ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.ЈАНУАРА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.ЈАНУАРА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5.ЈАНУАРА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

04.01.2022. ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ
У Ваљеву у односу на претходни дан: већи број лабораторијски потврђених новооболелих (за 7), већи укупан број на лечењу у кући и болници (за 23), већи број на хоспитализацији, већи број на потпомогнутој респирацији, већи број отпуста од пријема, доста већи број укупних и првих прегледа одраслих и деце.

САВЕТ ЈЕ ИСТИ ЗА СВЕ ТРЕНУТНЕ ВАРИЈАНТЕ!
Вакцинишите се! Наставите да будете опрезни! Носите маску у препуним просторима и када се састајете са људима у затвореном, отворите прозоре и врата да бисте проветрили просторију. Ако имате симптоме урадите тест и изолујте се код куће док не добијете негативан резултат.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА – БРОЈНИ ПОДАЦИ:
39 лабораторијски потврђених новооболелих,
323 на кућном лечењу и у болници,
5 умрлих (разлика у броју умрлих у односу на претходни дан није показатељ броја умрлих у претходном дану. Број оболелих и умрлих се ажурира дневно из података образаца пријава обољења/смрти по пристизању у Завод за јавно здравље Ваљево),
80 оболелих на хоспитализацији (6 пријема – 4 невакцинисана и 2 вакцинисана, 8 отпуста,12 на потпомогнутој респирацији – подаци 05.01.2022. у 8.00 часова ОБ Ваљево),
417 прегледа одраслих у COVID амбуланти ДЗ (првих прегледа 232) подаци 04.01.2021. у 18.00 часа,
85 прегледа деце у COVID амбуланти ДЗ (првих прегледа 22),
28 прегледа у COVID амбуланти ОБ Ваљево,
265 тестираних,
108 вакцинисаних (19 вакцинисаних првом дозом, 23 другом дозом и 66 трећом дозом вакцине) против COVID – А,
10 вакцинисаних против грипа.
На територији Округа 04.01.2022. године 72 лабораторијски потврђених новооболелих. У Осечини без лабораторијски потврђених новооболелих. У Љигу 5, Лајковцу 6, Мионици 7, Убу 15 и у Ваљеву 39 лабораторијски потврђених новооболелих.
У Ваљеву од 09.01. до 04.01.2022. године вакцинисано против COVID – А: првом дозом 34039, другом дозом 33246, a од 18.08. до 31.12.2021. године вакцинисано трећом дозом 18321 особа. Укупно вакцинисаних против грипа 3981 према подацима ДЗ и ЗЗЈЗ.

Сл.1. Приказ укупног броја прегледа и првих прегледа у ДЗ, новооболелих, као и укупног број оболелих на лечењу кући и у болници од 01.12. до 04.01.2022.године. Укупан број прегледа, као и првих прегледа у Ковид амбулантама променљив и висок од 01.01.2022.године. Број новооболелих се убрзано повећава, док је број тестираних континуирано висок. Број оболелих који се лече у болници и кући расте.
Укупан број лабораторијски потврђених оболелих у Ваљеву од почетка епидемије је 21252. Умрло 454 од свих узрока.
-У првом таласу епидемије је оболело 199 и умрло 19 оболелих.
-У другом таласу епидемије од 17.06.2020. до 08.10.2020. је оболело 995 и умрло 13 оболелих.
БУСТЕР ДОЗА ВАКЦИНЕ СМАЊУЈУ РИЗИК ОД ОМИКРОН ПРЕНОСА У ПОРОДИЦИ
Шансе да ће вакцинисани члан породице добити вирус ако се члан у породици зарази су скоро три до четири пута веће са Омикроном него са Делтом, али бустер доза доза смањује тај ризик, показују нова открића. Стопа ширења вируса са особе на особу на потпуно вакцинисане људе била је отприлике 2,6 пута већа у домаћинствима Омикрон него у домаћинствима Делта. Они су открили да су људи који су додатно вакцинисани имали скоро 3,7 пута већу шансу да се заразе у домаћинствима Омикрон него у домаћинствима са Делта. Гледајући само Омикрон у породици, чланови породице који су били додатно вакцинисани имали су 56% мању вероватноћу да ће се заразити у поређењу са вакцинисаним људима који нису примили допунску вакцину.

Упркос Омикрону, COVID-19 ће постати ендем. Ево како.

Ова варијанта је променила начин на који прелазимо из „пандемије“ у „ендемију“, али то не значи да смо се вратили на почетак.
Аутор Сигал Самуел, 
Ажурирано 1. јануара 2022.године:
Са растућим стопама Омикрона, можда ћете се очајнички питати када ће – или чак и да ли ће се – ова пандемија икада завршити. Добра вест је да ће се завршити. У томе се слажу стручњаци. Нећемо потпуно искоренити Ковид-19, али видећемо како он прелази из фазе пандемије у ендемску фазу. Ендемичност значи да ће вирус наставити да кружи у деловима глобалне популације годинама, али ће се његова преваленција и утицај свести на релативно управљиве нивое, тако да више личи на грип него на болест која зауставља свет.
Да би се заразна болест сврстала у ендемску, стопа инфекција мора више или мање да се стабилизује током година, уместо да показује велике, неочекиване скокове као што је Ковид-19 радио. „Болест је ендемска ако је репродуктивни број стабилан на један“, објаснила је епидемиолог са Бостонског универзитета Eleanor Murray. То значи да једна заражена особа у просеку зарази још једну особу. Тренутно нисмо ни близу тога. Веома заразна варијанта Омикрона значи да свака заражена особа инфицира више од једне друге особе, што резултира повећањем броја случајева широм света. У јесен су неки здравствени стручњаци рекли  да мисле да би Делта варијанта могла представљати последњи велики чин за ову пандемију и да бисмо могли ући у ендемију 2022.године. Изгледи су сада неизвеснији. Дакле, како би требало да размишљате о путовању и пандемији и  како би Омикрон требало да утиче на ваше свакодневно доношење одлука и прорачун ризика?
Ево једног великог питања на које бисте вероватно желели одговор: Да ли Омикрон потискује ендемичност даље у будућност? Или би то заправо могло убрзати наш пут ка ендемичности тако што ће толико брзо заразити толики део популације да брже развијемо слој природног имунитета Angela Rasmussen, виролог са University of Saskatchewan in Canadе је изјавила : „Заиста је тренутно тешко рећи.“
То је делимично зато што ендемичност није само смањење репродуктивног броја вируса на један. То је минимум за добијање ендемске класификације, али постоје и други фактори који такође долазе у обзир: Колика је стопа хоспитализација и смрти? Да ли је здравствени систем преоптерећен до те мере да постоји велики недостатак простора или особља? Постоје ли доступни третмани за смањење броја људи који се озбиљно разболе? Генерално, вирус постаје ендемичан када ми (здравствени стручњаци, владина тела и јавност) колективно одлучимо да смо у реду са прихватањем нивоа утицаја који вирус има — другим речима, више не представља активну кризу.
С обзиром да Омикрон тренутно расте и да многе владе поново уводе строже мере предострожности, јасно је да смо још увек у кризном режиму. „Али много тога зависи од терета који ће се ставити на здравствени систем“, рекао је Rasmussen. „И то ће бити другачије од заједнице до заједнице.“ Иако Омикрон до сада изгледа да резултира у блажем облику болести од претходних варијанти, масовни пораст оболелих ипак може да доведе до великог повећања хоспитализације и смртних случајева. То би могло додатно оптеретити здравствене системе који су већ у тешком стању. Због тога Расмусен закључује да „Омикрон свакако има потенцијал да одложи ендемичност“. Али постоје и неке ствари које дају наду и које треба имати на уму. „Невероватан број инфекција гради имунитет на нивоу популације. То ће бити кључно у смислу пригушивања будућих таласа“, рекао је Joshua Michaud, помоћник директора за глобалну здравствену политику у Kaiser Family Foundation. Поред тога што Омикрон потенцијално гради имунитет код огромног броја људи који се њиме заразе, вакцинације и појачивачи такође доприносе „значајном зиду имунитета који се гради“, рекао је он. Али је упозорио да је то зид за варијанте које смо већ видели. ”Могла би постојати још једна варијанта која би могла да избегне имунитет.“ Неки стручњаци већ претпостављају да вам инфицирање Омикроном можда неће пружити много унакрсне заштите од других варијанти, иако је мала рана студија показала позитивне знаке на том фронту.
Због тога Рамусен каже да је „кључна одредница“ када ће се пандемија завршити колико ће времена бити потребно да вакцине буду доступне широм света (и за борбу против текућег неодлучности са вакцином). Тренутно, не вакцинишемо свет довољно брзо да бисмо вирус онемогућили да мутира у нешто ново и озбиљно. „Ако само мали део људи добије приступ вакцинама, ми ћемо само наставити да играмо варијанту ударца кртицом на неодређено време“, рекао је Расмусен.
У међувремену, имамо још једног аса у рукаву, који ће, надамо се, ускоро постати доступан широм света: нови третмани — попут Pfizer’s paxlovid, који је недавно одобрила Управа за храну и лекове, и Merck’s molnupiravir, који је такође одобрила ФДА — који смањују стопу хоспитализације и смрти од Ковид-19.
„Веома важнo у контексту ендемиje су антивирусни лекови. Ако имамо те алате, гледамо на сасвим други начин државу која иде у 2022. Људи не би требало да се осећају као да смо се вратили на почетак. Нисмо се вратили у март 2020, али има смисла модификовати наше понашање током пораста Омикрона.