Извештај са седнице Штаба за ванредне ситуације

Почетак » Извештај са седнице Штаба за ванредне ситуације » Вести » Извештај са седнице Штаба за ванредне ситуације
Седница  Штаба за ванредне ситуације је одржана  из разлога сагледавања предузетих мера на отклањању штета насталих после незапамћених великих количина падавина.
 
Констатовано је да је водоснабдевање града  стабилно.  
 
Проблем на водоводној мрежи у насељу Колубара 1 испод Железничке станице је решен.  Највећи проблем су водотокови који су оштећени и  потпуно уништени. Потребно је предузети хитне мере заштите  на регулисаном делу водотока реке Колубаре. 
Четири критичне тачке постоје у граду и то: 
1. Десна обала реке Колубаре код силоса, 
2. Лева обала реке Колубаре од почетка парка на Јадру па до улице Мајора Илића у дужини од 400м, 
3. Кеј Првог Устанка низводно од Белог моста и то десна страна реке Колубаре,
4. Улица Мирка Обрадовића лева обала реке Колубара.
Црпна станица Градац је потопљена, пумпе су под водом, екипе су на терену и раде на чишћењу исте, и на отклањању квара.
 
Пумпа у сеоском водоводу Прскавац  је ремонтована и биће стављена у функцију данас после 11 часова.
 
Водотокови другог реда се чисте највећи проблеми су на рекама Рабас и Градац.
 
У сеоском Водоводу Кукаљ вода није исправна још је мутна чека се природно бистрење. Услед надолажења воде  у насељу Колубара 2 и у Пантићевој улици настали су проблеми са подземним водама, у свим улазима су поплављени  подруми, ватрогасно-спасилачке екипе су на терену и селективно црпе  воду. У свим зградама где постоје склоништа врши се исцрпљивање воде. У издвојеним одељењима школа на сеоском подручју која немају воде доступни су мобилни резервоари са водом.  У село Врагочаница ће данас бити послата цистерна са пијаћом водом.
 
Четири пумпе за воду од ватрогасне службе Ваљево су послате на испомоћ Убу.
 
Две пумпе за испумпавање воде су послате на Уб и Лајковац. 
Цистерне ЈКП „Водовод Ваљево“ и ЈКП „Видрак“ Ваљево су на испомоћи другим угроженим местима: Уб, Крупањ, Љиг и за потребе Града су доступне24 сата . 
 
Завод за јавно здравље свакодневно проверава исправност воде, држи се висок ниво хлора. Вода је исправна за пиће. Појачане су мере  предострожности  у погледу одржавања хигијене у школама и обдаништима. Стручне службе  Завода за јавно здравље и Дома Здравља Ваљево заједно врше дезинфекцију терена.
 
Путни правци у Ваљеву су проходни.Полицијске патроле ПУ Ваљево дају испомоћ другим јединицама.
 
Комисије за процену штете су стално на терену и дневно обрађују по 80 захтева.
 
Снабдевање Града електричном енергијом је редовно и нема никаквих проблема. Квар у електричној мрежи у селу Ребељ је отклоњен и струја је пуштена. Постоје спорадични проблеми.Највећи проблем је са далеководом на путном правцу Мионица- Осеченица. 
 
У насељу Веселиновићи дошло је до прекида  телекомуникационих веза.Квар ће бити отклоњен у наредних седам до десет дана.
 
Сваки дан се енормно повећавају клизишта и преко сто кућа је под клизиштима. Клизишта су највећи проблем и потребна је хитна санација. Највећи проблем су клизишта у селу Ребељ 16 кућа није за становање, а пострадали у клизиштима се збрињавају. У село Ребељ данас стиже механизација за затрпавање угинулих животиња.
 
Фитосанитарна и ветеринарска инспекција су на терену и проверавају исправност производа који се налазе на пунктовима у оквиру хуманитарне помоћи.
Сутра стиже прва међународна хуманитарна помоћ из Словеније- Велење.
 
Организован је пункт у холу Дома културе за пријем хуманитарне помоћи.У двема  неискоришћеним гаражама изнад Куле Ненадовића  је организован пријем и складиштење половне гардеробе.
Снабдевање храном угрожених породица је редовно. 
 
Црвени Крст града Ваљева снабдева избегле породице из Обреновца. У градским и приградским насељима је код родбине смештено још 38 избеглих породица из Обреновца. 
 
Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево је ургентно збринула три породице из села Кланица у гарсоњеру Центра за социјални рад „Колубара“, две породице из Ребеља су смештене у Мијачу, дванаест породица из Грабовице у приградским и градским насељима.
 
Стигла су  хемијска средства за дезинфекцију и личну хигијену. 
 
Констатовано је да су у овом тренутку најнеопходнија новчана средства. 
 
Пет тона сточне хране је достављено у селима: Бабина Лука, Веселиновац.
 
Данас стиже 500 бала сена које донира општина Кула за исхрану животиња на угроженом подручју.
 

Leave a Comment