ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID – 19 од 3. ОКТОБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID – 19 од 3. ОКТОБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID – 19 од 3. ОКТОБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 03. 10.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020.  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРE КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

1.Другог октобра једна лабораторијски  потврђена  новооболела особа.

Тренд променљивог броја прегледа се наставља, тако је број прегледа у COVID амбуланти ДЗ у односу на претходни дан смањен, али повећан у Пријемно ургентном центру Болнице, а једно лице задржано на хоспитализацији.

Узето 38 брисева.

Инспекцијским контролама утврђено да се наложене превентивне  мере у предшколским и школским установама  и превозу доследно  спроводе, што није случај у другим јавним објектима.

Контроле спровођења превентивних мера у пословним објектима  се настављају.

У последња 24 часа, у осталим општинама Округа није било лабораторијски потврђених новооболелих.  

Сл 1. Приказ броја прегледа на COVID-19 у COVID амбуланти  ДЗ, лабораторијски потврђених новооболелих и оболелих у кућној изолацији у другом пику епидемије, у месецу септембру.

 2.По одлуци Штаба за ванредне ситуације Града, по предлогу СОТа, спортске и друге манифестације одлажу се до повољније епидемиолошке ситуације. Одлука СОТа је донешена у складу са  важећим законским прописима (уредба, одлука , наредба) Владе и МЗ, након предлога ЗЗЈЗ , ДЗ И ОБ Ваљево, праћења и анализе тока епидемије у оба пика , актуелне дневне  ситуације  у Граду и окружењу.

ПРЕСЕЦАЊЕМ путева  преноса, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ  асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса  и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих се спречава даље ширење болести и зато треба:

ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ ,

НОСИТИ МАСКУ,

ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,

ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ,

ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.

АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАТИ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ.

НОВИ КОРОНА ВИРУС SARS-COV-2

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према генeтској структури сличан је SARS-CoV.

Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:

а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).

б. Преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа   и остали респираторни патогени.

ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.

д. Додиром  површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију.Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.

е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“

Вируси се брже и више  шири у   високо насељеним местима- градовима него у разуђеним сеоским насељима.

Треба одржавати околину чистом, али не треба претеривати са дезинфекцијом!

Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром. Опоравак траје до 2 недеље.

У тежим случајевима, опоравак траје до 6 недеља јер се јавља  упала плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежна инсуфицијенија, а може наступити и смрт.

Све већи број истраживања указује да  код одређeне групе људи упорни кашаљ, грозница,главобоље, губитак  мириса и умор  могу трајати  више недеља или месеци. Овај облик је познат као дуги COVID-19.

Старије одрасле особе су у највећем ризику од тешке болести, као и људи са следећим хроничним  обољењима:

озбиљна срчана обољења, као што су срчана инсуфицијенција, болест коронарних артерија или кардиомиопатије

обољење бубрега,

хронична опструктивна болест плућа,

гојазност,

ослабљени имунолошки систем,

дијабетес типа 2.

Шта ће се догодити када захлади?

„Сада је јасно да лето не зауставља  вирус  равномерно,  али  топло  време  би  могло  олакшати  задржавање  у умереним регионима. У подручјима која ће постати хладнија у другој половини 2020. године, стручњаци сматрају да ће вероватно доћи до повећања преноса.

Многи хумани респираторни вируси – грипа, други хумани  коронавируси и респираторни синцицијски вирус (РСВ) – прате сезонске осцилације  , па ће вероватно и SARS-CoV следити пример.  Очекујем да ће стопа заразе SARS-CoV, а такође и потенцијални исход болести, бити гори током зиме. Докази указују да сув зимски ваздух побољшава стабилност и пренос респираторних вируса  , а имунолошка одбрана респираторног тракта може бити оштећена удисањем сувог ваздуха, додаје она.Поред тога, у хладнијем времену људи ће вероватније остати у затвореном, где је за  пренос вируса капљицама, већи  ризик.

У будућности би епидемије SARS-CoV могле  пристизати у таласима, сваке зиме. Ризик за одрасле који су већ имали COVID-19 могао би се смањити, као и код грипа, али то би зависило од тога колико  траје  имунитет на овај коронавирус. Рани докази сугеришу да промене личног понашања, попут прања руку и ношења маски, трају и даље од строгог закључавања, помажући у заустављању плиме инфекције“.

Истраживачи са Универзитета Јужна Калифорнија откривају да ће особе заражене вирусом SARS-CoV-2 вероватно имати симптоме следећим редоследом:

грозница,

кашаљ и болови у мишићима,

мучнина, повраћање или обоје,

пролив,

Овај редослед је посебно важан јер је познато  да се могу  преклапати циклуси грипа и болести COVID-19 .