Књига о херојима

Почетак » Књига о херојима » Актуелно » Књига о херојима

Nivo slider: no attached images, or only one attached image…

У оквиру обележавања Дана града Ваљева  представљена је књига „Хероји отаџбине“ аутора Новице Пешића, новинара и публицисте, у издању Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918, њихових потомака и поштовалаца. Књига сведочи о јуначким делима официра Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, страдалих на Беденику код Бјеловара 29. септембра 1991. године. У књизи су забележена и казивања савременика о томе шта су видели и доживели, личности и дела хероја који су погинули са жељом да обезбеде бољу будућност.

Програм је отпочео државном химном „Боже правде“ у извођењу Јане Рашић матуранткиње музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева. Након тога  су чланови Квартета виолина „Феникс“ извели композиције „Тамо далеко“ и „Креће се лађа француска“. Ваљевац, глумац Ђорђе Теодосић је читао текст Родољубље мајора Милана Тепића, који представља сажету бииографију тог див јунака, као и текст Добровољно у херојску смрт и Војничка заклетва Стојадина Ж. Мирковића.

Представљање књиге „Хероји отаџбине“ Новице Пешића, новинара и публицисте из Београда је по речима водитеља Милорада Радојичића прилика да се ода почаст и по ко зна који пут изрази захвалност за јуначко држање официру Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковић из Горњих Лесковица који су храбро погинули на Беденику код Бјеловара 29. септембра 1991. године, бранећи своју земљу и њен народ. Овај скуп уприличиле су и породице мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића.

„Велико ми је задовољство а истовремено и велика част да говорим на једном оваквом скупу посвећеном једном догађају који се десио у не тако давној прошлости, пре 26 година. Била су то бурна времена, моја генерација која је тада почела д ради и да ствара после завршених школа и одслуженог војног рока није ни сањала да ће се срушити Југославија. Срби нису желели да руше Југославију. Два смо пута за њу изгинули и у њу узидали два милиона својих живота. Србин скида капу само пред јдним гробом, а камоли пред гробом у који је узидао два милиона живота. Нисмо веровали да су у тој балканској крчми биле погашене све свеће разума, а уверили смо се да за несрећу и разговор топова никад није касно. Срби знају, Српску државу како ја често умем да кажем правили су светитељи и војници. Светитељи су сејали семе вере, а војници одлазили у смрт знајући да је живот јефтинији од оног што бранимо. Овакав један херојски чин мајора Тепића и његових војника је нешто што је и обележје српског народа непобедивост и непокорност. Тадашња ЈНА имала је сва уставна овлашћења да брани територијални интегритет и целовитост тадашње државе. Српско руководство на челу са покојним председником Милошевићем учинилоје све  да до распада и до несреће не дође. Нећемо именовати кривце јер су они познати и оне који су изазвали овакве несреће и разбили Југославију, али то је била њена судбина. Никад нећемо заборавити оне који су жртвујући себе као мајор Тепић и његови војници спасли хиљаде живота за оно што су чували и зашта су били одговорни, да не би пало у руке хрватском непријатељу “, рекао је у свом обраћању градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Др Видоје Голубовић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, универзитетски предавач, аутор низа вредних књига (углавном о прошлости Београда) и председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда, које је издавач ове вредне књиге је упознао присутне са својим Удружењем и испричао шта све они раде на очувању и неговању слободарских традиција.

“Одмах по трагедији Удружење је донело одлуку да постхумно официра Тепића и војника Мирковића прогласи члановима нашег удружења. Од тог тренутка до данас сваког 29. септембра сећамо се и говоримо о људима који су задужили Србију. Књига је била ствар договора, ствар разговора, да се трајно сачува и обележи име ова два неустрашива хероја. Не само то, непрестана је борба да се оњима говори, да сачувамо успомену и сећање ових људи. Ја о њима говорим да се не заборави, а нећемо заборавити тек кад будемо о њима све знали, а ово је прилика.  Исред вас је монографија, прича, запис о људима о којима морамо говорити. Говорећи о њима развијаћемо жељу код деце о љубави према Србији и само тако можемо сачувати Србију и зато смо се ухватили овог подухвата са аутором да направимо нешто што ће остати трајно, а то је истовремено и позив колико данас у Србији има официра

који брину о традицијама, колико њих говори о људима који су своје животе дали за отаџбину.Желели смо да о њима двојици сачувамо причу да се не заборави. Имали смо још једну идеју и још један мотив сви смо ми у Удружењу свесни ако не будемо чували нашу историју и не будемо деци преносили да уче нашу историју наша жеља као удружења је да се јавности представи оваква монографија, да се прича о породицама и једног и другог надасве човека који су заслужили да се о њима тако говори. Нећемо никада заборавити ово шта су учинили, што су нас оставили да будемо живи, нека нас просто својом храброшћу натерају да их се сећамо“, истакао је др Голубовић.

Аутор књиге Новица Пешић је испричао како је дошао на идеју да напише ову занимљиву и вредну књигу,  како је она припремана и писана и ко му је све помагао да се појави и угледа светлост дана. Аутор је истакао да је књига писана живо, уверљиво и потресно са објективним приказом стања, времена и последица. У књизи су забележена и казивања савременика о томе  што су видели и доживели, личности идела хероја који су погинули са жељом да обезбеде бољу будућност.

Представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца припремили су један број захвалница са ликом ове двојице хероја. Захвалнице су уручили  заслужним појединцима  који су се посебно ангажовали на чувању успомена на ове великане.

Председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић је уручио пригодне поклоне породицама Тепић и Мирковић, аутору књиге и Удружењу.