Јавна презентација нацрта Локалног антикорупцијског плана града Ваљева

Почетак » Јавна презентација нацрта Локалног антикорупцијског плана града Ваљева » Актуелно » Јавна презентација нацрта Локалног антикорупцијског плана града Ваљева

Синоћ је у сали Скупштине Града у оквиру јавне расправе представљен нацрт Локалног антикорупцијког плана града Ваљева.Нацрт плана учесницима презентације представили су Милорад Илић, председник Радне групе, која је формирана решењем градоначелника др Слободана Гвозденовића, као и Дане Прибић из Центра за развој Демократског друштва „Еурополис“ из Новог Сада.

Представљајући  Локални аникорупцијски план, председник Радне групе Милорад Илић, говорио је о томе како је корупција највећа у земљама транзиције, тамо где се мења политички систем.„Ово је превентивни план смањења корупције. Ми настојимо да направимо нормативне услове, прописе и да се смањи простор корупције, а репресивним мерама се баве државни органи и то је регулисано пре свега кривичним и другим законима. Пре свега циљ је смањити прописима дискрециона права, како би се смањила корупција. Ми смо на почетку разговарали о томе које су највеће две тачке могућности корупције, то су јавне набавке и урбанизам“, рекао је Милорад Илић, председник Радне групе.

Пројекат је подржала Агенција за борбу против корупције и траје преко 12 месеци. До сада је донето преко 130 локалник акционих планова и формирано је око 70  тела.„Ми смо пуно времена провели у изради овог документа, тако да очекујемо нове предлоге, јер на свако послато питање ће се добити образложен одговор и одговарајуће решење. Локалне карактеристике се морају уважити. Пошло се од модела Агенције за борбу против корупције, сви градови у Србији као полазну основу користе тај модел, он предвиђа 17 области, преко сто мера, активности, међутим од Локалне самоуправе зависи. Свако има неки свој спецификум и у тој мери се Локални акциони планови разликују. Наша прцена је да у овом тренутку Ваљево има можда 15 посто исуњености свих обавеза и свих могућих мера који су предвиђени овим моделом, али се надамо да ће тај проценат значајно нарасти у наредне 4 године за колико се овај докумет доноси“, нагласио је Дане Прибић из Центра за развој Демократског друштва „Еурополис“.