ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 31. ЈУЛА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према генeтској структури сличан је SARS-CoV.

 • Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:
 • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
 • б. преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
 • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
 • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију.Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
 • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“
 • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
 • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  НАВЕДЕНИХ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА  И ОТКРИВАЊЕМ АСИМПТОМАТСКИХ  И ПРЕСИМПТОМАТСКИХ НОСИЛАЦА ВИРУСА СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО  ТРЕБА:

 1. ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 2. НОСИТИ МАСКУ,
 3. ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 4. ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ И
 5. ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА,ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ НА ДАН 31.07.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ  ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

У  COVID амбуланти ДЗ  Ваљево је прегледано 156 особа са респираторним инфекцијама и узето 76 брисева.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево је прегледано 16 сумњивих, вероватних и лабораторијски позитиваних случајева на COVID 19 од којих 4 примљено на хоспитализацију.

На хоспитализацији у ОБ Ваљево 97 пацијнатa са сумњом на COVID 19 и лабораторијски потврђених ( инфективно 42 и пулмо 55). Узет  31 брис.

У ЗЗЈЗ се истрживање контаката наставља и истражено 56 контаката са оболелим лицем и узето 12 брисева.

У Ваљеву  у последња 24 часа лабораторијски потврђенo 9 новооболелих  лица.

У кућним условима се лечи 540, а у болници 53 лабораторијски потврђене оболеле особе

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1003.

У  другом пику епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 808 оболелих особа,више мушког него женског пола, старости испод 50 година.

 Од почетка епидемије излечено 389 особа, а у  другом пику до данас 213 особа.

Број узетих брисева  30.07.2020.године је 119. Oд 17.06 –31.07.2020. године узето 3384 брисева.

Број заражених радника  у ЗУ од 1.06. – 30.07.2020 -40.  Број новозаражених на дан извештавања 0, у кућној изолацији 18, излечено 7 особа.

Број  умрлих од почетка епидемије је 21.

У последња 24 часа, у осталим општинама Округа 8 лабораторијски потврђених  новооболелих (у Лајковцу 6, у Љигу и Мионици по  1 .)

АНАЛИЗОМ ИСТРАЖИВАНИХ  ПОКАЗАТЕЉА  МОЖЕ СЕ ЗАКЉУЧИТИ  ДА СЕ СИТУАЦИЈА У ВЕЗИ СА ЕПИДЕМИЈОМ ВИРУСА КОРОНА У ВАЉЕВУ  ПОПРАВЉА И ДА СПРОВОЂЕЊЕ  ПРЕДЛОЖЕНИХ  И НАЛОЖЕНИХ  МЕРА ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ.   

Кординираним  заједничком инспекцијским  контролама утврђено да се у појединим пословним објектима не спроводе све наложене и предложене мере. За утврђене недостатке  против одговорних лица биће изречене казнене мере.

ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР И КОНТРОЛА СПРОВОЂЕЊА ПРЕДЛОЖЕНИХ И НАЛОЖЕНИХ МЕРА У ПОСЛОВНИМ ОБЈЕКТИМА СЕ НАСТАВЉА.