ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ДЕЦЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ДЕЦЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ДЕЦЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ НА ДАН  31.12.2020.године

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРE КРИЗНОГ ШТАБА , ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ТРИДЕСЕТОГ  ДЕЦЕМБРА:

 30 лабораторијски  потврђених   новооболелих .

 2 – умрло.

9 -завршило кућну изолацију

463 –   прегледа у COVID амбуланти  ДЗ.

30  прегледа  у ОБ Ваљево .

7   пријема  на хоспитализацију.

134 оболелих на хоспитализацији У КОВИД

 13 -на респиратору  .

187 особа тестирано  .

3837  –На лечењу у болници и кућној изолацији.

22    запослених у здравственим установама  у кућном карантину.

  157 -запослених у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу

На територији  Округа 30.12.2020. године  је 73  лабораторијски  потврђених  новооболелих. У  Мионици  3, у Љигу  3, у   Осечини  5 , у  Лајковцу 15 и у Убу 17  потврђених  новооболелих.

(Подаци ЗЗЈЗ од 13 часова , а ДЗ и ОБ Ваљево од 21 час  30.12.)

  УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ   6791 . УМРЛО  130 ОД СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих  .

У другом таласу    епидемије од  17.06.2020 до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу   од 08.10.2020. до данас је оболело 5597 особе,  излечено   1714 и  умрло 98 ( од свих узрока).

Оболели су свих старосних група,са различитих градских и сеоских подручја, ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера у свим сферама живота.

Сл.1.Приказ  броја новооболелих  по данима од почетка  трећег таласа епидемије. У  последње две  недеље  новембра  број нооболелих  лабораторијски потврђрних се одржавао  на  око 100 оболелих. У првим данима  децембра долази до повећања   броја оболелих ( са једним повећањем броја новоболелих  због кашњења  извештаја лабораторијских тестова  као и увођења нових начина тестирања )и повећаног броја тестирања, али и повећаног обољевања појачана трансмисија –окупљања, прославе, славе , сахране и ….Од 11.12.2020.год.број оболелих се  постепено  смањује али је и  даље двоцифрен, променљив и висок. 

Број прегледа се  лагано смањује и износи данас 358  у амбуланти ДЗ. Број оболелих  на хоспитализацији   са тешком клиничком сликом  се одржава на око 120 као и број особа на респиратору од 10-15 .Укупан број умрлих свакодневно се повећава.

Раширена  локална трансмисија  и  дуготрајно(од половине новембра до данас) велики  број  новооболелих и оболелих( дијагностика , терапија , контролни прегледи) ,лечење оболелих на хоспитализацији са тешком клиничком сликом , доводи    до обољевања здравствених радника и  преоптерећења   здравствених установа ( дугог чекања на прегледе и дијагностичке и терапијске процедуре)   и отежава да болесници са другим обољењима дођу до медицинске услуге уз све напоре здравствених радника  и зато треба :

 • ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;
 • ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење  слободе кретања,праћење здравственог стања;
 • ЗА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ   ограничавање  слобода кретања  и спровођење мера по налогу ординирајућег лекара;
 • ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;
 • Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;
 • У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;
 • Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРЕДА;
 • Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ).
 • НАСТАВИТИ И ПОЈАЧАТИ КОРДИНИСАНИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА,  ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС,А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА,ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ  асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса   и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих се спречава даље ширење болести и зато  треба:

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
 • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ,ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ—ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  И ТД.
 • ОДРЖАВАЊЕ ЈАКОГ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА-Особи је потребан јак имунолошки систем за борбу против било које врсте инфекције, посебно против SARS-CоV-2 вируса.
 • УСВАЈАЊЕ ОВИХ ЗДРАВИХ НАВИКА МОЖЕ ПОМОЋИ У ЈАЧАЊУ ИМУНОЛОШКОГ СИСТЕМА :
 • Спавати најмање 7 сати  ноћу
 • Смањитиниво стреса што је више могуће
 • Конзумирати храну богату воћем и поврћем
 • КОРДИНИСАНИ ЗАЈЕДНИЧКИ  ИНСПЕКЦИЈСКИ  НАДЗОР  у складу са закључком Kризног штаба и наредбом Министра здравља, републичких инспекција и инспекција локалних самоуправа и МУП-а, СЕ НАСТАВЉА, 31.12.2020 као и 01.01.2021 и 02.01.2021
 • НА СНАЗИ Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (Службени гласник РС, бр. 151/20, 152/20, 153/20 и 156/20) :
 • Угоститељски објекти раде до 18 часова;
 • Трговине раде  до 20 часова.