ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. СЕПТЕМБРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. СЕПТЕМБРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 4. СЕПТЕМБРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Нови корона вирус SARS-CoV-2 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији.Према гентској структури сличан је SARS-CoV.

 • Пренос SАRSCоV-2 одвија се следећим механизмима:
 • а. Најчешће се шири блиским контактом са особе на особу (око 1,8 метара раздаљине).
 • б. Преко респираторних капљица које настају када инфицирана особа кашље или кија, слично као што се шири вирус грипа  и остали респираторни патогени.
 • ц. Те капљице могу доћи у контакт са устима, носем или очима људи у близини инфицираног, или их исти могу удахнути у плућа.
 • д. Додиром површина или предмет који имају вирус на себи, а затим додиром сопствених уста, носа или евентуално очију.Постоје докази да коронавируси могу остати инфективни на неживим површинама неколико сати или чак дана.
 • е. Постоји велика вероватноћа да нормалан говор доводи до преношење вируса у ваздуху у затвореним окружењима“
 • Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром.
 • У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

ПРЕСЕЦАЊЕМ  НАВЕДЕНИХ  ПУТЕВА  ПРЕНОСА  ,ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ   АСИМПТОМАТСКИХ , ПРЕСИМПТОМАТСКИХ  НОСИЛАЦА ВИРУСА   И ЛЕЧЕЊЕМ   ОБОЛЕЛИХ СЕ СПРЕЧАВА ДАЉЕ ШИРЕЊЕ БОЛЕСТИ И ЗАТО  ТРЕБА

 • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ ,
 • НОСИТИ МАСКУ,
 • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
 • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ
 • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
 • АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАТИ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ.
 • Истраживачи са Универзитета Јужна Калифорнија откривају да ће особе заражене вирус SARS-CoV-2 вероватно имати симптоме следећим редоследом:
 • грозница
 • кашаљ и болови у мишићима
 • мучнина, повраћање или обоје
 • пролив
 • Овај редослед је посебно важан јер је познато да се могу  преклапати циклуси грипа и болести COVID-19 .

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ НА ДАН 04.09.2020.ГОДИНЕ

ЗБОГ ПРЕТЕЋЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ ОД  COVID-19 ОБОЉЕЊА, У ГРАДУ ЈЕ  ОД 07.07.2020. ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СПРОВОДЕ СЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА, ВЛАДЕ РС И ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ВАЉЕВА.

ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПОТВРЂЕНА  2 НОВООБОЛЕЛА ЛИЦА.

Таб.1.Приказ прегледа на COVID-19, новооболелих, хоспитализација, оболелих у кућној изолацији, излечених и умрлих у другом пику епидемије, у месецу септембру.

ДАНИ БЕЗ НОВООБОЛЕЛИХ
ДАНИ СА НОВООБОЛЕЛИМ
            Датум Преглед

ДЗ

Преглед

ПУЦ у Болници

Пријем

у Болницу

Брисеви

узети

Ново

оболели

Хоспит. Кућна изолација Излечени

 

Оболелих Умрли
03.09. 75 5 2 100 2 3 40 922 974 9
02.09. 67 5 1 76 4 3 60 900 972 9
01.09. 68 12 2 0 0 1 60 898 968 9

Велики број дневних прегледа у COVID амбуланти ДЗ и променљив број прегледа ПУЦ Болнице, велики број особа у кућној изолацији и самоизолацији, мањи број лабораторијски потврђених новоболелих и на хоспитализацији, указују да се епидемиолошка ситуација постепено смирује и побољшава, али да је и даље нестабилна и несигурна, као и започињање и /или наставак  рада школа и вртића  захтева да се све наложене  и предложене  превентивне мере које се односе на појединце и пословне субјекте и даље спроводе .

По одлуци кризног Штаба, Владе РС, МЗ и Штаба за ванредне ситуације Града кординирани заједнички инспекцијски надзори спровођења наложених  и предложених  превентивних  мера се интензивирају.

У  COVID амбуланти ДЗ Ваљево је прегледанo 75  особa са респираторним инфекцијама. Узет  31 брис.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево је прегледано 5 сумњивих и вероватних случајева  на COVID 19. На хоспитализацију извршена  2 пријема. Узет 1 брис.

На хоспитализацији у ОБ Ваљево  9 особа  са сумњом на COVID 19  и лабораторијски потврђених COVID 19 особа на  пулмо COVID –  9.

У ЗЗЈЗ  сe истражују контакти са лабораторијски потврђеним лицима. Узето  68 брисева.

Укупан број оболелих од почетка епидемије је 1169. У  другом пику епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 974 оболелих особа, више мушког него женског пола,  просечне старости испод 50 година.

У кућним условима се лечи 40, а  у болници 3 лабораторијски потврђених оболелелих особа. 

Од почетка епидемије излеченo 1098 особa, у другом пику епидемије је излечено 922 особe.

Број узетих брисева 03.09.2020.године је 100. Од почетка месеца септембра узето 239 брисева.

Број  умрлих од почетка епидемије је 28. У другом пику епидемије умрло је 9 особа.

У последња 24 часа, у  осталих општинама Округа није било  лабораторијски потврђених новооболелих особa.

Број заражених радника у ЗУ од почетка епидемије 93.  У првом пику је оболело 49  запослених, а 1 особа је умрла. У другом пику епидемије 44 новооболеле особе. Број особа  у кућној изолацији 1, а излечених особа 43.