ИЗВЕШТАЈ СОТ-А ЗА МЕСЕЦ ЈУЛ

Почетак » ИЗВЕШТАЈ СОТ-А ЗА МЕСЕЦ ЈУЛ » Актуелно » ИЗВЕШТАЈ СОТ-А ЗА МЕСЕЦ ЈУЛ

ИЗВЕШТАЈ СТРУЧНО-ОПЕРАТИВНОГ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ И СПАСАВАЊЕ ОД ЕПИДЕМИЈА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ У МЕСЕЦУ ЈУЛУ

Други пик епидемије започео је 17.06.2020. појединачним, спорадичним  импортованим случајевима обољевања. Због кашњења извештаја о лабораторијској потврди новооболелих започело се пред крај месеца са праћењем прегледа  сумњивих и вероватних случајева оболелих у COVID амбулантама, Дома здравља и Опште болнице Ваљево и  њихових истражених контаката у епидемиолошкој служби Завода за јавно здравље Ваљева. Епидемиолошка испитивања  су указивала  да су оболевању код највећег броја случајева допиринела окупљања попут организованих прослава, свадби, забава и слично. Овим скуповима је присуствовао већи број људи чиме је оствариван велики број блиских контакта у затвореном простору, као и на отвореном без коришћења заштитне маске и поштовања других против епидемијских  мера.  Наведено је створило услове за масовније преношење болести- широку локалну трансмисију.

У првој недељи је Штаб донео сет обавезујућих противепидемијских мера за појединце, предузетнике и правна лица.

Због претеће  епидемиолошке ситуације од  COVID-19 обољења, у Граду је  од 07.07.2020. уведена ванредна ситуација .

У трећој недељи се врше инспекцијске саветодавне контроле спровођења наложених и предложених противепидемијских мера на отвореном и затвореном простору, приоритет угоститељство.

У четвртој недељи се почињу вршити заједничке инспекцијске контроле са предузимањем казнених мера  против прекршиоца. Инспекцијске контроле ће се наставити.

 

  1. ПОДАЦИ О БРОЈУ ПРЕГЛЕДАНИХ СУМЊИВИХ И ПОЗИТИВНИХ ЛИЦА  У КОВИД АМБУЛАНТИ  ДОМА ЗДРАВЉА И ПРИЈЕМНО УРГЕНТНОГ ЦЕНТРА БОЛНИЦЕ, У МЕСЕЦУ ЈУЛУ

 

  1. ПОДАЦИ О БРОЈУ ЛИЦА СА ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПОТВРЂЕНОМ ИНФЕКЦИЈОМ КОВИД 19, БРОЈУ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ, КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ И ИЗЛЕЧЕНИХ У МЕСЕЦУ ЈУЛУ

У току месеца јула дошло је до се  вишеструког  повећања  броја прегледа у COVID амбулантама, ДЗ  и ОБ Ваљево, повећаног броја хоспитализација и кућних изолација и самоизолација, броја излечених. У последњој недељи број прегледа се смањује, али и даље одржава на високом нивоу, као и број лабораторијски потврђених новооболелих .

Заједничке инспекцијске контроле са предузимањем казнених мера против прекршиоца ће се наставити.

ПОЗНАТИ СВЕТСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ЈЕ ИЗЈАВИО: „ОВУ ЕПИДЕМИЈУ НЕЋЕ ЕЛИМИНИСАТИ  НИ  ЛЕКАРИ СВОЈИМ ЛЕЧЕЊЕМ, НИ НАЦИОНАЛНА ТЕЛА НИ ШТАБОВИ, ВЕЋ САМО МИ СВОЈИМ ПОНАШАЊЕМ“.