Јачање економске сарадње Ваљева и Бања Луке

Почетак » Јачање економске сарадње Ваљева и Бања Луке » Актуелно » Јачање економске сарадње Ваљева и Бања Луке

Делегација града Ваљева коју су чинили помоћници градоначелника Мирослав Пимић и Саша Симић, члан Градског већа Андра Савчић, представници Регионалне привредне коморе Ваљево и ваљевски привредници, боравили су у Бања Луци од 10. до 13. новембра поводом одржавања јубиларног 20. „Јесењег сајма“, на коме је ове године организован Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије „AGROS 2016“, Међународни сајам лова, риболова, екологије и спорта „LORIMES 2016“ и Међународни сајам туризма и угоститељства.

Помоћници градоначелника Мирослав Пимић и Саша Симић, као и члан Градског већа Андра Савчић овом приликом имали су низ састанака са руководством града Бања Луке, на којима је било речи о унапређењу економске сарадње између два града. Договорено је да Ваљево и Бања Лука убудуће буду партнерски градови приликом аплицирања са пројектима прекограничне сарадње за средства из фондова Европске уније. Оцењено је да је заједнички интерес унапређење економске сарадње између две регије и побољшање пласмана домаћих производа на тржиште Бања Луке, односно Ваљева.  Осим тога, договорена је посета делегације града Бања Луке Ваљеву у наредна два месеца, када ће бити прецизирани модели привредне и друге сарадње. На састанцима је договорено да привредници из Бања Луке учествују на Сајму привреде Западне Србије (СПРЕГ) који се одржава на пролеће у Ваљеву.

На изузетно посећеном штанду Регионалне привредне коморе Ваљево, од ваљевских компанија, производе су представили  „Ваљевска пивара“ са комплетним програмом пива, „Ива фарм“ са дијететским производима и суплементима, „Ђурђевић“ са воћним ракијама, „Агранела“ са производима од шљиве, као и Туристичка организација Ваљево која је представила потенцијале ваљевског краја.

Привредници из Ваљева искористили су прилику да успоставе контакте са потенцијалним партнерима из окружења у циљу пласмана производа из Ваљева на тржиште Републике Српске, али и Федерације Босне и Херцеговине. Током сусрета привредника, указано је на значај свих области из привреде које су обухваћене Сајмом, а посебан акценат је био на пољопривреди као највећој грани, која има велики потенцијал за развој у региону.

На Сајму је учествовало више од 130 излагача из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Србије, Македоније и Хрватске.