Изводи из матичних књига Ваљевцима доступни у пет градова

Почетак » Изводи из матичних књига Ваљевцима доступни у пет градова » Вести » Изводи из матичних књига Ваљевцима доступни у пет градова

Грађани Ваљева ће поред Београда, Новог Сада, Крагујевца и Лесковца од данас моћи да подижу извод из матичне књиге рођених у било ком од ових градова. У општини Нови Београд данас је пуштен у рад прототип централне апликације за вођење другог примерка матичних књига у електронском облику. Свечаности су присуствовали министар за државну управу и локалну смоуправу Милан Марковић и градоначелници ових пет градова.

Град Ваљево је један од пет градова у Србији који су се нашли у овој централној апликацији, јер су једине локалне самоуправе у овом тренутку, које су дигитализовале своје матичне књиге. За грађане Ваљева, али и све грађане Србије ово је значајна олакшица, јер ће убудуће у свом месту пребивалишта моћи да преузму документа из матичних књига, без обзира у ком су од ових градова рођени.
 
Већина података који су уписани у матичне књиге у Ваљеву је дигитализована, а унесени су подаци из књига од 1945 године до данас.
„Овај обиман посао започет пре десетак година резултат је јасне визије којом се желела постићи истоветност дигиталних података и оних који се налазе у књигама. Али тај обиман посао сигурно не би био тако успешан да није било заједничког напора многих људи и институција“, рекао је на данашњој свечаности у општини Нови Београд, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је, приликом представљања апликације у општини Нови Београд, да од данас систем може да користи око 2,5 милиона људи, независно од тога у којој су од поменутих пет општина пријављени и додао да је на делу суштинска реформа електронског пословања.
 
Поред ових градова, још 20 јединица локалне самоуправе у Србији тренутно ради на повезивању своје, са централним базом података, док се до краја године очекује да 80 до 90 одсто грађана Србије буде прикључено на јединствени умрежени систем, најавио је Марковић.
 
„Прва фаза реформе, после доношења Закона о матичним књигама, била је да важе неограничено. Данас је на делу друга, или међуфаза, која ће омогућити грађанима да подижу своје изводе било где у Србији, док ће у трећој фази државни органи самостално електронски комуницирати, без посредништва треће стране“, истакао је министар.
 
Када је реч о умреженом систему за подизање уверења о држављанству, министар је поручио и да се на том пољу интензивно ради, и додао да се, после доношење новог закона, стално померају границе електронске комуникације.
 

 

Leave a Comment