ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 7.АВГУСТА

Почетак » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 7.АВГУСТА » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ О БРОЈУ ПОЗИТИВНИХ COVID-19 ОД 7.АВГУСТА

ИЗ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ дана 06.08.2021.
ДЕЛТА ВАРИЈАНТА ЈЕ НОВИ РАЗЛОГ ЗА СТАНОВНИШТВО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ!

Број првих прегледа у COVID амбуланти ДЗ висок као и број дневно новооболелих, расте број активних.
Мере: вакцинација, хигијена руку, дистанца, дезинфекција, у затвореном маска.

Појачана контрола спровођења мера-интерна и инспекцијска.
06.08.2021. године: 25 новооболелих лабораторијски потврђених,91 активно оболели, 77 прегледа у COVID амбуланти ДЗ (31 први преглед), 4 у ОБ Ваљево, 93 тестиранa, на хоспитализацији 3 оболелa, нема оболелих и у кућном карантину запослених у здравству, 83 вакцинисанa (49 вакцинисано првом дозом и 34 другом дозом вакцине).
На територији Округа 06.08.2021.године: 31 новооболели лабораторијски потврђен: у Љигу и Мионици по 2, Лајковцу и Осечини без новооболелих особа, 2 у Убу  и у Ваљеву 25 . Број активно оболелих у Округу 136: у Лајковцу 2, Mионици 7, Убу 15, Љигу 21 и у Ваљеву 91. У Осечини нема активно оболелих.

Сл.1. Приказ броја дневно новооболелих лабораторијски потврђених и активно оболелих од 01.07 – 06.08.2021.године. Брз пораст броја новооболелих лабораторијски потврђених и броја активних.
У ВАЉЕВУ ОД 10.01. до 05.08.2021. ВАКЦИНИСАНО:
ПРВОМ ДОЗОМ 29461 ОСОБА,
ДРУГОМ ДОЗОМ – КОМПЛЕТНО 28237 ОСОБА.

„COVID-19 Делта варијанта и Ламбда „
Ламбда варијанта коронавируса, која је први пут идентификована у Перуу, а сада се шири у Јужној Америци, високо је заразна и отпорнија је на вакцине од оригиналне верзије вируса која се појавила у кинеском Вухану, открили су јапански истраживачи.
У лабораторијским експериментима открили су да три мутације у Ламбда, помажу да се одупре неутрализацији помоћу антитела изазваних вакцином.
Делта варијанта је задржала неке од најуспешнијих мутација које су пронађене у ранијим варијантама, али такође садржи и нове генетске промене које јој омогућавају да се шири двоструко брже.
Делта је опаснија на много начина. Има период инкубације од четири дана , уместо шест, што људе чини заразнима раније. Када је почела пандемија, људи су преносили оригинални коронавирус на просечно две или три особе. Данас људи заражени делтом у просеку заразе шест особа.
Од ове недеље, делта варијанта је изазвала најмање 92% нових инфекција у Сједињеним Државама.

Делта варијанта се проширила по целом свету и сада је забрињавајућа варијанта у САД-у где се брзо шири, посебно у областима у којима је стопа вакцинације мала. Делта варијанта:
 – је преносивији,
– изазива тежу болест,
– резултира већим бројем хоспитализација и смртних исхода него било који други сој.

ПРЕДЛОГ МЕРА:

1.ВАКЦИНАЦИЈА
„Вакцине уче наша тела да се бори против заразе и оне представљају излазну стратегију у борби против заразе“.
ВАКЦИНАЦИЈА( Примењују се две дозе вакцине у размаку од 2 до 4 недеље следећих вакцина: Pfizer-BioNTech, Sputniк V, Sinopharm и AstraZeneca у размаку од 12 недеља), дистанца, маска у затвореном и отвореном где се не одржава дистанца, хигијена и дезинфекција руку и инспекцијска контрола спровођења противепидемијских мера.
– Према закључку Стручног комитета за имунизацију, са састанка одржаног 17.6.2021. године, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Pfizer-BioNTech, препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима.
– Окружни кординатор за имунизацију на територији Колубарског управног округа због обухвата имунизацијом на територији града Ваљева по подацима ИЗЈЗ Србије од 16.06.2021.године је вакцинисано 27253 -38,22% становништва популације изнад 18 година, предложио веће ангажовање здравствених, просветних радника, послодаваца, грађана на ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ као најефикасније мере личне заштите, смањења обољевања и умирања и достизања колективног имунитета.
– Најефикаснија метода примењивана на територијама које су достигле обухват вакцинацијом преко 50% је: додатно ангажовање посебно задужених лица у локалним самоуправама.