ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31.ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31.ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31.ЈУЛА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ

Расте број прегледа, новооболелих, активних и на хоспитализацији.
Мере: вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.
Појачана контрола спровођења мера-интерна и инспекцијска.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 30.07.2021.године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.

30.07.2021.године: 10 новооболелих лабораторијски потврђених, 39 активно оболелих, 81 преглед у Ковид амбуланти ДЗ (41 први преглед), 2 у ОБ Ваљево, 53 тестирана, на хоспитализацији 1 оболели, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 124 вакцинисана (59 вакцинисано првом дозом и 65другом дозом вакцине).
На територији Округа 30.07.2021.године: 17 новооболелих лабораторијски потврђених: у Mионици 1, Убу 2, Љигу 4 и у Ваљеву 10. Број активно оболелих у Округу 66, у Mионици 5, Љигу 7, Убу 15 и у Ваљеву 38.
НОШЕЊЕ МАСКИ У ЗАТВОРЕНОМ (ПОТРОШАЧИ, ЗАПОСЛЕНИ), ОДРЖАВАЊЕ ДИСТАНЦЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ДАЉЕ НА СНАЗИ!

У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 30.07.2021. ВАКЦИНИСАНО:
ПРВОМ ДОЗОМ 29171 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 27969 ОСОБА.

COVID-19 Делта варијанта:

Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана, уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
– је преносивији,
– изазива тежу болест,
– резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.
Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!
– Невакцинисане и делимично вакцинисане особе су у стварном ризику,
– Потпуно вакцинисане особе су заштићене,
– Две дозе вакцина су ефикасне против Делта варијанте.
Који су симптоми делта варијанте?
Према доступним подацима, симптоми изазвани делта варијантом разликују се од вируса предака и других мутација. Оболели у Великој Британији са КОВИД-19 описали су главобоље, упале грла, цурење носа и грозницу. У неким случајевима је било и кашља. То је више попут лоше прехладе за млађу популацију, кажу  стручњаци што може довести до тога да људи помисле да имају само благу прехладу и настављају нормално да проводе свој дан. Људи са овим симптомима треба да се јаве лекару и тестирају“. Лекари у Индији повезали су делту са ширим низом симптома Ковид-а, укључујући оштећење слуха , а да подаци из Енглеске и Шкотске указују на повећан ризик од хоспитализације у поређењу са алфом. Други докази су открили да је делта имала одређену склоност да избегава третмане засноване на антителима и да је потенцијално повећала ризик од реинфекција код људи који су се опоравили од Ковида изазваног другим сојем.

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
– Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
– Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
– Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.