Караван „Дух младости“

Почетак » Караван „Дух младости“ » Актуелно » Караван „Дух младости“

Караван „Дух младости“ посетио је Пољопривредну школу са домом ученика у среду 18. октобра. Ваљево је 24. град у оквиру ове акције. Циљ каравана је промоција  националног модела дуалног и предузетничког образовања и едукација о значају дуалног образовања за Србију. Поред  дуалног и предузетничког образовања караван промовише значај бесплатног и редовног вежбања, здравих стилова живота као и безбедности младих, уз подршку јавности и промотера каравана.

Габријела Грујић, помоћник министра за стратешко планирање рекла је да је покретач овог каравана чињеница да млади са овим образовањем могу да одговоре на савремни технолошки развој:

„Ово је слика коју жели тим из министарства просвете на челу са министром Младеном Шарчевићем да види у свим градовима, а то је како млади разумеју нашу поруку, колико је важно умрежити теоријска знања са праксом. Пољопривредна школа са домом ученика је прави пример како млади стичу квалитет компетенција да одмах након формалног образовања су запошљиви у различитим привредним субјектима. Пројектом „Дух младости“ ради се на ојачању сарадње са  приватним сектором. “

У име Привредне коморе Србије говорила је директорка сектора за едукацију Мирјана Ковачевић која је рекла  да је караван ту пре свега да одговори на захтеве младих, да се квалитетно образују и остварују своје циљеве.

„Циљ Привредне коморе Србије јесте да се млади људи образују квалитетније и боље  складу са потребама и захтевима привреде. Дуално образовање је највиша степеница образовања које треба да омогући младима да  више времена проведу у реалном радном окружењу, а све са циљем да би стекли функционално знање и да би реазвили своје вештине, тачније да би били оспособљени да се брже укључе у процес рада и укључења у процес привреде“, рекла је Мирјана Ковачевић.

У име града Ваљева манифестацију је отворио заменик градоначелника Драган Јеремић:

„Морам истаћи да Ваљево има сјајно средње образовање и да се заиста интезивно спроводи дуално образовање. Захваљујући Министарству просвете Ваљево ће добити најбољи центар у Србији за дуално образовање и за стратешко инжењерство што је граду потребно. Радимо на томе да добијемо још институција које ће поред Истраживачке станице „Петница“ бити у служби младих.“

У оквиру  каравана, Радио С рганизовао је Згиб Зону, а млади Ваљевци су се укључили у ову акцију. Победник је град који буде имао највише урађених згибова и од Радија С добија реновирање дечијег или спортског игралишта.  Сви суграђани су могли да учествују у такмичењу у броју урађених згибова. Суграђани града Ваљева урадили су 12 743 згиба и за сада је Ваљево на петом месту.