ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 6. ЈУЛА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 6. ЈУЛА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 6. ЈУЛА

Дневни извештај Завода за јавно здравље Ваљево, стање на дан 5.7.2022. године:

ДУГИ COVID-19:

– Жене имају „значајно“ већу вероватноћу да пате од дуготрајног Covid-19 него мушкарци и имаће знатно другачије симптоме, открива нова студија, која наглашава критичну потребу за истраживањем разврстаним по полу.

– Дуги Covid-19 је синдром у коме компликације трају више од четири недеље након почетне инфекције, понекад и неколико месеци.

– Истраживачи из компаније Johnson & Johnson анализирали су податке од око 1,3 милиона пацијената и открили да су шансе да ће жене развити дуготрајни Covid-19 синдром 22% веће од мушкараца.

– Конкретно, жене такође могу бити изложене већем ризику од излагања вирусу у одређеним професијама, као што су медицинска сестра и образовање, додају истраживачи.

– Студија објављена у часопису Current Medical Research and Opinion даље открива да пацијентице имају низ симптома укључујући проблеме са ушима, носом и грлом, поремећаје расположења, неуролошке, кожне, гастроинтестиналне и реуматолошке поремећаје, као и умор. Мушки пацијенти, међутим, чешће доживљавају ендокрине поремећаје као што су дијабетес и поремећаји бубрега.

– Разлике у функцији имуног система између полова могу објаснити ове разлике. Жене развијају брже и снажније урођене и прилагодљиве имунолошке реакције, које их могу заштитити од почетне инфекције и озбиљности. Међутим, овај фактор може учинити жене рањивијим на продужене аутоимуне болести.