Јавна презентација планског документа деонице пута од Иверка до Непричаве

Почетак » Јавна презентација планског документа деонице пута од Иверка до Непричаве » Актуелно » Јавна презентација планског документа деонице пута од Иверка до Непричаве

Данас је у сали Градске управе Ваљево одржана јавна презентација планског документа и јавни увид плана деонице пута од Иверка до Непричаве. На презентацији су говорили Ђорђе Милић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мирослав Марић – Институт за путеве, др Небојша Стефановић из Инстутута за архитектуру и урбанизам Србије и Јелена Којић из Председништва Србије.

Министарство је формирало радну групу која ће пратити радове ове деонице. Подсећамо да је председник Републике Србије Александар Вучић у августу ове године још једном поновио обећање да ће Ваљево добити нову саобраћајницу и у складу са договореном динамиком ових дана почиње и израда просторног плана, најважнијег стратешког документа за развој Републике Србије.

Из Института за путеве и Института за архитектуру и урбанизам Србије кажу да саобраћајница делује доста једноставно, али је било компликовано радити на идејдном решењу и плану, нарочито због северне стране на којој све време од Лајковца иде пут и железничка пруга, где су морали да прате сва ограничења која су постављена на северној страни, као и јужна страна где је река Колубара, која је врло проблематична што се тиче поплава.

По речима др Небојше Стефановића из Института за архитектуру и урбанизам Србије, предвиђена је саобраћајница од 17 километара. Постоји 116 укрштања са постојећом планираном инфраструктуром, 12 укрштања са дуплом мрежом – надвожњаци, подвожњаци и 20 планираних регулација на речним токовима. Пут је пројектован за рачунску брзину од 100 километара на сат, а  на читавој деоници је планирана једна петља. Остављена је и површина за одмориште за одређене садржаје. Планирана су два заштитна појаса, примена мере за заштиту од буке као и СОС гараже за склониште у случају непредвиђених ситуација. Планом је предвиђено да се уклони објекати, који се налазе на 60 катастарских парцела.

Након изложеног плана и прегледане презентације, отворена је дискусија у којој су учесвовали председници месних заједница, грађани Ваљева и мештани околних села.

Сва документа су изложена у просторијама Градске управе Ваљево, Општинске  управе Лајковац и на интернет страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Грађани могу упутити примедбе и жалбе, након јавног увида у документа који траје до 4. октобра.

Јавна седница Комисије биће одржана по завршетку јавног увида 16. октобра 2019. године у сали Градске управе Ваљево.