ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. СЕПТЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. СЕПТЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 3. СЕПТЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

  • Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:
  • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
  • б. Преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
  • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
  • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију. Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
  • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“
  • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
  • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

ПРЕСЕЦАЊЕМ НАВЕДЕНИХ ПУТЕВА ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ   АСИМПТОМАТСКИХ, ПРЕСИМПТОМАТСКИХ  НОСИЛАЦА ВИРУСА  И ЛЕЧЕЊЕМ   ОБОЛЕЛИХ СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО ТРЕБА

  • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
  • НОСИТИ МАСКУ,
  • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
  • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ
  • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
  • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАТИ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ.
  • Истраживачи са Универзитета Јужна Калифорнија откривају да ће особе заражене вирус SARS-CoV-2 вероватно имати симптоме следећим редоследом:
  • грозница
  • кашаљ и болови у мишићима
  • мучнина, повраћање или обоје
  • пролив
  • Овај редослед је посебно важан јер је познато да се може  преклапати циклуси грипа и болести COVID-19 .

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 03.09.2020.године 

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ДРУГИ ДАН СЕПТЕМБРА 4 НОВООБОЛЕЛА ЛИЦА.

Таб.1.Приказ прегледа на COVID-19, новооболелих, хоспитализација, оболелих  у кућној изолацији, излечених и умрлих у другом пику епидемије, у месецу септембру.

ДАНИ БЕЗ НОВООБОЛЕЛИХ
ДАНИ СА НОВООБОЛЕЛИМ
            Датум Преглед

ДЗ

Преглед

ПУЦ у Болници

Пријем

у Болницу

Брисеви

узети

Ново

оболели

Хоспит. Кућна изолација Излечени

 

Оболелих Умрли
02.09. 67 5 1 76 4 3 60 900 972 9
01.09. 68 12 2 0 0 1 60 898 968 9

Велики  број дневних прегледа у COVID амбуланти ДЗ  и променљив број прегледа ПУЦ Болнице, велики број особа у кућној изолацији и самоизолацији, мањи број лабораторијски потврђених новоболелих и на хоспитализацији, указују да се епидемиолошка ситуација постепено смирује и побољшава, али да је и даље нестабилна и несигурна као и започињање и /или наставак рада школа и вртића захтева да се све наложене и предложене превентивне мере које се односе на појединце и пословне субјекте и даље спроводе.

По одлуци кризног Штаба, Владе РС, МЗ и Штаба за ванредне ситуације Града  кординирани заједнички инспекцијски надзори спровођења наложених  и предложених  превентивних  мера се интензивирају.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледанo 67  особa са респираторним инфекцијама. Узето  26 брисева.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево, је прегледано  5 сумњивих и вероватних случајаева  на  COVID 19. На хоспитализацији  извршена  0 пријема. Узето  3 бриса.

На хоспитализацији  у ОБ Ваљево 10 особа са сумњом на COVID 19  и лабораторијски потврђених COVID 19 особа  пулмо COVID –  10.

 У ЗЗЈЗ  сe истражују контакти  са лабораторијски потврђеним лицима. Узето 47 брисева. 

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1167. У  другом пику  епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 968 оболелих особа, више мушког него женског пола, просечне старости испод 50 година.

У кућним условима се лечи 60, а  у болници 3 лабораторијски потврђене оболеле особе. 

Од почетка епидемије излеченo 1076 особa, у другом пику епидемије је излечено 900 особа.

Број узетих брисева  02.09.2020.године је  76 . Од почетка месеца септембра  узето  139  брисева .

Број  умрлих  од почетка епидемије је 28. У другом пику епидемије умрло је 9 особа.

У последња 24 часа, у  осталих општинама   Округа   није било   лабораторијски потврђених новооболелих особa .

Број заражених радника у ЗУ од почетка епидемије 93.  У првом пику је оболело 49  запослених, а  1 особа је  умрла. У другом пику епидемије 44 новооболеле особе.  Број особа  у кућној изолацији 1, а излечених особа  42.