Јавна расправа о подстицајима у пољопривреди

Почетак » Јавна расправа о подстицајима у пољопривреди » Вести » Јавна расправа о подстицајима у пољопривреди
Јавна расправа уочи доношења новог  Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју одржана је јуче у Скупштини града Ваљева. Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић је рекао да је од изузетне важности разговор са пољопривредницима, пре него што закон до краја године уђе у скупштинку процедуру, јер субвенције које се планирају за циљ имају унапређење пољопривредне производње.
 
“ То је је неопходно како би се створио правни механизам и стабилна, дугорочна привредна политика. Данас су честе промене законске регулативе, које збуњују и пољопривреднике, али и остале учеснике у тој привредној грани.  Тако се дешавало да уђеш у процес производње са правилима игре које дефинише одређена уредба, да би се након извесног  времена она променила  на штету пољопривредника“, каже државни секретар Сенад Махмутовић.
 
„Државном секретару сам предочио  да Ваљево издваја значајна средства за развој пољопривреде и да ће  наредне године за  то у градском буџету бити  издвојено 15 одсто више“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић, који је у име руководства града шримио државног секретара.
 
Законом се уређују врсте подстицаја, начин расподеле, корисници, услови за остваривање права, као и минимални износ средстава. Предвиђене су три врсте подстицаја- директна плаћања, мере руралног развоја и посебни подстицаји.
 
Државни секретар Сенад Махмутовиће је подсетио и да је пољопривреда једина привредна грана која остварује позитиван спољнотрговински биланс, која  више извози него што увози. У укупном  извозу пољопривреда учествује са преко 20 одсто, а увозу са шест одсто. Али, неповољно је што је већина производа који се извозе у сировом стању. Он је истакао и да ће се инсистирати на развоју инфраструктуре, јер без путева и воде, нема ни развоја пољопривреде:
 
Малобројни пољопривредници на јавној распорави су навели бројне проблеме из праксе са којима се свакодневно суочавају. Сматрају да су досадашњи прописи неусаглашени и да су њихови творци удаљени од реалности. 
 
Јавној расправи су присуствовали и представници стручних служби из области пољопривреде- Пољопривредне саветодавне стручне службе, Дирекције за робне резерве и пољопривреду и Регионалне привредне коморе Ваљева, који су имали сугестије за унапређење новог закона.

Leave a Comment