ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ

Број прегледа у COVID амбуланти ДЗ висок, повећава се број активних – оболелих и на хоспитализацији.

Мере: вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, маска у затвореном.

Појачана контрола спровођења мера – интерна и инспекцијска.

03.08.2021. године: без новооболелих лабораторијски потврђених, 47 активно оболелих, 89 прегледа у COVID амбуланти ДЗ (33 прва прегледа), 1 у ОБ Ваљево, 85 тестирано, 3 оболелa на хоспитализацији, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 72 вакцинисана (44 вакцинисано првом дозом и 28 другом дозом вакцине).
На територији Округа 03.08.2021. године: 3 новооболела лабораторијски потврђена у Лајковцу 1 и у Убу 2. Број активно оболелих у Округу 79, у Лајковцу 1, у Mионици 4, у Љигу 12, у Убу 15 и у Ваљеву 47. У Осечини нема активно оболелих .

На територији Округа 03.08.2021. године: 3 новооболела лабораторијски потврђена у Лајковцу 1 и у Убу 2. Број активно оболелих у Округу 79, у Лајковцу 1, у Mионици 4, у Љигу 12, у Убу 15 и у Ваљеву 47. У Осечини нема активно оболелих .

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07-03.08.2021. године. Расте број активних – оболелих.

НОШЕЊЕ МАСКИ У ЗАТВОРЕНОМ (ПОТРОШАЧИ, ЗАПОСЛЕНИ), ОДРЖАВАЊЕ ДИСТАНЦЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ДАЉЕ НА СНАЗИ.

У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 03.08.2021. ВАКЦИНИСАНО: ПРВОМ ДОЗОМ 29316 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28129 ОСОБА.

„COVID-19 Делта варијанта“

Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.

Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана, уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални корона вирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.

Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:

  • је преносивији,
  • изазива тежу болест,
  • резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.

Делта варијанта је НОВИ РАЗЛОГ за становништво да се вакцинише!

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА

„Вакцине уче наша тела да се боре против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.

ВАКЦИНАЦИЈА (Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.

Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.06.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.

Окружни координатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021. године је вакцинисано 27253-38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите,смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.

Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.