Јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за младе

Почетак » Јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за младе » Вести » Јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за младе

  

На јавној расправи о нацрту Локалног акционог плана за младе учествовало је преко 70 младих људи, ученика ваљевских основних, средњих школа, али и представника институција, организација, невладиног сектора. Учесници дискусије изнели су низ актуелних предлога, сугестија, проблема и питања са којима су суочени млади људи у Ваљеву. Између осталог, дискутовало се о теми културе и о културној понуди, учешћу младих у овим програмима, о превенцији и социјализацији особа са поремећајима у друштвеном понашању, о талентованим младим људима и њиховој партиципацији у локалној заједници, о хуманитарним акцијама за децу са посебним потребама и децу без родитељског старања, о заштити животне средине и еколошком активизму младих, о укључености студената са ваљевских факултета у програме и активности, о безбедности деце и заштити деце од насиља, о превентивном деловању када је реч о  безбедност младих, о младима у сукобу са законом, о запошљавању и о многим другим темама.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић,  истакао је на данашњој јавној расправи да локална самоуправа кроз конкретне програме и активности жели да пружи неопходну подршку младим људима, како у настојањима да употпуни културне, спортске и друге садржаје, тако и кроз подршку талентованим ученицима, студентима, али и угроженим категоријама. „Ми смо у протеклом периоду реализовали низ пројеката у којима су партиципирали млади људи, како са Швајцарском агенцијом за развој, тако и са другим организацијама и самим тим се указала потреба за квалитетном израдом једног оваквог документа. Сматрам да је кључно питање како задржати омладину у Ваљеву, а то ћемо постићи пре свега кроз њихову партиципацију у одлучивању и доношењу важних одлука пре свега за њихов живот. Спремни смо да све добре, конструткивне предлоге и сугестије унесемо у овај документ који ће моћи да се реализује у наредним годинама“, рекао је градоначелник Јаковљевић и изразио задовољство што су се млади људи одазвали у великом броју да учествују на данашњој јавној расправи.
 
Нацрт Локалног акционог плана за младе презентовала је Зорица Филиповић, председница Радне групе за израду овог документа и координаторка Канцеларије за младе.
 
Овом приликом, млади су показали заинтересованост да се укључе у креирање овог документа, али и у његову имлементацију. Оцењено је да би школе, као установе од важног утицаја и значаја за развој и образовање младог човека, требало интензивније да се укључе у процес израде овог стартешког документа, али и у његову реализацију. 

Leave a Comment