ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ дана 04.08.2021.
ДЕЛТА ВАРИЈАНТА ЈЕ НОВИ РАЗЛОГ ЗА СТАНОВНИШТВО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ!

Број прегледа у COVID амбуланти ДЗ троцифрен, висок број дневно новооболелих, расте број активних и на хоспитализацији.
Мере: вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.

Појачана контрола спровођења мера – интерна и инспекцијска.
04.08.2021.године: 11 новооболелих лабораторијски потврђених, 58 активно оболелих, 104 прегледа у COVID амбуланти ДЗ (40 првих прегледа), 1 у ОБ Ваљево, 80 тестираних, на хоспитализацији 4 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 98 вакцинисаних (64 вакцинисано првом дозом и 34 другом дозом вакцине).
На територији Округа 04.08.2021.године: 15 новооболелих лабораторијски потврђених: у Лајковцу и у Mионици по 1,  Љигу 2 и у Ваљеву 11. Број активно оболелих у Округу 93: у Лајковцу 2, Mионици 5, Љигу и у Убу по 14 и у Ваљеву 58. У Осечини нема активно оболелих.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 04.08.2021. године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.

НОШЕЊЕ МАСКИ У ЗАТВОРЕНОМ (ПОТРОШАЧИ, ЗАПОСЛЕНИ), ОДРЖАВАЊЕ ДИСТАНЦЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ДАЉЕ НА СНАЗИ.

У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 04.08.2021. ВАКЦИНИСАНО: ПРВОМ ДОЗОМ 29380 ОСОБА, А ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28163 ОСОБЕ.

„COVID-19 Делта варијанта и Ламбда „
Ламбда варијанта коронавируса, која је први пут идентификована у Перуу, а сада се шири у Јужној Америци, високо је заразна и отпорнија је на вакцине од оригиналне верзије вируса која се појавила у кинеском Вухану, открили су јапански истраживачи.
У лабораторијским експериментима открили су да три мутације у Ламбда, помажу да се одупре неутрализацији помоћу антитела изазваних вакцином.
Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана , уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
• је преносивији,
• изазива тежу болест,
• резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА ( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
• Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
• Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
• Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.