ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5. МАЈА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5. МАЈА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 5. МАЈА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ 5.5.2022.године
Истраживачи су открили да људи старији од 50 година који су имали COVID-19 инфекцију имају 15% већу вероватноћу да ће развити херпес у поређењу са људима који никада нису били заражени. Тај ризик се попео на 21% код људи хоспитализованих са тешким случајем COVID-19. Херпес је болан осип  на кожи који се јавља обично због ослабљеног  имунитета код људи који су раније имали варичел.
Загађивачи у ваздуху не само да могу повећати ризик од респираторних инфекција као што је грип, већ и допринети ризику од заразе COVIDОМ. Претходне студије су показале да области лошег квалитета ваздуха имају више случајева COVID-19, али сада нова шведска студија доказује да је чак и краткотрајна изложеност одређеним загађивачима ваздуха код куће повезана са већом вероватноћом позитивног тестирања.
Према недавној студији, пацијенти хоспитализовани са пнеумонијом повезаном са инфекцијом САРС-КоВ-2 имају већи ризик од развоја деменције од оних са другим типовима упале плућа.
Ново истраживање баца светло на дуги КОВИД, јер открива да вирусна инфекција може да опстане у цревима до седам месеци. Присуство вируса је у корелацији са гастроинтестиналним симптомима као што су бол у стомаку, мучнина и повраћање, као и цурење из носа, главобоља и болови у телу.
Светска здравствена организација (СЗО) тренутно прати пет варијанти забринутости: Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон, који има три главне подваријанте БА.1, БА.2 и БА.3.

САВЕТ ЈЕ ИСТИ ЗА СВЕ ТРЕНУТНЕ ВАРИЈАНТЕ.
ВАКЦИНИШИТЕ СЕ!
Наставите да будете опрезни! Носите маску у здравственим установама, приватној пракси, апотекама и установама за смештај старих лица и другим местима где сматрате да је потребно, због вас.
Ако имате симптоме урадите тест и изолујте се код куће док не добијете негативан резултат.

У Ваљеву од 09.01.2021. до 27.04.2022.године вакцинисано против COVID-А: првом дозом 34325, другом дозом 33713, трећом дозом 19670 особа, од 14.03.2022. четвртом дозом 121 особа.
Укупно вакцинисаних против грипа у сезони 2021/2022. је 4046 лица према подацима ДЗ и ЗЗЈЗ.

На територији Округа 4.5.2022. године 4 лабораторијски потврђенe новооболелe особе. У Лајковцу, Убу, Љигу и Осечини без новооболелих особа, у Мионици и Ваљеву по 2 лабораторијски потврђене новооболеле особе.
У 2022.години број оболелих у Ваљеву 8671, а број умрлих 114.
Дневни извештај Завода за јавно здравље Ваљево, стање на дан 4.5.2022. године:

1.У складу са закључком Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 14.1.2022. године, прва бустер доза вакцине против COVID-19 примењује се код особа узраста 18 година и старијих код којих је завршена примoвакцинација и то:
а) Након најмање три месеца од давања друге дозе вакцине, без обзира на врсту вакцине коју је особа примила у оквиру примовакцинације;
б) Након најмање три месеца од давања додатне, треће дозе, код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле mRNK вакцину, као додатну, трећу дозу).
Оставља се могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза. Уколико се Гам-КОВИД-Вак вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.
2. Примена друге бустер дозе у складу са закључком Стручног комитета за имунизацију, другу бустер дозу вакцине против Ковид-19 могу примити све особе узраста 18 година и старије, код којих је од давања прве бустер дозе прошло најмање пет месеци, при чему се друга бустер доза првенствено препоручује код:
а) особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама које су у оквиру примовакцинације примиле само две дозе вакцине и бустер дозу након тога;
б) особа старијих од 60 година;
в) особа запослених у здравственим установима које раде на пословима приликом којих долазе у контакт са пацијентима.
Оставља се могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као друга бустер доза.
Укидањем мера остаје обавеза за Град да спроводи опште противепидемијске мере по чл.16. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС“, бр. 15 од 25. фебруара 2016, 68 од 10. маја 2020, 136 од 13. новембра 2020):
1.обезбеђивање безбедне воде за пиће за становништво,
2.појачане мере у уклањању комуналног отпада (течног и чврстог) на тереторији Града,
3.појачане мере у обезбеђивању санитарно хигијенских услова за обављање делатности у објектима – школе, обданишта, здравствене установе, установе социјалне заштите, објекти за производњу и промет хране и др.