COVID 19, од којих je 5 примљено на хоспитализацију.

На хоспитализацији  у ОБ Ваљево  89 пацијенатa са сумњом на COVID 19 и лабораторијски потврђених ( инфективно 44 и пулмо 45).

У ЗЗЈЗ  сe истражују контакти  са лабораторијски потврђеним лицима. У другом пику епидемије истражено око 1390 контаката .

У Ваљеву  у последња 24 часа  лабораторијски потврђено 16 новооболелих лица. 

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1044. У  другом пику  епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 849 оболелих  особа, више мушког него женског пола, просечне старости испод 50 година.

У кућним условима се лечи 560, а у болници 60 лабораторијски потврђених особа. 

Од почетка епидемије излечено 403 особe, a на данашњи дан 13 оболелих особа су  лабораторијски негативне.

Број узетих брисева  2.08.2020.године је 137. Oд 17.06. -31.07.2020.године  узето 3666 брисева .

Број заражених радника  у ЗУ од 1.06. – 31.07.2020 -42.  Број новозаражених на дан извештавања 0, у кућној изолацији 18, излечено 9 особа.

Број  умрлих  од почетка епидемије је 21 .

У последња 24 часа, у  осталим општинама Округа нема лабораторијски потврђених  новооболелих.

Кординираним  заједничком инспекцијским  контролама утврђено да се у појединим угоститељским објектима  не спроводе све наложене и предложене мере (одржавање дистанце и ношење маски и др…). Против одговорних лица у пословним објектима који се не придржавају мера биће предузете прописане казнене мере.

Инспекцијски надзор се наставља.