Књижевно вече “Граду на дар“

Почетак » Књижевно вече “Граду на дар“ » Вести » Књижевно вече “Граду на дар“
Kњижевно вече “Граду на дар“’у којем су учествовали наши познати књижевници Радован Бели Марковић, Јанко Левнаић и Саша Обрадовић, уприличено је у свечаној сали Ваљевске гимназије, дан уочи 20. марта, у оквиру обележавања Празника града Ваљева.
Тема разговора са ваљевским књижевницима, углавном романописцима, признатим широм локалне заједнице, био је њихов однос према граду и место Ваљева у њиховим делима.
„Ово је само осврт на суграђанско биће у освит Дана града“, рекао је овом приликом књижевни критичар Остоја продановић, који је водио разговор са писцима. У складу са тим, прозаисти су говорили о Ваљеву с погледом  „изнутра“, када су у њему  и када су у Хагу (Саша Обрадовић) или Лајковцу (Радован Бели Марковић). Где год били, оценили су, у себи носе најлепши део живота проведен у Ваљеву и свесно или несвесно транскрибују га у своја дела. Оно што желе свом граду јесте да подстакне и подржи младе људе, као будуће носиоце културе и свеколиког развоја Ваљева, рекли су ове књижевне вечери посвећене граду Ваљеву, угледни, афирмисани књижевници, говорећи о инспирацији и рађању својих текстова.
Организатори ове, по свему посебне књижевне вечери, били су Матична библиотека “Љубомир Ненадовић“ и Ваљевска гимназија.

Leave a Comment