Јесење уређење дрвореда

Почетак » Јесење уређење дрвореда » Актуелно » Јесење уређење дрвореда
drvored1drvored2drvored3drvored4drvored5drvored6drvored2

Сређивање дрвореда почело је данас радовима на превршавању платана у Улици Вука Караџића, од споменика Вуку до Ваљевске гимназије. Превршавање је назив за окресивање грана на високим стаблима, чије велике крошње оштећују олуке и црепове околних кућа и зграда у овој улици. Планирано је да овај посао траје три дана, након чега се прелази на сређивање дрвореда у Синђелићевој, Кнез Михаиловој и Хајдук Вељковој улици. У плану је и уклањање оболелих стабала у градским насељима. Планирано је да се јесењи послови на дрворедима у граду заврше за двадесетак дана.

„Сечење грана у Улици Вука Караџића, која је једна од прометнијих улица у граду је захтеван и ризичан посао, због великог броја аутомобила и пешака, па постоји опасност да дође до повређивања људи и уништавања приватне имовине. Зато је овај посао прецизно планиран и спроводи се уз асистенцију великог броја радника и Комуналне полиције“, рекао је Драган Мојсиловић, инжењер заштите биља у Градској дирекцији.

Он је додао су платани у овој улици веома високи и стари скоро 60 година и мада нису погодни за овакву улицу и уске тротаре, неће се потпуно сећи, већ се сваких пет година окресују гране.

„Платан је робусно дрво, а његове велике крошње, које расту и до 20 метара, угрожавају стамбене објекте који су на два метра од дрвећа, тако да гране улазе у олуке, падају на цреп и заиста станарима и власницима тих објеката праве проблеме, али угрожавају и безбедност“, рекао је Мојсиловић.

„Ових дана смо завршили озелењавање града, што је око 450 нових садница широм града“, рекао је Драган Мојсиловић. Он је саопштио да су дрвореде добиле и неке нове локације, попут новоизграђене стазе од моста преко Колубаре до моста у Градцу, као и лева страна Ужичке улице. Нова стабла су посађена у Новом насељу, градским насељима „Збратимљени градови“, „Милорада Павловића“, „Миливоја Бјелице“, „Сретена Дудића“, у Насељу Ослободиоци Ваљева, на Петом пуку, Јадру, код Куле Ненадовића, у Хајдук Вељковом блоку, на Пећини, уз реку Љубостињу, на Новом гробљу и на паркингу СРЦ Петница.