Још једна похвала за сајт Града Ваљева

Почетак » Још једна похвала за сајт Града Ваљева » Вести » Још једна похвала за сајт Града Ваљева

 

Познати економски интернет портал ’’Е-капија’’ сврстао је интернет презентацију Града Ваљева међу најбоље у Србији за привлачење инвеститора. Осим ’’Е-капије’’, ову информацију објавила је новинска агенција Тањуг, а преузели многи национални медији.
 
Према том истраживању, најбоље интернет презентације као средства за привлачење инвеститора међу градовима имају, осим Београда, Ваљево, Зрењанин, Ниш, Нови Сад и Суботица. „Е-Капија“ је похвалила и интернет презентације Јагодине, Крагујевца, Лесковца, Смедерева, Ужица и Чачка, као и 15 општинских сајтова који су задовољили тражене критеријуме. Истраживањем су обухваћена 174 сајта локалне самоуправе (150 општинских и 24 градска), међу којима је издвојено пет најбољих градских и 15 општинских. Неколико општина још нема званичну интернет презентацију или на њој нема никаквог садржаја, а међу њима највећи је Аранђеловац.
 
Критеријуми ове анализе су били: прегледност wеб презентације, постојање вишејезичности и латиничне верзије сајта, представљење „фронтмена“ управе, интерактивност са потенцијалним инвеститорима, ажурност економске вести и информације из привреде, презентовање инвестиционих потенцијала, као и стратешких планова и пројеката, изложена понуда локација, списак постојећих инвеститора, као и објава тендера и огласа.
 
Истраживање ’’Е-капије’’ показало је да у Србији још увек мало локалних самоуправа има добре интернет презентације којима могу да привуку инвеститоре. Квалитет веб презентације и употреба информационих технологија у локалној самоуправи не зависе искључиво од степена привредног развоја и стандарда становништва. Најчешћи недостаци су непоштовање стандарда у креирању визуелног идентитета, неажурни подаци, непостојање енглеске и латиничне верзије, лоша организација садржаја, делови без садржаја („у изградњи“), компликована процедура за преузимање садржаја, слаба интерактивност, непостојање стратешких докумената итд.
 
„Е -капија“ препоручује да презентације локалних самоуправа садрже стратегију развоја, информациони систем, урбанистичке планове општине, као и планове детаљне регулације који су атрактивни за инвеститоре, Службени гласник, општински билтен, актуелни буџет са реализацијом, дозволе за градњу, електронске обрасце и слично. Већину препоручених садржаја Град Ваљево има на својој презентацији.
 
Опширније на сајту e-kapije.
 
 
 
 

 

Leave a Comment