’’Кад порастем бићу здрав’’

Почетак » ’’Кад порастем бићу здрав’’ » Вести » ’’Кад порастем бићу здрав’’

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и директор Института за јавно здравље из Крагујевца др Дејан Баскић потписали су данас споразум којим се Ваљево укључује у пројекат под називом ’’Кад порастем бићу здрав’’. Под покровитељством Скупштине града Крагујевца и уз Благослов Његовог Преосвештенства Епикопа шумадијског Господина Јована, крагујевачки Институ за јавно здравље започео је свеобухватни план превенције алергијских болести. Основни циљеви овог пројекта су очување здравља деце и смањење броја оболелих од алергијских болести, астме и других респираторних болести повезаних са аерозагађењем . Основни задаци пројекта су откривање ризичних група за обољевање од алергијских болести и астме и примена мера превенције.

’’Сам пројекат има за циљ да утврди колико има деце склоне алергијама на основу тестирања која се спроводе већ у првој години живота’’, рекао је др Баскић и нагласио да се након тога почиње са примарним и секундарним мерама превенције. Наредни корак је вакцинација.
Захваљујући протоколу који је данас потписан, град Ваљево ће финансирати тестирање 250 деце узраста до једне године и то по систему случајног узорка. Светска истраживања показују да 30% – 40% деце узраста од 13 до 14 година има астму, рекла је др Нена Илић из крагујевачког Института за јавно здравље. Она је нагласила да је из тог разлога ова установа покренула пројекат ’’Кад порастем бићу здрав’’ како би се идентификовала деца у ризику у првој години живота. После годину дана спровођења пројекта у Крагујевцу резултати су показали да 7,4% деце има алергију на храну, 10% астму, 11% атопијски дерматитис и 3% алергијски ринитис, саопштила је др Илић и истакла да се у Крагујевцо започело са применом превентивних мера. Укупни показатељи говоре да је 40%-50% деце има средњи или велики ризик да оболи у наредних 4-5 година.
Изузетно значајна тестирања, на жалост, захтевају и велика финансијска средства, тако да ту обавезу углавном преузимају локалне самоуправе, јер Завод за здравствено осигурање не сноси трошкове оваквих испитивања. Ваљево је тако први град који се прикључио пројекту захваљујући финансијској подршци локалне самоуправе.
 
 

 

 
 

Leave a Comment