ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 30.ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 30.ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 30.ЈУЛА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ
Расте број прегледа, новооболелих, активних и на хоспитализацији.
Мере:вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.
Појачана контрола спровођења мера – интерна и инспекцијска.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 29.07.2021.године. Пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених. Број активних двоцифрен.

29.07.2021.године: 5 новооболелих лабораторијски потврђених, 26 активно оболелих, 89 прегледа у Ковид амбуланти, 57 тестираних, на хоспитализацији 3 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 57 вакцинисаних (34 вакцинисано првом дозом и 23 другом дозом вакцине).
На територији Округа 29.07.2021.године: 7 новооболелих лабораторијски потврђених, 5 у Ваљеву и по 1 у Убу и Љигу. Број активно оболелих у Округу 46, у Љигу 3, Mионици 4, Убу 13 и у Ваљеву 26.
У ВАЉЕВУ ОД 09.01. до 29.07.2021. ВАКЦИНИСАНО:
ПРВОМ ДОЗОМ 29112 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 27904 ОСОБЕ.

COVID-19 – Делта варијанта:

„Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
• Невакцинисане и делимично вакцинисане особе су у стварном ризику,
• Потпуно вакцинисане особе су заштићене,
• Две дозе вакцина су ефикасне против Делта варијанте.
• ДЕЛТА ВАРИЈАНТА ЈЕ НОВИ РАЗЛОГ ЗА СТАНОВНИШТВО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ!

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља ), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених,просветних радника, послодаваца,грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите,смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
• Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.