ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4.МАРТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4.МАРТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4.МАРТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА  COVID-19 БОЛЕСТИ  У ВАЉЕВУ од 01.01. дo  03.03.2021.године (Сл.1.).

ТРЕЋЕГ марта (више лабораторијски потврђених новооболелих , више  прегледа  у ДЗ, мање  у Болници, више на  хоспитализацији и више на респиратору, више пријема од отпуста).

278  Вакцинисаних  особа  првом или другом дозом (Sputniк V,AstraZeneca,Sinopharm Pfizer-BioNTech)

42 лабораторијски  потврђена  новооболела .

4778 –на кућном лечењу и у болници

0 – умрло.

1-завршило кућну изолацију –излечено.

289 –   прегледa у COVID амбуланти  ДЗ.

12  прегледа  у COVID амбуланти ОБ Ваљево .

3  пријема  на хоспитализацију.

58 оболелих на хоспитализацији у COVID делу ОБ Ваљево.

10-на респиратору  .

171 тестирано(98 -ДЗ,  48– Болница и 25–ЗЗЈЗ Ваљево)  .

6    запослених у здравственим установама  у кућном карантину.

25 –запослених  у здравственим установама  у кућној изолацији-лечењу.

Подаци ЗЗЈЗ  у 13 часова , ДЗ и ОБ Ваљево у 21 час дана  03.03.2021.

На територији  Округа у свим општинама и Ваљеву расте број лабораторијски  потврђених   новооболелих  и  03.03.2021. године износи 78. Број  лабораторијски потврђених новооболелих  у  Мионици и  у Лајковцу је по 5 , у Љигу 6  и  у Убу и Осечини по 10.

УКУПАН БРОЈ ЛАБОРАТОРИЈСКИ  ПОТВРЂЕНИХ  ОБОЛЕЛИХ  У  ВАЉЕВУ  ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕ  8460.  УМРЛО  176 ОД  СВИХ УЗРОКА.

У  првом таласу  епидемије  је  оболело 199  и  умрло 19 оболелих .

У другом таласу епидемије од  17.06.2020. до 08.10. је оболело 995  и умрло 13 оболелих.

-У трећем таласу  од 08.10.2020. до данас је оболело 7226  особе,  излечено 2392и  умрло 144 ( од свих узрока).

Сл.2. Однос тестираних  и лабораторијски  потврђених  новооболелих. Просечна позитивност тестираних у последња три дана је порасла ну односу на фебруар са 19,16 %  на  23,46%.

Oболели су свих старосних група са различитих градских и сеоских подручја,ђаци, труднице,запослени (у промету, услугама, јавним службама, здравству,школама, обдаништима…) незапослени, пензионери и  особе из кућног карантина,што указује на широку локалну трансмисију у радној и животној средини у затвореном и отвореном простору и на не спровођење мера .

Пораст броја прегледа у COVID амбуланти ДЗ и Болнице, броја  лабораторијски потврђених новооболелих , пораст броја на хоспитализацији и респиратору захтевају :

ДА СВАКИ ПОЈЕДИНАЦ ПОВЕЋА ЛИЧНУ ОДГОВОРНОСТ и када је на кућном лечењу или кућном карантину , на радном месту, у затвореном и  отвореном, да не организују и не учествују на скуповима,прославама и другим окупљањима бројнијим од 5 учесника  и не борави дуже од 15 минута у објектима где нису обезбеђене неопходне мере превенције (дистанца, маска,дезинфекција…) како би заштитила себе и своје најближе и допринела да здравствени систем и други системи обезбеде сталну  функционалност;

ДА ЛИЦА КОЈА СЕ НАЛАЗЕ У КУЋНОМ КАРАНТИНУ поштују наложене мере решењем (ограничење слободе кретања,праћење здравственог стања;

ДА ПРЕДУЗЕТНИЦИ, ПРАВНА ЛИЦА И ДРУГИ ПОСЛОВНИ СУБЈЕКТИ  КАО И ЗАПОСЛЕНИ ДОСЛЕДНО спроводе све наложене и  предложене мере  у пословним просторијама;

Доследно спровођење свих превентивних мера у УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА;

У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила;

Спровођење мера заштите У ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ВЕРСКИХ ОБРEДА;

Спровођење мера заштите у КОЗМЕТИЧКИМ, ФРИЗЕРСКИМ САЛОНИМА, САЛОНИМА ЛЕПОТЕ, ФИТНЕС ЦЕНТРИМА И ТЕРЕТАНАМА (МАСКЕ И РУКАВИЦЕ).

ПОЈАЧАТИ  КОРДИНИСАНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ГРАДСКИХ  И РЕПУБЛИЧКИХ ИНПЕКЦИЈА, ПО ПРЕДЛОГУ КОРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈЕ ВЛАДЕ РС, А  ПО ПРОЦЕЊЕНОМ РИЗИКУ.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских  носилаца вируса  и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих се спречава даље ширење болести и зато  треба:

  • ОДРЖАВАТИ  ДИСТАНЦУ,
  • НОСИТИ МАСКУ,
  • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
  • ИЗБЕГАВАТИ  ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ ,
  • ЈАВИТИ СЕ ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.

АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАЈТЕ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ, ПОВЕЋАЈТЕ ВЛАЖНОСТ  У ПРОСТОРИЈИ СА ГРЕЈАЊЕМ ОВЛАЖИВАЧИМА,МОКРИМ КРПАМА НА РАДИЈАТОРИМА, КУВАЈТЕ ВОДУ  ИТД.